Санкції проти Медведчука підтримують 54% українців, проти 112-го, ZIK та NewsOne трохи менше  – дослідження

Санкції проти Медведчука підтримують 54% українців, проти 112-го, ZIK та NewsOne трохи менше – дослідження

17 Березня 2021
1946
17 Березня 2021
16:07

Санкції проти Медведчука підтримують 54% українців, проти 112-го, ZIK та NewsOne трохи менше – дослідження

1946
Ці заходи підтримує більшість виборців «Європейської солідарності», «Слуги народу» та «Батьківщини».
Санкції проти Медведчука підтримують 54% українців, проти 112-го, ZIK та NewsOne трохи менше  – дослідження
Санкції проти Медведчука підтримують 54% українців, проти 112-го, ZIK та NewsOne трохи менше  – дослідження

В Україні 54% опитаних, старших за 18 років, підтримують рішення запровадити санкції проти народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука. Натомість санкції проти телеканалів «112 Україна, ZIK та NewsOne підтримують 46% респондентів. Про це свідчать результати дослідження соціологічної служби Центру Разумкова, які оприлюднили 16 березня.

Санкції проти «каналів Медведчука» підтримує підтримують представники електорату «Європейської солідарності» – 72%, не підтримує 13,5%; «Слуги народу» – 60% і 16% відповідно, ВО «Батьківщина» – 43% і 32% відповідно. Виборці «Опозиційної платформи – За життя» не підтримують ці санкції – 82% проти 8%.

«Серед усіх опитаних 46% підтримують запровадження санкцій проти цих телеканалів та припинення їх мовлення (серед тих, хто знав про ці санкції ще до проведення соціологічного опитування – 51%), не підгримують ці санкції – відповідно 31% і 33%», – йдеться в дослідженні.

За даними Центру Разумкова, санкції проти Віктора Медведчука підтримують представники електорату «Європейської солідарності» – 83%, не підтримує 7,5%; «Слуги народу» – 67% і 8% відповідно, ВО «Батьківщина» – 54% і 18% відповідно. Водночас більшість виборців «Опозиційної платформи – За життя» не підтримують ці санкції – 74%, підтримують 10%.

«Серед усіх опитаних 54% підтримують запровадження цих санкцій (серед тих, хто знав про ці санкції ще до проведення соціологічного опитування — 61%), не підгримують ці санкції – відповідно 21% і 23%», – зазначається в дослідженні.

Крім того, 63,5% опитаних зазначають, що після введення санкцій їх ставлення до Віктора Медведчука не змінилося, у 20% – погіршилося, а в 5% – покращилося. «51,5% опитаних відповіли, що їх ставлення до Володимира Зеленського після запровадження цих санкцій не змінилося, 21% – що воно покращилося, а 17% – що воно погіршилося», – йдеться в повідомленні.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 5 по 9 березня 2021 року методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Воно передбачає запровадження санкцій проти народного депутата України Тараса Козака та компаній, які володіють ліцензіями телеканалів «групи Медведчука» — «112 Україна», NewsOne і ZIK. Санкції запроваджені на п’ять років.

Головне слідче управління Служби безпеки України з липня 2019 року розслідує проти Віктора Медведчука та Тараса Козака кримінальні провадження – за ч. 1 ст.111 (підготовка до державної зради), ч. 3 ст. 206-2 (заволодіння корпоративними правами юридичних осіб для створення медіаресурсу), ч. 3 ст. 209 (легалізація злочинних доходів) Кримінального кодексу України. Правоохоронці також розслідують можливу причетність бенефіціарних власників низки українських медіаресурсів до фінансування оборонного комплексу РФ (ч. 2 ст. 258-5 «фінансування тероризму»). Міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що Росія опосередковано фінансувала телеканали «112 Україна», ZIK і NewsOne, щонайменше, на етапі їх придбання.

За даними Zn.ua, підставою для запровадження санкцій проти Тараса Козака та каналів стало розслідування спецслужб України, яким встановили, що схеми з поставками вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей сприяють фінансуванню тероризму. «Українська правда», своєю чергою, повідомила, що компанія «Торговый дом "Донские угли"», яка працює в окупованих районах Луганської області, фінансує телеканали «групи Медведчука».  

Власник медіахолдингу «Новини» Тарас Козак назвав дії РНБО незаконними, а рішення про санкції актом цензури. У заяві каналів групи «Медведчука», що з’явилась на сайті «112 Україна», рішення РНБО називають «решением об уничтожении трех оппозиционных телеканалов» та «политической расправой над неугодными СМИ». Канали, йдеться в заяві, «намерены бороться за свое право вещать для украинцев, доносить правду до граждан и быть в эфире». Однак автори заяви не уточнили, про які методи боротьби йдеться.

4 лютого перший заступник голови Національної ради з питань телерадіомовлення Валентин Коваль повідомив, що в усіх регіонах України провайдери вимкнули телеканали «112 Україна», ZIK і NewsOne — як на супутнику, так і в кабелі. Регулятор контролює виконання рішення РНБО, оскільки це зона відповідальності Нацради. Телеканали продовжують транслювати свої ефіри на YouTube. Міністерство культури та інформаційної політики раніше повідомило, що направить до компанії запит з проханням заблокувати сторінки телеканалів.

5 лютого сайти телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK повідомили, що більше не можуть використовувати власні доменні імена. Вони відтепер доступні на резервних адресах zikua.tv, 112ua.tv и newsoneua.tv.

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму». Попри те, що Марченко володіє часткою акцій телеканалу «1+1», канал продовжить працювати. 20 лютого санкції РНБО ввів у дію президент Володимир Зеленський. Того ж дня Оксана Марченко повідомила, що стала членкинею партії ОПЗЖ та йде в політику. Вона вважає себе та свого чоловіка – «майбутнім мирної та успішної України».

Фото: 24tv.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1946
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду