СБУ допитала Медведчука в межах справи про держзраду – ЗМІ

СБУ допитала Медведчука в межах справи про держзраду – ЗМІ

9 Березня 2021
1478
9 Березня 2021
16:03

СБУ допитала Медведчука в межах справи про держзраду – ЗМІ

1478
Віктор Медведчук був викликаний до СБУ у вівторок, 9 березня.
СБУ допитала Медведчука в межах справи про держзраду – ЗМІ
СБУ допитала Медведчука в межах справи про держзраду – ЗМІ

Служба безпеки України допитала народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука в межах розслідування справи про державну зраду. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на джерело в правоохоронних органах.

«Медведчука у вівторок допитали в СБУ», – сказав співрозмовник агентства, додавши, що справа, у рамках якої здійснювалася слідча дія, стосується державної зради.

Питання слідчих стосувалися в тому числі і фактів, які фігурують в так званих «плівках Медведчука-Суркова», які раніше були оприлюднені у ЗМІ. За даними джерел видання, до слідчих СБУ викликався і п'ятий президент України Петро Порошенко, однак він на допит не прибув. 

25 лютого видання «Цензор.НЕТ» оприлюднило запис нібито розмови колишнього помічника президента Росії Владислава Суркова та Віктора Медведчука  від 2014 року. Сурков та Медведчук обговорювали постачання електроенергії в окупований Крим й обмін полоненими на Донбасі.

Коментуючи публікацію плівок в СБУ повідомили, що ретельно вивчають записи щодо наявності в діях співрозмовників ознак кримінального правопорушення. «Європейська Солідарність» заявила, що до витоку «плівок Медведчука-Суркова» причетний заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов. 

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму».

Зокрема, під санкції потрапила і Наталія Лавренюк – цивільна дружина соратника Медведчука, нардепа від «ОПЗЖ» та власника каналів NewsOne, «112 Україна» та ZIK Тараса Козака. Санкції діятимуть три роки та передбачають арешт усього майна підсанкційних осіб.

Санкції також введені щодо п'яти літаків, на яких літали за маршрутом Київ – Москва, а також проти компаній, що їх обслуговували.

Чотири літаки, яким РНБО анулювала дозволи та плани на виконання польотів на території держави в межах обмежень проти Медведчука, вилетіли з України ще до оприлюдення санкцій.

Bihus.Info стверджує, що санкції не забороняють Медведчуку користуватись будинками, автомобілями та яхтою за $200 мільйонів.

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «ОПЗЖ» й соратника Віктора Медведчука Тараса Козака. Санкції, введені строком на п’ять років передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK, власником яких є Козак. 3 лютого канали пулу Козака почали відключати з етеру. За даними Zn.ua, підставою для запровадження санкцій проти Тараса Козака та каналів стало розслідування спецслужб України, яким встановили, що схеми з поставками вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей сприяють фінансуванню тероризму

26 лютого, почав мовити новий канал Перший незалежний, створений командою співробітників холдингу Тараса Козака. Однак в етері він пробув лише трохи більше години, раптово припинивши мовлення на супутнику.

Офіційних коментарів влади щодо причин вимкнення досі немає. Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов прокоментував вимкнення каналу іронічно: «чи то технічна помилка, чи Божа кара». 

3 березня нардеп Нестор Шуфрич заявив, що співробітники підсанкційних телеканалів «112 Україна», NewsOne и ZIK, які працюють зараз на також заблокованому Першому незалежному, планують створити ще один телеканал.

Після цього видання Obozrevatel заявило, що його намагаються захопити рейдери. Воно звинуватило в цьому бізнесмена Павла Фукса.  Зокрема, у видання є власний телеканал Obozrevatel, що розпочав свою роботу під назвою Oboz TV як розділ на сайті.

Фото: пресслужба ОПЗЖ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1478
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду