Поліна Лисенко розповіла про завдання та структуру Міжнародного центру протидії дезінформації

Поліна Лисенко розповіла про завдання та структуру Міжнародного центру протидії дезінформації

6 Квітня 2021
3644
6 Квітня 2021
15:50

Поліна Лисенко розповіла про завдання та структуру Міжнародного центру протидії дезінформації

3644
Лисенко зазначила, що основна увага буде приділена протидії поширенню неправдивої інформації в Інтернеті та фейків у медіа.
Поліна Лисенко розповіла про завдання та структуру Міжнародного центру протидії дезінформації
Поліна Лисенко розповіла про завдання та структуру Міжнародного центру протидії дезінформації

Очільниця Міжнародного центру протидії дезінформації Поліна Лисенко розповіла про завдання очолюваного нею органу, створеного на базі РНБО. Основні засади функціонування Центру Лисенко окреслила під час презентації у вівторок, 6 квітня.

У заході також взяли участь секретар РНБО Олексій Данілов, очільник Офісу президента Андрій Єрмак, заступник очільника Офісу президента Ігор Жовква та заступник голови Виконавчого комітету реформ Олександр Ольшанський.

За словами Лисенко, Центр є робочим органом при РНБО, вже створена єдина База моніторингу інформації. Разом з тим, Центр не буде накладати санкції, але зможе просити Радбез прийняти рішення щодо певних осіб чи компаній.

Метою створення Центру є захист інформаційної сфери для національної безпеки України, протидія пропаганді, деструктивній дезінформації та кампаніям. Також Центр буде перешкоджати маніпуляціям громадською думкою та готувати аналітичні матеріали.

Лисенко зазначила, що основна увага буде приділена протидії поширенню неправдивої інформації в Інтернеті та фейків у медіа.

«Ми маємо велику кількість інформаційних атак, і в цих умовах Україна повинна бути готова захищати свій суверенітет у цій сфері. Правда буде головною зброєю роботи Центру», – наголосила Лисенко.

Метою роботи Центру є: 

  • Створення цілісної політики з протидії інформаційній загрозі;
  • Боротьба з деструктивною пропагандою та дезінформацією;
  • Побудова системи стратегічних комунікацій;
  • Розвиток взаємодії держави та інституцій громадянського суспільства щодо протидії інформаційним загрозам нацбезпеці;
  • Протидія інформаційним спецопераціям держави-агресора;
  • Формування позитивного іміджу України у світі;
  • Створення інтегрованої системи оцінки інформаційних загроз та оперативного реагування на них;
  • Підвищення медіаграмотності суспільства.

Серед сфер нацбезпеки, якими опікуватиметься Центр: Воєнна сфера, боротьба зі злочинністю та корупцією, зовнішня та внутрішня політика, економіка, інфраструктура, охорона здоров'я, екологія, науково-технологічний напрям. 

Також Лисенко наочно розповіла, як працюватиме система моніторингу Центру та як відбуватиметься збір інформації. 

За словами Лисенко, Центр працює за досить простою схемою: збір інформації – аналіз інформації – реагування.

Зокрема, Центр буде збирати інформацію як з відкритих джерел, так і інформацію з обмеженим колом доступу – службову або таємну.

«Всі дані передаються в Аналітичний департамент, який її опрацьовує, аналізує та готує висновки про вплив на нацбезпеку, про можливу загрозу та прогнозує подальший розвиток ситуації та шляхи реагування», - зазначила Лисенко.

Структура Центру виглядає наступним чином

  • Керівництво;
  • Підрозділ моніторингу інформації;
  • Підрозділ аналітики та прогнозування;
  • Підрозділ формування єдиної інформаційної політики;
  • Підрозділ реагування на інформаційні загрози нацбезпеці;
  • Адмінблок;
  • Відкритий офіс;
  • IT.

Лисенко також додала, що готова до співпраці і відкрита до листування в соцмережах. Вона зазначила, що планує співпрацювати з очільницею ще одного подібного центру – Центру стратегічних комунікацій та інформбезпеки (ініційованого Мінкультом) Любов'ю Цибульською, з якою вже мала коротку зустріч напередодні.

Очільниця Центру висловила сподівання на ефективну співпрацю з міжнародними партнерами України для залучення їхнього досвіду.

Водночас заступник голови Виконавчого Комітету реформ національної ради реформ Олександр Ольшанський зазначив, що держава наразі має 8-12 моніторингових сервісів, які аналізують інформаційний простір, їх має вистачити для роботи Центру протидії дезінформації, тож поки нове обладнання закуповувати не планують. 

Невдовзі буде відкрито вакансії для охочих працювати в Центрі.  

Міжнародний центр протидії дезінформації на базі РНБО був створений рішенням Радбезу від 11 березня 2021 року.

2 квітня президент Володимир Зеленський підписав указ про призначення Поліни Лисенко керівником Міжнародного центру протидії дезінформації.

Поліна Лисенко у 2015 році закінчила магістратуру у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, у 2019 році отримала ступінь кандидата юридичних наук.

Спеціалізується на питаннях антикорупції, кримінальної юстиції та судової реформи. Працювала в Національному антикорупційному бюро України, Офісі Генерального прокурора та Департаменті інформаційної політики та зв’язків з громадськістю «Укрзалізниці». З 2020 року працювала в неурядовій організації «Офіс простих рішень та результатів», де відповідала за напрямок судової реформи.

Поліна Лисенко згадується в службовому листуванні НАБУ і посольства США, яке у жовтні 2020 року опублікував народний депутат Андрій Деркач.

Скріншот відео: Офіс президента/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3644
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду