Тарас Козак та Ренат Кузьмін безліч разів літали з Росії до Криму за паспортами РФ – «Новая газета»

Тарас Козак та Ренат Кузьмін безліч разів літали з Росії до Криму за паспортами РФ – «Новая газета»

7 Березня 2021
10629
7 Березня 2021
11:49

Тарас Козак та Ренат Кузьмін безліч разів літали з Росії до Криму за паспортами РФ – «Новая газета»

10629
При цьому в треті країни нардеп Козак подорожує за українським закордонним паспортом. Його цивільна дружина всюди користується російським.
Тарас Козак та Ренат Кузьмін безліч разів літали з Росії до Криму за паспортами РФ – «Новая газета»
Тарас Козак та Ренат Кузьмін безліч разів літали з Росії до Криму за паспортами РФ – «Новая газета»

Народні депутати України від ОПЗЖ – власник «каналів Медведчука» Тарас Козак та постійний гость цих каналів, колишній заступник генпрокурора часів Януковича Ренат Кузьмін – багато разів літали з Росії до окупованого Криму та інших країн, використовуючи російські паспорти. Про це пише російське видання «Новая газета», посилаючись на власні джерела в правоохоронних органах.

Загалом видання нагадує, що візити нардепів від ОПЗЖ до Росії, зокрема, кума Путіна Віктора Медведчука та його соратника Вадима Рабіновича, та їхні зустрічі з політиками в Кремлі протягом усіх років від початку окупації Криму та війни на Донбасі не були секретом. Більше того, ці зустрічі постійно висвітлювали так звані «канали Медведчука» – «112 Україна», ZIK, NewsOne.

Журналістам вдалося дізнатись більше про «мандрівки» нардепів, яких ніхто не делегував домовлятись із Кремлем про обмін полоненими чи щось інше.

Наприклад, ексзаступник генпрокурора Ренат Кузьмін з 2015 по 2019 рік літав маршрутом Москва – Сімферополь – Москва (іноді Санкт-Петербург – Сімферополь) близько 240 разів. Щоправда, до літа 2019-го він не був нардепом, а знаходився у розшуку як фігурант розслідувань, розпочатих після Майдану. Кримінальні справи проти нього до суду так і не дійшли. А оскільки він проживав в окупованому Криму, який є частиною України, то формально не залишав країну на довгий час, а тому зміг брати участь у виборах до парламенту.

Однак у вересні 2019-го, вже з депутатським мандатом, Кузьмін двічі злітав до Сімферополя з Москви. 9 березня 2020-го він добирався з Мінська до Москви бізнес-джетом T7-BRG, а вже на наступний день поспішав бортом T7-GEM з Москви до Вільнюса. Разом з Кузьміним, за даними джерел видання, подорожували однопартійці Тарас Козак і Олександр Колтунович, а також нафтовий бізнесмен з Білорусі Микола Воробей. Останній знаходиться під санкціями ЄС та є одним із власників компанії «ПрикарпатЗахідтранс». Вона експлуатує частину нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», за яким дизельне паливо з Росії й Білорусі поставляють для України, а також для транзиту до ЄС – це так звана «труба Медведчука», яку заарештували після введення проти нього санкцій у 2021-му.

Цікаво, що Кузьмін для перельотів з РФ у треті країни користувався нібито російським закордонним паспортом 88*****69, однак серії «88» в Росії немає.

Тарас Козак, за даними видання, також користувався російським закордонним паспортом, літаючи з РФ до окупованого Криму, наприклад, 24 січня 2020 року. Але для подорожей в інші країни він використовував лише український паспорт (Велика Британія, Німеччника, Австрія, Греція, Турція тощо). Як повідомляють журналісти, Козак стільки разів літав з Москви до окупованого Симферополя (тобто порушував український порядок перетину кордону), що «легко збитися з рахунку».

Для польотів він користувався тими ж літаками, що й російські посадовці, бізнесмени та депутати. Наприклад, 14 вересня 2020 року повертався з Сімферополя до Москви на літаку «Фалькон» компанії «Газпромавіа». Тим же рейсом добиралися депутат Держдуми Дмитро Свищев і бізнесмен Володимир Паліхата, якого у 2000-х в Україні звинувачували в рейдерських захопленнях підприємств.

Також відомо про подорожі Тараса Козака бізнес-джетом T7-BRG у грудні 2018-го і в лютому 2019 року. Обидва рази у літаку з ним був Валерій Бітаєв, співвласник компанії «Цитадель» – основного постачальника спецтехніки для ФСБ

Джерело «Новой газеты» в українських спецслужбах розповіло також про наявність російського закордонного паспорта номер 75*****67 у Наталії Лавренюк – цивільної дружини Тараса Козака. Вона багато разів літала з Москви до окупованого Криму та інших країн, всюди за закордонним паспортом РФ. А, наприклад, 27 вересня 2020 року, Козак та Лавренюк прибули з Крима до Ростова одним літаком із заступником начальника російської енергетичної митниці Григорієм Інночкіним та його дружиною.

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «ОПЗЖ» й соратника Віктора Медведчука Тараса Козака. Санкції, введені строком на п’ять років, передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK, власником яких є депутат від ОПЗЖ Тарас Козак. 3 лютого канали пулу Козака почали відключати з етеру.

Підставою для запровадження санкцій проти Козака та каналів стало розслідування спецслужб України, які встановили, що схеми з поставками вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей сприяють фінансуванню тероризму.

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму». Під обмеження потрапила і Наталія Лавренюк – цивільна дружина Тараса Козака. Санкції діятимуть три роки та передбачають арешт усього майна підсанкційних осіб.

Фото: kurs.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10629
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Телепузик
1116 дн. тому
І нічого не можна зробити? Чи може це божевілля пояснюється чиєюсь продажністю, як колишніх так і теперішніх?
Пенсіонер
1116 дн. тому
Гарні же в нас на Україні спецслужби - все знають ,але нічого не роблять . Сім років війни - і о ура! "Піймали" двох кацапських прихвостнів
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду