detector.media
21.04.2021 10:10
У Білорусі 72% журналістів думали про від'їзд з країни – опитування
У Білорусі 72% журналістів думали про від'їзд з країни – опитування
Ще близько 45% опитаних думали про те, щоб змінити професію.

У Білорусі більшість з опитаних журналістів думали про від'їзд з країни після президентських виборів у серпні 2020 року, на який, за офіційними даними, переміг Олександр Лукашенко. Про це свідчить опитування Меdiakritika.by.

Зокрема, понад 65% опитаних журналістів говорять, що в їх редакції є випадки від'їзду колег з країни. Понад 72% визнають, що вони також думали про від'їзд з Білорусі, а близько 45% опитаних думали про те, щоб змінити професію.

Трохи більше 40% опитаних зізналися, що з літа 2020 року їм доводилось відмовлятися від виконання редакційних завдань з політичних причин, 31% - робив це з етичних причин, більше 65% – з міркувань безпеки.

У половини опитаних був досвід надання психологічної допомоги колегам. При цьому, лише третина опитаних зверталися за професійною психологічною допомогою, незважаючи на те, що 72% зіткнулися з порушенням сну, панічними атаками і т.д. Трохи більше 40% опитаних працівників медіа вдавалися до допомоги медичних препаратів, щоб підтримати свою працездатність і знизити рівень стресу.

Оцінюючи вжиті в редакціях заходи цифрової, фізичної та психологічної безпеки журналістів, більше 45% опитаних відповіли, що на їхню думку, редакція вжила заходів щодо посилення фізичної безпеки працівників, 76% відповіли, що додаткові заходи було вжито в області цифрової безпеки, про психологічну безпеку редакції подбали лише в 37% випадків.

При цьому 72% опитаних відповіли, що з літа 2020 року їм особисто, або їх колегам доводилося бути затриманими, 67% – що їм, або колегам, доводилося бути фігурантами адміністративних або кримінальних справ.

Більше половини опитаних відзначають, що з літа 2020 року їхні медіа змінили тональність і подачу політичних і соціальних новин. У більш ніж 70% відповідей відзначається, що редакції стали вживати заходів щодо забезпечення безпеки героїв публікацій. Рівно половина опитаних зазначає, що в їх медіа стали часто приховувати імена героїв. І лише 13% респондентів відповіли, що редакція так ніколи не робить.

Близько 78% респондентів зізнаються, що їм або їхнім колегам доводилося вдаватися до псевдонімів або зовсім не підписувати журналістські матеріали своїми іменами.

Всього в опитуванні взяли участь 60 представників білоруських редакцій. Їм пропонувалося оцінити власну психологічну і фізичну безпеку, зміни в редакційній політиці і стандартах професії, а також загальний фізичний і емоційний стан себе і колег.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. У Білорусі розпочалися масові акції протесту, які були жорстоко придушені владою.

Зокрема, було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

14 квітня 2021 року медіаспільнота України та Білорусі звернулись до уповноваженої ОБСЄ з питань свободи слова щодо утисків у Білорусі журналістів та активістів, та почали збір підписів на підтримку адвокаційної кампанії. Ініціаторами адвокаційної кампанії стали громадська організація «Львівський медіафорум» спільно з незалежною громадською ініціативою Free Belarus Center.

Фото: Spyros Papaspyropoulos/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY