У Європарламенті є «певні симпатії» до санкцій щодо Медведчука

У Європарламенті є «певні симпатії» до санкцій щодо Медведчука

26 Лютого 2021
1725
26 Лютого 2021
11:39

У Європарламенті є «певні симпатії» до санкцій щодо Медведчука

1725
У Європарламенті застереження викликає лише процедура закриття каналів, які пов'язують з Медведчуком, а не сам факт.
У Європарламенті є «певні симпатії» до санкцій щодо Медведчука
У Європарламенті є «певні симпатії» до санкцій щодо Медведчука

Євродепутатка Віола фон Крамон заявила, що у Європарламенті є «певні симпатії» до санкцій, запроваджених Україною щодо Віктора Медведчука, контрольованого ним бізнеcу з Росією. Про це фон Крамон заявила в інтерв’ю DW.

«У Європарламенті, звісно, є певні симпатії (до рішення ввести санкції проти Медведчука - Ред.), коли ми бачимо, наскільки тісно майно Медведчука та його дружини пов'язані з РФ. Україні вже давно варто було у тій чи іншій формі захищатися від цього. Тож для багатьох із нас ці санкції не були несподіванкою», – сказала фон Крамон.

Однак, фон Крамон зазначила, що санкції щодо трьох каналів групи Тараса Козака не виконують стандарти верховенства права.

«У принципі, ми би очікували нормальну правову процедуру, коли є обвинувачення, захист і судове засідання з чітким рішенням, яке би закрило ці телеканали. Указ президента у такій формі для нас, на Заході, не є прийнятним. Хоча якщо казати про його зміст, то тут я теоретично можу з ним погодитися», – заявила європарламентар.

На уточнення, що застереження у Європарламенті викликає лише процедура, а не самі санкції, фон Крамон відповіла, що зі змістом санкцій вона згодна.

«За змістом я згодна. Я бачу, що ці телеканали докладали зусиль до навмисного поширення російської дезінформації в Україні. Утім, з принципової позиції ми би хотіли, аби це було зроблено за іншою процедурою. Бо так президенту можна у будь-який час з будь-якої теми дати повноваження на все. Але ж ми хочемо, щоб Україна розвивалася далі, щоб вона мала змогу відповідати стандартам правової держави. Підсумую: з точки зору змісту – так, але процедуру я правильною не вважаю», – сказала фон Крамон.

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму».

Зокрема, під санкції потрапила і Наталія Лавренюк – цивільна дружина соратника Медведчука, нардепа від «ОПЗЖ» Тараса Козака. Санкції діятимуть три роки та передбачають арешт усього майна підсанкційних осіб.

Санкції також введені щодо п'яти літаків, на яких літали за маршрутом Київ – Москва, а також проти компаній, що їх обслуговували.

Нагадаємо, що Кабмін припинив пряме авіаційне сполучення між Україною та Росією у листопаді 2015 року.

Bihus.Info стверджує, що санкції не забороняють Медведчуку користуватись будинками, автомобілями та яхтою за $200 мільйонів.

Санкції проти Медведчука офіційно підтримали США та нагадали, що з 2014 року Медведчук перебуває під американськими санкціями за підрив безпеки, територіальної цілісності та демократичних інституцій України.

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «ОПЗЖ» й соратника Віктора Медведчука Тараса Козака. Санкції, введені строком на п’ять років передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK, власником яких є Козак. 3 лютого канали пулу Козака почали відключати з етеру.

Оточення Медведчука готує запуск нового телеканалу з робочою назвою «Перший незалежний». Записати його планують на працівників NewsOne, ZIK та «112 Україна». Запуск планується у квітні 2021 року.

23 лютого стало відомо, що співробітники медіахолдингу Тараса Козака стали власниками львівського каналу «Перший незалежний». Інформація про це розміщена в Єдиному державному реєстрі.

Зокрема, в каналу змінився власник: ним стало ТОВ «Медіахолдинг Новини», створене 18 лютого 100 працівниками «каналів Медведчука».  Зокрема, розмір внеску до статутного фонду склав 375 тисяч гривень, хоча статутний капітал ТОВ «Медіахолдинг Новини» складає 100 гривень.

Ексвласник «Першого незалежного» Роман Любицький заявив, що не мав жодного відношення до продажу каналу новоутвореній юридичній особі ТОВ «Медіахолдинг новини», яку створили 100 працівників «каналів Медведчука».

Фото: Heinrich-Böll-Stiftung/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1725
Читайте також
09.03.2021 13:19
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
1 996
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду