Пресконференція до річниці президентства: що Зеленський сказав про медіа

Пресконференція до річниці президентства: що Зеленський сказав про медіа

20 Травня 2020
4503
20 Травня 2020
19:30

Пресконференція до річниці президентства: що Зеленський сказав про медіа

4503
20 травня в парковій зоні біля Маріїнського палацу пройшла пресконференція Президента України Володимира Зеленського, присвячена річниці перебування на посаді. «Детектор медіа» зібрав відповіді президента про медіа.
Пресконференція до річниці президентства: що Зеленський сказав про медіа
Пресконференція до річниці президентства: що Зеленський сказав про медіа

Напередодні пресконференції представники низки ЗМІ поскаржилися в соцмережах, що ОПУ відмовив їм в акредитації. Серед тих, кому відмовили, – знімальні групи каналів UMN (skrypin. ua) та «Настоящее время», журналісти видань «Український тиждень», «Букви», Delo.ua, «Бабель», «Главком», а також авторка проєкту «Соромно» Яніна Соколова. Усі вони отримали листа, в якому було зазначено, що у зв’язку з карантинними заходами, запровадженими в країні для протидії поширенню епідемії СOVID-19, кількість представників засобів масової інформації, які візьмуть участь у пресконференції президента України, обмежена.

Прессекретарка президента Юлія Мендель розповіла, що на подію було акредитовано близько 70 ЗМІ, серед них іноземні видання – NBC, Bloomberg, BBC, DW, газета Wyborcza. Журналіст «Детектора медіа» з пресконференції розповів, що там присутні працівники «каналів Медведчука» – 112, NewsOne, ZIK, сайту Анатолія Шарія та особисто Дмитро Гордон. Мендель пояснила, що серед медіа намагалися обрати представників різних ідеологічних платформ, керуючись «принципами, які вивчали на європейському та американському досвіді».

Володимир Зеленський, у свою чергу, розпочав пресконференцію з прохання до журналістської спільноти запропонувати формат для його наступного спілкування з журналістами. Він сказав, що готовий відповідати на будь-які запитання, але не може поспілкуватися з усіма 40 тисячами журналістів, які є в Україні. 

У ході пресконференції президент прокоментував призначення на ключові державні посади близьких до нього людей, зокрема колишніх співробітників «Студії Квартал 95». У відповідь на питання журналіста «Української правди» Романа Кравця про ці призначення він пожалівся, що у країні зараз «кадровий голод» і він не може знайти «чистих та професійних людей» на ключові посади у державі, зокрема й на посаду міністра культури. 

Прокоментував також і збереження на посаді міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, зазначивши, що той має завершити розкриття справи вбивства журналіста Павла Шеремета. Також він додав, що якщо слідство та суд доведуть, що підозрювані у цій справі не винні, то люди, які довели справу до суду й звинуватили невинних людей, нестимуть відповідальність. 

Розмірковуючи про те, коли в Україні завершиться епоха бідності, Зеленський зазначив, що йому потрібен 1 мільярд доларів, щоб допомогти бідним людям, і саме таку суму витрачають власники телеканалів на те, щоб робити контент (новини, політичні сюжети), який лобіює їхні інтереси та має вплив на політичну ситуацію в країні. Тож власникам каналів треба витрачати кошти не на контент проти України чи проти влади, а на допомогу бідним людям.

Також Зеленський сказав, що подумає про фінансування державних каналів «Нафтогазом». На ремарку журналіста, що в Україні немає «Газпрому» (ця корпорація володіє потужним державним медіахолдингом у Росії), Володимир Зеленський сказав: «До речі, непогана ідея про “Газпром”, треба подумати про НАК “Нафтогаз”. Це буде для них сюрприз, але я бачу, куди можна витрачати гроші».

Президент назвав державним каналом НТКУ, хоча в 2017 році на базі НТКУ було створено Національну суспільну телерадіокомпанію України, яка є суспільним, а не державним мовником. І порадів нещодавньому запуску замість каналу іномовлення державного телеканалу «Дом» для мовлення на тимчасово окуповані території України: «Він тільки почав, йому складно, на нього треба знаходити гроші, це непроста функція. ... До речі, українці, які живуть на окупованих територіях, нам кажуть спасибі, тому що “Українська школа онлайн” транслюється там. ... Тому я дуже радий, що канал “Дом” запрацював».

У відповідь на питання про перегляд мовного закону, президент запропонував телеканалам та іншим ЗМІ «ще раз проговорити» питання мовних квот«Я впевнений, що треба з квотами навести порядок. Давайте сядемо, ще раз проговоримо питання квот. Не ми вводили квоти, квотування було ще до нас. Я думаю, що логіка є, але якісь деталі, дуже важливі, втрачені. А за ці деталі ми бачимо, що є якась несправедливість до неукраїномовних людей в україні. Несправедливості бути не може», – сказав він.

Відповідаючи на запитання журналіста проєкту «Схеми» Максима Савчука, Володимир Зеленський згадав про його колегу Михайла Ткача, назвавши його методи збору інформації нахабством. За його словами, авто журналіста супроводжує кортеж президента. Михайло Ткач прокоментував закиди президента у фейсбуку запитанням, про який кортеж ідеться, якщо нова влада обіцяла обходитися без кортежів. І пообіцяв незабаром дати відповідь президенту. А головна редакторка програми «Схеми» Наталія Седлецька у відповідь на закиди президента наголосила, що всі журналісти «Схем», включно з Михайлом Ткачем діють виключно у межах норм законодавства та відповідно до журналістських стандартів «Радіо Свобода» – видання з понад 65-річною історією.

***

Нагадаємо, до цього Володимир Зеленський на посаді президента проводив пресконференцію лише один раз – 10 жовтня 2019 року. Тоді вона була в форматі пресмарафону. Президент відповідав на питання ЗМІ трохи більше 14 годин у гастрономічному просторі Kyiv Food Market.

Фото: president.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4503
Читайте також
20.05.2020 13:41
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 594
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду