Євросоюз закликав РФ звільнити заарештованого у Криму журналіста Владислава Єсипенка

Євросоюз закликав РФ звільнити заарештованого у Криму журналіста Владислава Єсипенка

31 Березня 2021
1245
31 Березня 2021
12:24

Євросоюз закликав РФ звільнити заарештованого у Криму журналіста Владислава Єсипенка

1245
ЄС переконаний, що останні вироки окупаційної влади ілюструють страшну ситуацію з правами людини в Криму.
Євросоюз закликав РФ звільнити заарештованого у Криму журналіста Владислава Єсипенка
Євросоюз закликав РФ звільнити заарештованого у Криму журналіста Владислава Єсипенка

ЄС закликав Росію звільнити заарештованого у Криму журналіста Владислава Єсипенка, пенсіонерку Галину Довгопол, яку засудили за звинуваченням «в шпигунстві на користь України», а також Меджита Аблямітова, якого засудили за звинуваченням в участі в «українському нацбатальйоні». Про це у Twitter написав посол ЄС в Україні Матті Маасікас.

«Останні вироки Меджиту Аблямітову, Галині Довгопол, і затримання Владислава Єсипенка, фрілансера Радіо Свобода, ілюструють страшну ситуацію з правами людини в Криму, незаконно окупованому Росією. Ми засуджуємо ці дії і закликаємо негайно звільнити їх», – написав Маасікас.

23 березня підконтрольний Росії Кіровський районний суд в Криму засудив Меджита Аблямітова до 6 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

За інформацією слідства, кримчанин в 2016 році виїхав на материкову частину України і вступив «у нацбатальйон, створений Лєнуром Іслямовим».

24 березня підконтрольний Росії Севастопольський міський суд засудив до 12 років ув’язнення в колонії загального режиму пенсіонерку Галину Довгопол, обвинувачену в «державній зраді».

10 березня 2021 року в окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії затримали Єлизавету Павленко та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. 

12 березня Єсипенка арештували на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. До Єсипенка не пустили адвоката Еміля Курбедінова, з яким дружина фрілансера уклала угоду. Курбедінову сказали, що фрілансер «Радіо Свобода» нібито відмовився від його послуг.

У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження про незаконне позбавлення волі через незаконний арешт Єсипенка.

Окупаційна влада не допускає незалежних адвокатів до журналітса. За даними ЗМІ, співробітники ФСБ Росії два дні катували Єсипенка струмом для отримання зізнання. 

Фото: Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1245
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду