Владислав Єсипенко розповів про тортури ФСБ: Мозок закипав, від болю я готовий був зізнатися в чому завгодно

Владислав Єсипенко розповів про тортури ФСБ: Мозок закипав, від болю я готовий був зізнатися в чому завгодно

9 Квітня 2021
1756
9 Квітня 2021
09:21

Владислав Єсипенко розповів про тортури ФСБ: Мозок закипав, від болю я готовий був зізнатися в чому завгодно

1756
Представники ФСБ РФ намагалися вибити з Єсипенка зізнання і змушували обмовити себе.
Владислав Єсипенко розповів про тортури ФСБ: Мозок закипав, від болю я готовий був зізнатися в чому завгодно
Владислав Єсипенко розповів про тортури ФСБ: Мозок закипав, від болю я готовий був зізнатися в чому завгодно

Незалежні адвокати надали «Крим.Реалії» заяву незаконно заарештованого у Криму журналіста Радіо Свобода Вдалислава Єспипенка, де він описує обставини арешту і знущання, яких він зазнав. Редакція публікує розповідь Владислава.

Я, Владислав Єсипенко, повертаючись на своєму авто із Сімферополя до Алушти, був затриманий співробітниками ФСБ Росії в результаті обшуку. В мою машину Skoda Fabia була підкинута граната співробітниками ФСБ. Після обшуку я відмовився показувати будь-які документи, але мені сказали, що мене зараз відвезуть в інше місце, де я все підпишу. Потім мені наділи мішок на голову, посадили в машину і привезли приблизно через годину в якийсь підвал без вікон. У цьому підвалі співробітники ФСБ (всі вони були в балаклавах) силоміць роздягнули догола (я колись читав, що в концтаборах нацистів, щоб жертва втрачала здатність до опору, теж роздягали догола). Потім мене поклали на підлогу і на вуха наділи дві петлі, дроти яких йшли до предмету, схожого на армійський польовий телефон ТА-57. Потім по дротах пустили струм. Біль був дуже сильний, очі вибухали вогнями, а мозок наче закипав. Від такого болю я готовий був зізнатися в чому завгодно і підписати будь-які папери. Всю ніч мене катували, ставлячи питання типу: чи не пов'язаний я зі спецслужбами України. У перервах мене водили в туалет, давали попити води. Тортури струмом змінювалися побиттям мене співробітниками ФСБ. Причому в голову вони не били, а намагалися бити в живіт, по ногах і в пах. До ранку я дав свідчення на камеру і підписав якісь документи. Наступного дня мене без адвоката повезли на слідчі дії в районі міста Армянськ, де мені вказали на схрон, де я нібито підібрав гранату. Все це знімалося на відео. Далі мені співробітники ФСБ пояснили, що я не повинен наймати приватних адвокатів, інакше мене знову катуватимуть, тільки дроти зі струмом будуть приєднувати ні до вух, а до геніталій. До сьогодні, зважаючи на тиск на мене, я не міг змінити адвоката і змушений був підписувати проти себе свідчення.

Владислав Єсипенко висвітлював соціальну та екологічну проблематику, знімав опитування кримчан. Раніше Крим.Реалії публікували підбірку відео, знятих ним на півострові.

Адвокат Олексій Ладін повідомив, що Владислав Єсипенко на «суді» 6 квітня в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.

Єсипенко заявив, що його катували дві доби електричним струмом, били по ногах, в область геніталій, по тулубу, по тілу. Представники ФСБ РФ намагалися вибити з нього зізнання і змушували обмовити себе.

Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай заявив, що РВЄ/РС обурене даними про тортури, застосовані проти Владислава Єсипенка.

Дружина Владислава Єсипенка – Катерина – повідомила, що Офіс президента не відповів на її прохання посприяти у звільненні журналіста і внесення його до списку на обмін. 

10 березня 2021 року в окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії затримали Єлизавету Павленко та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. 

12 березня Єсипенка арештували на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. До Єсипенка не пустили адвоката Еміля Курбедінова, з яким дружина фрілансера уклала угоду. Курбедінову сказали, що фрілансер «Радіо Свобода» нібито відмовився від його послуг.

У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження про незаконне позбавлення волі через незаконний арешт Єсипенка.

Окупаційна влада не допускає незалежних адвокатів до журналіста.

Скріншот відео: ФСБ РФ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1756
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду