У Білорусі хакери зламали Telegram видання «Бінокль», розмістивши в ньому зведення міліції

У Білорусі хакери зламали Telegram видання «Бінокль», розмістивши в ньому зведення міліції

14 Травня 2021
1014
14 Травня 2021
09:31

У Білорусі хакери зламали Telegram видання «Бінокль», розмістивши в ньому зведення міліції

1014
Наразі сайт видання binkl.by також недоступний.
У Білорусі хакери зламали Telegram видання «Бінокль», розмістивши в ньому зведення міліції
У Білорусі хакери зламали Telegram видання «Бінокль», розмістивши в ньому зведення міліції

У Білорусі хакери зламали Telegram-канал брестського видання «Бінокль», розмістивши в ньому зведення міліції. Про це виданню «Медиазона» повідомила головний редактор видання Ксенія Петрович.

За її словами, невідомі зламали та перейменували канал на «Брест Live», видалили попередні пости і опублікували зведення правоохоронних органів. У зведенні згадується «кривава драма, яка «розігралася вночі 10 травня в Барановичах», коли місцевий житель «двома молотками забив до смерті свого товариша по чарці».

Сайт видання binkl.by також недоступний.

26 січня правоохоронці прийшли з обшуком до квартири видавця «Біноклю» Дар'ї Геращенко і в офіс її чоловіка Павла Геращенка. Обшуки провели в зв'язку з перевіркою можливої несплати податків в особливо великому розмірі. Правоохоронці конфіскували документи, комп'ютери, блокноти і печатки видання. 2 березня міліція затримала Павла Геращенка на 72 години.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси. 

У 2020 році репресії щодо ЗМІ сягнули максимуму після виборів 9 серпня. Було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

У квітні 2021 року парламент Білорусі ухвалив зміни до Закону про ЗМІ та Закону про масові заходи, поправки включають заборону на висвітлення несанкціонованих протестів, відеострімів, заборону на публікацію опитувань та інші заходи щодо обмеження свободи преси. Також за спрощеною процедурою влада зможе також закрити доступ до «дзеркал» заблокованих сайтів. Поправки набудуть чинності після їх підписання самопроголошений президентом Олександром Лукашенком. 

14 квітня 2021 року медіаспільнота України та Білорусі звернулись до уповноваженої ОБСЄ з питань свободи слова щодо утисків у Білорусі журналістів та активістів, та почали збір підписів на підтримку адвокаційної кампанії. Ініціаторами адвокаційної кампанії стали громадська організація «Львівський медіафорум» спільно з незалежною громадською ініціативою Free Belarus Center.

Фото: 34mag.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1014
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду