«Літаки Медведчука» вилетіли з України ще до запровадження санкцій. Державіаслужба розкрила маршрути

«Літаки Медведчука» вилетіли з України ще до запровадження санкцій. Державіаслужба розкрила маршрути

3 Березня 2021
6530
3 Березня 2021
14:57

«Літаки Медведчука» вилетіли з України ще до запровадження санкцій. Державіаслужба розкрила маршрути

6530
Підсанкційні літаки вилетіли з України до оприлюднення рішення проти Медведчука
«Літаки Медведчука» вилетіли з України ще до запровадження санкцій. Державіаслужба розкрила маршрути
«Літаки Медведчука» вилетіли з України ще до запровадження санкцій. Державіаслужба розкрила маршрути

Чотири літаки, яким РНБО анулювала дозволи та плани на виконання польотів на території держави в межах обмежень проти нардепа Віктора Медведчука, вилетіли з України ще до оприлюдення санкцій. Про це Радіо Свобода повідомили у Державній авіаційній службі України.

Зокрема, про чотири з п'яти перелічених у рішенні РНБО літаків відомо таке:

  • Повітряне судно T7-BRG – літак Гольфстрім G450, який офіційно належить підсанкційній компанії Gold Natural Group Limited. Відомо, що ним користувався депутат Тарас Козак, який є серед переліку осіб, щодо яких РНБО запровадила санкції. Козак вважає запровадження санкцій політичним рішенням, і оскаржує рішення РНБО у Верховному суді. У Державіаслужбі повідомили, що T7-BRG здійснило виліт за межі України 29.01.2021 за маршрутом Київ (Жуляни) – Аліканте (Іспанія);
  • Повітряне судно T7-ABC, що належить підсанкційній компанії Klodius Investments Limited, зареєстрованій на Британських Віргінських островах. Компанією володіє Оксана Кушнір, що офіційно підтвердив ЗМІ її чоловік, президент Київміськбуду Ігор Кушнір. Він називав ці санкції «помилковими» і казав, що не знає, чому їх запроваджено. У Державіаслужбі повідомили, що T7-ABC здійснило виліт за межі України 14.02.2021 за маршрутом Київ (Жуляни) – Цюрих (Швейцарія);
  • Повітряне судно T7-CIF, що належить підсанкційній компанії Sandgate Commerce ltd, і яке пов'язують із бізнесменом та ексдепутатом Віталієм Хомутинніком. У коментарі Liga.Net він назвав запровадження цих санкцій «непорозумінням», і заявив, що готує відповідне звернення до РНБО. У Державіаслужбі повідомили, що T7-CIF здійснило виліт за межі України 14.02.2021 за маршрутом Київ (Бориспіль) – Відень (Австрія);
  • Повітряне судно T7-GLT, зареєстроване на Whpa Avia Ltd на Віргінських островах. Підтверджених даних про кінцевого власника цієї компанії немає. У Державіаслужбі повідомили, що T7-GLT здійснило виліт за межі України 25.01.2021 за маршрутом Київ (Жуляни) – Вільнюс (Литва). Інформації щодо подальшого пересування вказаних повітряних суден в Державіаслужбі немає.
  • Даних про перебування і останній переліт T7-GEM у Державіаслужбі не надали. З офіційних джерел відомо, що воно належить компанії Evirer Ltd, зареєстрованій в ОАЕ. За даними програми «Схеми», цим літаком неоднаразово користувався Віктор Медведчук.

«Відповідно до рішення РНБО, літакам із державними та реєстраційними знаками T7-GEM, T7-BRG, T7-ABC, T7-CIF, T7-GLT терміном на три роки заборонено видавати та анулювано вже наявні дозволи і плани на виконання польотів», – говориться у відповіді Державіаслужби.

Раніше журналісти Bihus.Info повідомили, що підсанкційні «літаки Медведчука» незадовго до введення санкцій перегнали до Швейцарії.

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму».

Зокрема, під санкції потрапила і Наталія Лавренюк – цивільна дружина соратника Медведчука, нардепа від «ОПЗЖ» Тараса Козака. Санкції діятимуть три роки та передбачають арешт усього майна підсанкційних осіб.

Санкції також введені щодо п'яти літаків, на яких літали за маршрутом Київ – Москва, а також проти компаній, що їх обслуговували.

Нагадаємо, що Кабмін припинив пряме авіаційне сполучення між Україною та Росією у листопаді 2015 року.

Bihus.Info стверджує, що санкції не забороняють Медведчуку користуватись будинками, автомобілями та яхтою за $200 мільйонів.

Фото: «Схеми»/Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6530
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду