Мовний омбудсмaн відреагував на слова Мендель про «українську російську мову»

Мовний омбудсмaн відреагував на слова Мендель про «українську російську мову»

5 Квітня 2021
6459
5 Квітня 2021
16:58

Мовний омбудсмaн відреагував на слова Мендель про «українську російську мову»

6459
Тарас Кремінь нагадав, що єдиною державною мовою в Україні є українська.
Мовний омбудсмaн відреагував на слова Мендель про «українську російську мову»
Мовний омбудсмaн відреагував на слова Мендель про «українську російську мову»

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь не поділяє думки речниці президента Юлії Мендель про існування в Україні «української російської мови». В етері Прямого каналу Кремінь зазначив, що кодифікація російської мови в Україні неможлива.

За словами омбудсмaна, до кінця року має з’явитись державна програма розвитку і опанування української мови.

«Водночас маємо сьогодні слова речниці президента. У мене виникає просте запитання: ми тепер на кого орієнтуємось? Тому я, як уповноважений із захисту державної мови, абсолютно не реагую на такі заяви на деяких телеканалах, які на щастя, не користуються популярністю серед свідомих українців», – сказав Кремінь.

За словами Кременя, заяви прессекретарки Зеленського не мають жодних перспектив.

«Кодифікатором російської мови у світі є Російська Федерація, тому кодифікація російської мови в Україні неможлива. Тому я не поділяю подібних заяв (Юлії Мендель – Ред.) і вважаю їх такими, що не мають жодних перспектив. Крім того, статтею 10 Конституції України визначено, що єдиною державною мовою в Україні є українська. Якщо хтось переживає за мову нацменшин та корінних народів, їм надано право, умови для кращого розвитку, визначені Основним законом», – зазначив мовний омбудсмен.

4 квітня прессекретарка президента України Юлія Мендель в етері каналу «Дом» заявила, що російська мова є культурною спадщиною України, а українцям треба давно «піднятися над темою мови». 

«Українська мова, як і ідентичність – куди більше явище, ніж протистояння Росії, і в цьому наше поки не усвідомлене багатство. А російська, точніше українська російська – частина культурного розмаїття нашої країни. Російська не є і не була власністю виключно Росії», – вважає вона.

Раніше очільник МВС України Арсен Аваков пропонував створити якісний російськомовний проукраїнський телеканал, який міг би зламати пропагандистську монополію Росії на міжнародному інформаційному ринку. Також Аваков запропонував розвивати «нашу російську мову».

Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що коли Україна починає говорити російською, то слід чекати на прихід Володимира Путіна.

Фото: Тарас Кремінь/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6459
Читайте також
05.04.2021 15:31
Отар Довженко
«Детектор медіа»
8 735
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду