«Літаки Медведчука» незадовго до введення санкцій перегнали до Швейцарії – Bihus.Info

«Літаки Медведчука» незадовго до введення санкцій перегнали до Швейцарії – Bihus.Info

26 Лютого 2021
10351
26 Лютого 2021
09:57

«Літаки Медведчука» незадовго до введення санкцій перегнали до Швейцарії – Bihus.Info

10351
За інформацією журналістів, літаки лишаються у Швейцарії і досі.
«Літаки Медведчука» незадовго до введення санкцій перегнали до Швейцарії – Bihus.Info
«Літаки Медведчука» незадовго до введення санкцій перегнали до Швейцарії – Bihus.Info

Три чартерних літаки, на офшорних власників яких Рада нацбезпеки і оборони наклала санкції через діяльність нардепа Віктора Медведчука, перед засіданням РНБО перегнали у швейцарське містечко Сент-Галле. Про це повідомляє Bihus.Info.

В рішенні РНБО йдеться про накладення санкцій на п'ять офшорних компаній, які, в свою чергу, значаться власниками приватних літаків. Дві з них напряму пов’язані з нардепами Віктором Медведчуком і Тарасом Козаком, які в різний період користувалися цими бортами.

Третя ж компанія записана на дружину Ігоря Кушніра – президента будівельного холдингу «Київміськбуд». Кушнір вже встиг заявити про те, що санкції найвірогідніше були накладені помилково.

Четверта компанія пов’язана з екснардепом і бізнесменом Віталієм Хомутинніком. Останній підтвердив, що компанія належить йому, на неї зареєстровано лише літак і також заявив про помилковість накладення санкцій.

П’ята компанія з санкційного списку – WHPA AVIA LTD – зареєстрована на Віргінських островах. Додаткової інформації про цю фірму журналістам знайти не вдалося, але вони припускають, що ця структура має відношення до компанії з дуже схожою назвою – WHPA LIMITED, яка пов’язана з російським бізнесменом Сергієм Сударіковим. Останнього ЗМІ називають наближеним до очільника «Роснєфті» та давнього друга президента РФ Володимира Путіна Ігоря Сєчіна.

Група компаній «Регіон», яку контролює Сударіков, за інформацією «Схем», також може бути пов’язаною і з оточенням самого Віктора Медведчука. Літаки усіх трьох вищеназваних офшорок у період з 10 по 21 лютого вилетіли в аеропорт поблизу містечка Сент-Галлен у Швейцарії. Вони за інформацією журналістів, лишаються там і досі.

Саме в Сент-Галлені юридично прописана фірма «Інтернешнл Трейдінг Партнерс» – співвласник українського «Прикарпатзахідтрансу», яка по суті і стала причиною накладення санкцій через володіння частиною нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок», призначений для перекачування дизелю з Росії та Білорусі до України і Європи.

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму».

Зокрема, під санкції потрапила і Наталія Лавренюк – цивільна дружина соратника Медведчука, нардепа від «ОПЗЖ» Тараса Козака. Санкції діятимуть три роки та передбачають арешт усього майна підсанкційних осіб.

Санкції також введені щодо п'яти літаків, на яких літали за маршрутом Київ – Москва, а також проти компаній, що їх обслуговували.

Нагадаємо, що Кабмін припинив пряме авіаційне сполучення між Україною та Росією у листопаді 2015 року.

Bihus.Info стверджує, що санкції не забороняють Медведчуку користуватись будинками, автомобілями та яхтою за $200 мільйонів.

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «ОПЗЖ» й соратника Віктора Медведчука Тараса Козака. Санкції, введені строком на п’ять років передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK, власником яких є Козак. 3 лютого канали пулу Козака почали відключати з етеру.

Оточення Медведчука готує запуск нового телеканалу з робочою назвою «Перший незалежний». Записати його планують на працівників NewsOne, ZIK та «112 Україна». Запуск планується у квітні 2021 року.

23 лютого стало відомо, що співробітники медіахолдингу Тараса Козака стали власниками львівського каналу «Перший незалежний». Інформація про це розміщена в Єдиному державному реєстрі.

Зокрема, в каналу змінився власник: ним стало ТОВ «Медіахолдинг Новини», створене 18 лютого 100 працівниками «каналів Медведчука».  Зокрема, розмір внеску до статутного фонду склав 375 тисяч гривень, хоча статутний капітал ТОВ «Медіахолдинг Новини» складає 100 гривень.

Ексвласник «Першого незалежного» Роман Любицький заявив, що не мав жодного відношення до продажу каналу новоутвореній юридичній особі ТОВ «Медіахолдинг новини», яку створили 100 працівників «каналів Медведчука».

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10351
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду