Україна провела в ООН засідання високого рівня з питань протидії дезінформації

Україна провела в ООН засідання високого рівня з питань протидії дезінформації

8 Липня 2021
1473

Україна провела в ООН засідання високого рівня з питань протидії дезінформації

1473
Еміне Джапарова: Дезінформація підживлює конфлікти та підриває національну безпеку.
Україна провела в ООН засідання високого рівня з питань протидії дезінформації
Україна провела в ООН засідання високого рівня з питань протидії дезінформації

У середу, 7 липня, Україна у співпраці з партнерами провела в ООН засідання високого рівня з питань протидії дезінформації.

Як повідомляє МЗС, Україна ініціювала цей захід у рамках просування в ООН теми протидії поширенню дезінформації та недостовірної інформації як одній з найбільших глобальних загроз людству.

«Україна має унікальний досвід у виявленні, аналізі та спростуванні дезінформації, набутий у рамках боротьби з гібридною агресією з боку Росії. Цей досвід Україна активно поширює та пропонує партнерам в ООН у рамках дискусії про розбудову спільних глобальних підходів з протидії загрозам у інформаційній сфері», – повідомили у відомстві.

Як зазначила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова на відкритті заходу, пандемія COVID-19 змусила ООН та держави-члени активізувати зусилля на треку боротьби з дезінформацією, однак деструктивний вплив останньої є значно ширшим.

«Дезінформація підживлює конфлікти, підриває національну безпеку, функціонування демократичних інституцій та процесів, повагу до прав людини, економічний розвиток та захист навколишнього середовища. Саме тому для України є пріоритетним питанням як налагодження партнерства з метою боротьби з дезінформацією на міжнародному рівні, так і вдосконалення своєї діяльності та зміцнення своїх інституційних можливостей на національному рівні, зокрема, за допомогою створення двох абсолютно нових установ – Центру протидії дезінформації та Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки», – повідомила Джапарова.

Під час засідання представники держав-членів ООН мали можливість обговорити з керівницею відділу боротьби з недостовірною інформацією компанії Facebook сучасні тренди у протидії поширенню дезінформації та недостовірній інформації з використанням онлайн-платформ.

Як зазначив представник США, занепокоєння у цьому зв’язку викликає діяльність як держав, так і недержавних акторів.

Також на засіданні представили найкращі практики перевірки фактів та джерел інформації від представників Європейської служби зовнішньої діяльності та профільних експертних організацій з України (StopFake), Литви (DebunkEU) та Республіки Корея (SNU FactCheck Center).

У березні 2021 року для протидії російській дезінформації та пропаганді в Україні створили два спеціальні органи.

Зокрема, на базі РНБО створений орган під назвою Міжнародний центр протидії дезінформації. 2 квітня президент Володимир Зеленський підписав указ про призначення Поліни Лисенко керівником Міжнародного центру протидії дезінформації.

У складі Мінкульту створений Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Очолила Центр Любов Цибульська, яка була керівницею групи з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіацентру.

Фото: Emine Dzheppar/Fасebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1473
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду