Комітет Ради вирішив не розглядати резонансні правки «Слуг народу» до закону про мову

Комітет Ради вирішив не розглядати резонансні правки «Слуг народу» до закону про мову

28 Квітня 2021
1618
28 Квітня 2021
21:19

Комітет Ради вирішив не розглядати резонансні правки «Слуг народу» до закону про мову

1618
Профільний Комітет парламенту фактично зняв з реєстрації правки до мовного закону.
Комітет Ради вирішив не розглядати резонансні правки «Слуг народу» до закону про мову
Комітет Ради вирішив не розглядати резонансні правки «Слуг народу» до закону про мову

Комітет гуманітарної та інформаційної політики проголосував за те, щоб не включати законопроєкти про зміни до закону про мову до порядку денного сесії. Про це у Facebook повідомив член комітету, нардеп від «Європейської Cолідарності», Володимир В'ятрович.

«Законопроєкти 4638 і 4638-2, внесені «слугами народу», передбачали скасування відповідальності за порушення закону про мову. Однак члени комітету дійшли висновку, що закон про мову успішно впроваджується в життя і підтримується більшістю громадян, а законопроєкти про втручання в цей закон є надуманими. Мудре рішення і чудовий подарунок до Великодня», – написав В’ятрович.

Нардеп додав, що це означатиме їх зняття з реєстрації.

У свою чергу, нардеп від «Слуги народу», член Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук зазначила, що з моменту набрання чинності закону всього один раз суб’єкт господарювання отримав попередження за відмову застосовувати державну мову при обслуговуванні громадян.

«З огляду на те, що питання покарання не стоїть гостро у нашому суспільстві, важливіше саме заохочувати вживання української мови, як про це неодноразово наголошував Президент Володимир Зеленський», – написала Кравчук у Facebook.

Нагадаємо, законопроєкт № 4638 «Про внесення змін до статті 57 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної» був зареєстрований 21 січня 2021 року. Його ініціаторами виступили нардепи Максим Бужанський, Георгій Мазурашу, Євгеній Шевченко, Олексій Устенко, Данило Гетманцев, Олександр Дубінський та інші. Автори пропонували вилучити зі статті 57 закону пункти, які стосуються накладання штрафів за порушення закону про мову.

Законопроєкт № 4638-2 «Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної"» щодо набрання чинності статті 57 цього закону був зареєстрований 9 лютого 2021 року. Серед його ініціаторів – Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Тетяна Рябуха, Єлізавета Богуцька, Олександр Корнієнко. Автори проєкту пропонували відкласти штрафи за порушення закону на 1,5 року (до липня 2022 року).

Пропозицію внести зміни до закону про мову нардепи пояснювали прагненням полегшити умови ведення господарської діяльності під час пандемії коронавірусу.

Громадські діячі закликали Раду не розглядати ці правки до мовного закону, назвавши їх «відвертою провокацією».

Опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва свідчить, що більшість громадян (54%) підтримує запровадження обов’язкового використання державної української мови у сфері обслуговування.

Поради від обмудсмана, як перейти на спілкування українською мовою, – тут.

Також «Детектор Медіа» розповідав про міфи та правду про «репресивність» українського законодавства, «мовні патрулі», штрафи та «утиски російськомовних».

Фото: Yevheniya Kravchuk/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1618
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду