Порошенко міг сам ввести санкції проти Медведчука, він каже неправду, коли заперечує це – Аваков

Порошенко міг сам ввести санкції проти Медведчука, він каже неправду, коли заперечує це – Аваков

3 Березня 2021
1878
3 Березня 2021
09:12

Порошенко міг сам ввести санкції проти Медведчука, він каже неправду, коли заперечує це – Аваков

1878
На думку Авакова, Петро Порошенко мав можливості припинити діяльність «п’ятої колони» в Україні.
Порошенко міг сам ввести санкції проти Медведчука, він каже неправду, коли заперечує це – Аваков
Порошенко міг сам ввести санкції проти Медведчука, він каже неправду, коли заперечує це – Аваков

Очільник МВС України Арсен Аваков заявив, що п’ятий президент України Петро Порошенко мав усі можливості запровадити санкції проти лідера «ОПЗЖ» Віктора Медведчука та каналів, які з ним пов'язані. Про це Аваков сказав в інтерв’ю Дмитру Гордону.

«Якщо чесно, мені було образливо чути кілька днів тому, коли колишній президент України сказав, що вітає нинішній склад СБУ та шкодує, що колишні працівники СБУ не змогли дати йому такі матеріали (стосовно Медведчука – Ред.). Це неправда. Я особисто знаю, що СБУ та ексголова відомства Василь Грицак йому такі матеріали показували і давали» сказав він.  

На думку Авакова, Порошенко мав можливості припинити діяльність «п’ятої колони» в Україні.

«Він цього не зробив. Чому? Є різні версії. Може не час про це говорити, може й час. А може про це скажуть слідчі»,  зазначив Аваков.

Зокрема, на одному з засідань РНБО за часів Порошенка мали розглядати санкції проти телеканалів з «пулу Медведчука»  «112 Україна» та NewsOne, але сталась якась «метаморфоза».

«Ми очікували побачити матеріали по цих телеканалах, але неочікувано я, гортаючи документи, побачив, що матеріалів по каналу «112» та NewsOne немає, їх направили на доопрацювання, а раптом вискочив канал "НАШ"» розповів Аваков.

За словами Авакова, тоді у каналу «НАШ» була «трішки інша структура власності» і це було частиною протистояння Медведчука з Рінатом Ахметовим. Аваков на тому засіданні РНБО назвав це «підігруванням Медведчуку», але Порошенко запропонував не сперечатися і відправити справу «каналів Медведчука» на доопрацювання.

Аваков додав, що до Порошенка можуть бути питання, але він не є ворогом України, щоб запроваджувати проти нього санкції.

«Петро Олексійович – це людина, яка вміла збиратися і концентруватися для великих справ. Іноді у нього такі комбінації виходили, які неможливо було навіть уявити. Але іноді він не був здатний на елементарні речі, які виникають просто з позиції почуттів...»,  заявив Аваков.

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «ОПЗЖ» й соратника Віктора Медведчука Тараса Козака. Санкції, введені строком на п’ять років передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK, власником яких є Козак. 3 лютого канали пулу Козака почали відключати з етеру.

Петро Порошенко тоді привітав це рішення РНБО та підкреслив, що за час його президентства СБУ не надавала інформації про причетність Козака і пов'язаних з ним осіб до тероризму.

За даними Zn.ua, підставою для запровадження санкцій проти Тараса Козака та каналів стало розслідування спецслужб України, яким встановили, що схеми з поставками вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей сприяють фінансуванню тероризму. «Українська правда», своєю чергою, повідомила, що компанія «Торговый дом "Донские угли"», яка працює в окупованих районах Луганської області, фінансувала телеканали «групи Медведчука»

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму».

Зокрема, під санкції потрапила і Наталія Лавренюк – цивільна дружина соратника Медведчука, нардепа від «ОПЗЖ» Тараса Козака. Санкції діятимуть три роки та передбачають арешт усього майна підсанкційних осіб.

Санкції також введені щодо п'яти літаків, на яких літали за маршрутом Київ – Москва, а також проти компаній, що їх обслуговували.

Bihus.Info стверджує, що санкції не забороняють Медведчуку користуватись будинками, автомобілями та яхтою за $200 мільйонів.

Фото: Петро Порошенко/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1878
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду