Журналісти показали віллу Медведчука і Марченко в окупованому Криму

Журналісти показали віллу Медведчука і Марченко в окупованому Криму

17 Березня 2021
9517
17 Березня 2021
12:16

Журналісти показали віллу Медведчука і Марченко в окупованому Криму

9517
Вілла Медведчука та Марченко розташована між Сімеїзом і Алупкою.
Журналісти показали віллу Медведчука і Марченко в окупованому Криму
Журналісти показали віллу Медведчука і Марченко в окупованому Криму

Журналісти показали, як виглядає вілла лідера «ОПЗЖ» Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко, побудована в Криму до окупації півострова Росією. Відповідне розслідування опублікувало видання «Крим.Реаліі» 

Вілла Медведчука та Марченко розташована між Сімеїзом і Алупкою, на місці колишнього туберкульозного санаторію і прилеглого до нього пляжу. У 2012 році кримську віллу Медведчука відвідував його кум, президент Росії Володимир Путін.

На картах особняк підписаний як Vіlla Medvedchuk, хоча з генерального плану Ялти аналогічну назву вже прибрали. На 56 сотках землі знаходяться кілька будівель площею 371 кв. м (житловий будинок) і 749 кв. м (господарські будівлі), вертолітний майданчик і великий парк.

Є басейн, водні гірки та обгороджений приватний пляж. Станом на березень 2021 року на віллі ведуться ремонтні роботи.

Як розповіла Крим.Реаліі головний редактор Центру журналістських розслідувань Валентина Самар, раніше все це було територією протитуберкульозного санаторію. 

«Санаторій імені Баранова дістався в оренду футбольному клубу «Динамо Київ», який планував розмістити там свою оздоровчу базу. Ця ж земля і розташована на ній нерухомість перейшли в оренду інвестиційної компанії «Спорт-тур». Ланцюжок власників «Спорт-туру» був невеликим: всього лише дві київських компанії, одна лондонська, три кіпрських. І в кінці цього ланцюжка на той момент ми побачили пана Медведчука», – каже Самар.

У резиденції також є вихід на пляж, обгороджений бетонними парканами в стилі кримських скель. Валентина Самар пояснює, що до анексії Криму фірма, пов'язана з Медведчуком, побудувала і оформила у власність пірси. Пізніше на цій підставі купила пляж.

В українських і російських базах пляж фігурує окремо від особняка, а його площа «збільшилася» до 1,9 га. У деклараціях Віктора Медведчука кримське маєток фігурує як набір землі і будівель на окупованому півострові. Власність записана на Оксану Марченко, а місцем розташування вказано село Оползневое без виходу до моря.

Але знайти там кримську дачу депутата журналісти не змогли. У 2020 році президент Росії Володимир Путін підписав указ про заборону іноземцям володіти землею в окупованому Криму. Журналістам не вдалося отримати коментар подружжя щодо дій з переоформлення нерухомості.

Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року. Офіс з прав людини ООН неодноразово звинувачував РФ в тортурах і серйозних порушеннях прав людини на окупованому півострові. 26 лютого 2021 року Україна відзначила день Кримського спротиву російській окупації.

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму».

25 лютого видання «Цензор.НЕТ» вперше оприлюднило запис нібито розмови колишнього помічника президента Росії Владислава Суркова та Віктора Медведчука  від 2014 року. Сурков та Медведчук обговорювали постачання електроенергії в окупований Крим й обмін полоненими на Донбасі.

Коментуючи публікацію плівок в СБУ повідомили, що ретельно вивчають записи щодо наявності в діях співрозмовників ознак кримінального правопорушення. «Європейська Солідарність» заявила, що до витоку «плівок Медведчука-Суркова» причетний заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов. 

9 березня СБУ допитала народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука в межах розслідування справи про державну зраду. 

Питання слідчих стосувалися в тому числі і фактів, які фігурують в так званих «плівках Медведчука-Суркова», які раніше були оприлюднені у ЗМІ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9517
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Taras
1107 дн. тому
Який господар така і вілла. Палац прихвосня Саорона у мордорі. А якщо серйозно, нормальна адекватна людина не може такого гімна набудувати.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду