Поліна Лисенко: Я зараз єдина співробітниця Центру протидії дезінформації і працюю без зарплати

Поліна Лисенко: Я зараз єдина співробітниця Центру протидії дезінформації і працюю без зарплати

9 Червня 2021
2694
9 Червня 2021
12:46

Поліна Лисенко: Я зараз єдина співробітниця Центру протидії дезінформації і працюю без зарплати

2694
Наразі Поліна Лисенко опікується організаційними моментами, зокрема готує документи щодо штату, структури органу та затверджує їх.
Поліна Лисенко: Я зараз єдина співробітниця Центру протидії дезінформації і працюю без зарплати
Поліна Лисенко: Я зараз єдина співробітниця Центру протидії дезінформації і працюю без зарплати

Очільниця Міжнародного центру протидії дезінформації Поліна Лисенко в інтерв’ю Українській правді заявила, що поки є єдиною працівницею цього органу при РНБО.

«Я є єдиною працівницею Центру», – сказала Лисенко і додала, що з 2 квітня, моменту свого призначення на посаду, працює без зарплати.

За її розрахунками, приблизний бюджет на оплату праці половини штату, тобто 26 людей, до кінця 2021 року – 11-12 мільйонів гривень. Це близько 60 тисяч гривень у місяць на спеціаліста.

Більшість майбутнього штату складатимуть аналітики. Кошти на фінансування, за словами керівниці центру, має знайти Мінфін.

Як пише УП, офісом Лисенко наразі є крихітний кабінет на першому поверсі будівлі РНБО та ситуативна кімната в Офісі президента, куди центр має згодом перебратися.

Лисенко з центру при РНБО опікується організаційними моментами, зокрема готує документи щодо штату, структури органу та затверджує їх.

У Excel-таблиці на комп’ютері Лисенко під тисячу пунктів із задачами, які треба завершити для повноцінного запуску центру. Основна робота, тобто моніторинг та аналіз інформації, нині здебільшого на плечах органів-партнерів центру – це апарат РНБО, Офіс президента, Служба безпеки України, Служба зовнішньої розвідки, Головне управління розвідки Міноборони, Офіс генерального прокурора.

За словами Лисенко, вона за потреби координує аналітиків цих органів. З результатів роботи за цей час Лисенко називає формування глосарію рекомендованих для використання термінів, який нині проходить експертизи, і відстеження кількох інформаційних атак.

Зокрема, поширення новин про вбивство 5-річної дитини на Донеччині. За словами Лисенко, ці новини 2,5 дні поширювались на окупованій території та в РФ, після чого перейшли в українські ЗМІ.

«Так Україна стає інструментом в руках РФ – на що вона і розраховує. Що ми зробили? Ми одразу повідомили про це Офіс генпрокурора – і, наскільки мені відомо, зараз відкрите кримінальне провадження і проводять всі необхідні слідчі дії», – сказала керівниця центру при РНБО.

Другий приклад – моніторинг новин під час стягування військової техніки РФ до українських кордонів у квітні. На виході результат такого моніторингу виглядає як Excel-таблиця на 500 рядків лише з одного органу, наприклад СБУ чи СЗР.

«Тобто ми зібрали все в єдиному документі, і нам зрозуміло по яких темах вони б’ють, як часто, як усе розвивається, які наслідки можливі», – , – розповідає Лисенко.

Зібрану та систематизовану інформацію вони передали в Офіс президента та апарат РНБО. На те, як Офіс президента чи РНБО розпорядиться цією інформацією – наприклад, президент вийде із заявою-оцінкою дій РФ, чи просто її проігнорує, центр не впливає ніяк.

Лисенко розповіла, що за два місяці її спостережень Росія інформаційно била по кількох темах: дискредитація вищого керівництва держави, «провокації» України на Сході, Крим, неонацисти на території України та вакцинація. Найчастіше – саме по владі країни та Криму, а от тему з вакцинацією Лисенко називає однією з «найсвіжіших».

«Процес вакцинації був, скажімо так, перебитий інформаційними потоками, зокрема з Росії. Люди почали боятись західної або індійської вакцини, яка в нас використовується, і якою, до речі, вакцинувалась моя бабуся. Вони почали думати: ага, може російська вакцина і справді краща. Це снігова куля, що мала деструктивний вплив», – розповідає Лисенко.

У березні 2021 року для протидії російській дезінформації та пропаганді в Україні створили два спеціальні органи.

Зокрема, на базі РНБО створений орган під назвою Міжнародний центр протидії дезінформації. 2 квітня президент Володимир Зеленський підписав указ про призначення Поліни Лисенко керівником Міжнародного центру протидії дезінформації.

У складі Мінкульту створений Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Очолила Центр Любов Цибульська, яка була керівницею групи з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіацентру.

Фото: Українська правда 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2694
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду