«Електричний струм і погрози вбивством». Адвокат повідомив подробиці жорстоких тортур Єсипенка в Криму

«Електричний струм і погрози вбивством». Адвокат повідомив подробиці жорстоких тортур Єсипенка в Криму

6 Квітня 2021
2085
6 Квітня 2021
17:26

«Електричний струм і погрози вбивством». Адвокат повідомив подробиці жорстоких тортур Єсипенка в Криму

2085
Єсипенко вперше особисто на засіданні «суду» в Сімферополі заявив про тортури з боку російських спецслужб.
«Електричний струм і погрози вбивством». Адвокат повідомив подробиці жорстоких тортур Єсипенка в Криму
«Електричний струм і погрози вбивством». Адвокат повідомив подробиці жорстоких тортур Єсипенка в Криму

Адвокат Олексій Ладін повідомив, що фрілансер Радіо Свобода Владислав Єсипенко на «суді» 6 квітня в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці. Про це повідомляє «Крим.Реалії».

6 квітня 2021 року, «Верховний суд» Криму відмовив задовольнити скаргу захисту на взяття під варту журналіста Єсипенка, українця залишили в СІЗО до 11 травня. Рішення прийняв «суддя» Тимур Сльозко. Єсипенко також відмовився від адвоката за призначенням Віолетти Синєглазової.

За словами Єсипенка, після затримання його «дві доби били і катували електричним струмом, погрожували вбивством».

«Він повідомив, що його катували з моменту затримання до надходження в ІТТ Сімферополь у підвалі орієнтовно в районі Балаклави. Дві доби його катували. Електричним струмом і биттям по ногах, в область геніталій, по тулубу, по тілу. З нього вибивали зізнання і змушували обмовити себе... Як він сказав, до мочок вух, до голови йому приставляли контакти, після чого включали електричний струм, який завдає нестерпного болю, коли він більш-менш звикав до цього, силу струму збільшували», – розповів Ладін.

Єсипенко стверджує, що «його ставили в стійку лежачи на кулаки, на руки, і, коли він уже більше не міг стояти, падав, його починали бити ногами по різних частинах тіла».

«Усе це мало одну мету: змусити його обмовити себе», – вважає Ладін.

Адвокат Єсипенка зазначив, що його підзахисному погрожували вбивством, говорили, що, якщо він не дасть свідчення, то, можливо, його знайдуть у камері повішеним і все буде обставлено так, що це самогубство.

«У зв'язку з чим на судовому засіданні Владислав Єсипенко заявив, що він не збирається і не збирався накладати на себе руки. Крім того, він пояснив, що він був змушений дати свідчення в тому сакраментальному інтерв'ю «Крым 24». Йому заздалегідь надали текст, який йому наказали завчити, прочитати, після чого він давав ті відповіді, які від нього чекали. В іншому випадку погрожували продовжити насильство, тортури і, знову ж таки, погрожували вбивством», – додав адвокат.

Владислав Єсипенко під час засідання повідомив, що у нього проблеми з нирками, і він потребує медикаментів. Офіційних коментарів російських силових структур, а також російського і підконтрольного Кремлю кримського омбудсмена з приводу заяв про катування немає.

10 березня 2021 року в окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії затримали Єлизавету Павленко та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. 

12 березня Єсипенка арештували на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. До Єсипенка не пустили адвоката Еміля Курбедінова, з яким дружина фрілансера уклала угоду. Курбедінову сказали, що фрілансер «Радіо Свобода» нібито відмовився від його послуг.

У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження про незаконне позбавлення волі через незаконний арешт Єсипенка.

Окупаційна влада не допускає незалежних адвокатів до журналіста.  

Скріншот відео: ФСБ РФ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2085
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду