Другий термін, олігархи та Донбас. Про що журналісти запитали Зеленського на пресконференції (ФОТО)

Другий термін, олігархи та Донбас. Про що журналісти запитали Зеленського на пресконференції (ФОТО)

21 Травня 2021
5532

Другий термін, олігархи та Донбас. Про що журналісти запитали Зеленського на пресконференції (ФОТО)

5532
Питання під час пресконференції цього року змогли поставити 28 журналістів, що на п’ять більше, ніж минулого. Ще одна журналістка наздогнала Зеленського на виході.
Другий термін, олігархи та Донбас. Про що журналісти запитали Зеленського на пресконференції (ФОТО)
Другий термін, олігархи та Донбас. Про що журналісти запитали Зеленського на пресконференції (ФОТО)

Пресконференцію Володимира Зеленського до другої річниці президентства – «Президент 2.0» – тривала близько трьох годин. Її модераторкою виступила генеральна директорка Директорату з питань інформаційної політики Офісу президента України Ірина Побєдоносцева.

Ще на початку зустрічі вона уточнила, що по черзі надаватиме слово журналістам – від інформагентств, телеканалів та іноземних медіа. Загалом на пресконференції акредитували понад 200 журналістів зі ста ЗМІ. Однак питання змогли поставити лише 28 журналістів. Це на п’ять більше, ніж торік. Зокрема, слово отримав один регіональний канал – 33-й, а також двоє журналістів іноземних видань – Пьотр Андрусечко з Gazeta Wyborcza та Сергій Каразій із Reuters. Окрім того, ще одне питання президенту поставила ведуча Прямого каналу Олена Курбанова. Вона наздогнала Зеленського по завершенню пресконференції, коли він йшов до виходу, тому її питання не потрапило до загальної трансляції пресконференції.

Бліц-інтерв’ю, як торік, нікому провести не вдалося. Однак ведучий «України 24» Василь Голованов та журналістка Марія Жартовська, яка ставила питання від «Бабеля», спробували домовитися з президентом про інтерв’ю. Остання отримала зауваження від Ірини Побєдоносцевої, оскільки пресконференція майже добігала кінця.

Натомість Зеленський намагався «навчити» журналіста «Схем» Михайла Ткача та ведучу «Еспресо» Марію Гурську ставити запитання.

Дісталося й Голованову, його президент звинуватив у маніпуляціях. А от ведучому телеканалу «Наш» Максу Назарову президент показав на своєму телефоні переписку з підозрюваною у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, військовою медсестрою Яною Дугарь.

Хто не подужав переглянути ефір повністю, може почитати, які головні заяви зробив Зеленський під час пресконференції. До новин потрапляють переважно відповіді, а в деяких розмовах запитання не менш важливі. «Детектор медіа» пропонує повний перелік запитань, які ставили президентові журналісти. Також, як і завжди, «ДМ» у наступних текстах проаналізує пресконференцію в цілому – запитання й відповіді.

Агентство «Інтефакс-Україна», Інна Кардаш: Два роки тому ви назвали припинення війни на Донбасі одним із головних своїх питань. На жаль, до кінця цю проблему ще не вдалося вирішити. Чи сподіваєтеся ви до кінця своєї каденції вирішити це питання? Саме як? Чи не вважаєте ви російську паспортизацію окупованих територій – їх фактичною анексією? 

Телеканал ICTV: У мене таке питання щодо ваших передвиборчих обіцянок. Власне, під час передвиборчої кампанії ви обіцяли багато з білбордів – покласти край одразу кільком епохам. Власне, у мене запитання, кінець якої епохи зараз уже настав? Яка епоха почалася?

Видання Liga.net, Юрій Смирнов: Пане президенте, за останній рік-півтора вашого президентства майже всі незалежні державні інституції стали менш незалежними. Так, ми бачимо, що в Нацбанку змінили керівництво на більш лояльне до влади. У «Нафтогазу» переступили через принципи корпоративного управління та збили Коболєва. А Рада нацбезпеки та оборони, про яку ви вже згадали, фактично замінила собою прокуратуру, суд та слідство. І по факту два десятки людей, більшість з яких лояльні до вас, зараз вирішують – хто ворог в країні, а хто ні. І чомусь немає серед ворогів вашого недавнього друга Іллі Павлюка. Питання в наступному: де зупиниться Володимир Зеленський і чи не буде в найбільшій країні Східної Європи нового авторитарного режиму?

Журнал «Фокус», Марина Шашкова: Хочу вам особисто подякувати за колонку для нашого журналу. Якщо раніше президенти лише читали «Фокус», то тепер вони вже й пишуть для нас. Продовжуючи тему колонки, про що ви писали – це про деолігархізацію. Ви писали, що незабаром буде законопроєкт поданий, але поки його немає. Тому питання: чи вважаєте ви, що прийняття закону достатньо для боротьби з олігархами? Яким чином буде це працювати? Який критерій буде визначати – хто олігарх, а хто ні? І останнє питання: як РНБО вирахувало саме 13 олігархів? Якщо можете, назвіть їх прізвища. 

5 канал, Ірина Сисак: Андрій Антоненко просидів за ґратами більш ніж 500 днів. Його звинувачують у співучасті у вбивстві Павла Шеремета. Нещодавно його випустили під домашній арешт. Якщо все ж таки його визнають невинним, як і інших учасників, чи буде якось покараний Арсен Аваков, наприклад, відставкою? І чи будете ви, зокрема, відчувати докори сумління? Адже ви також брали участь у презентації результатів цього розслідування.

Зеленський розповів, що переписувався з підозрюваною в цій справі, військовою медсестрою Яною Дугарь.

Ведучий телеканалу «Наш» Макс Назаров: Что ответила вам Яна?

Володимир Зеленський: Можна мій телефон? Дякую. Можна вас? Можна вас? Ви ж хочете подивитися? Я ж не можу всім показати.

Макс Назаров: Это 5 канал интересовался.

Володимир Зеленський: Ви? Ну йдіть ви, будь ласка.

Макс Назаров: Ну, мы вместе.

Ірина Побєдоносцева до Макса Назарова: Ви питання уточнююче задали, тому подивіться.

Володимир Зеленський: Це ж моє особисте. Я ж сказав, що ви можете подивитися. Це секрет, але ж ви сказали? Ви запитали? 

Макс Назаров: Если вы открыты, то пожалуйста.

Володимир Зеленський: Я в цілому відкрита людина.

Макс Назаров підійшов до президента й той йому продемонстрував якусь переписку у власному телефоні.

Інтернет-видання «Обозреватель»: Далі про країну без олігархів. Ви вже сказали, що вони втратять активи. Які ще обмеження ви вважаєте за необхідне на них накласти, у межах підготовки однойменного закону? Чи вважаєте ви олігархами Андрія Веревського та Павла Фукса? Уточнення, будь ласка. Ви сказали колезі, що вони не матимуть впливу на політику. Чи означає це, що людина, яку вважатимуть олігархом, не матиме права бути політиком у Верховній Раді?

Телеканал «Україна 24», Василь Голованов: Користуючись нагодою, пане президенте, хочу запросити до участі в «Токоу №1» на «Україні 24». Буду радий вас бачити будь-якої середи о 21-й годині. До питання: торік, згідно інформації Мінекономіки, 30%, а за інформацією МВФ, близько 45% економіки нашої держави знаходяться в тіні. Саме завдяки виплатам законослухняних платників податків, законослухняного бізнесу виплачується державні соціальні виплати. Як ви, пане президенте, оцінюєте роботу влади в діях виведення бізнесу з…

Володимир Зеленський: …тіні…

Василь Голованов: … з сірої зони, так, так званої «сірої економічної зони» до «білої». Як ви ставитеся до ініціативи влади – збільшити податки? Як вона відобразиться на процесі, чи не вплине на зворотному боці, чи не піде в тінь?  

Володимир Зеленський: Збільшення податків – ви продовжуєте цю тематику. Я знаю, що вона вже була у вас в ефірі. Я вважаю, що ви, особисто ви, маніпулюєте фактами. Поясню чому. Коли ви кажете «збільшення податків» – це не для українців збільшення, не для суспільства. Збільшення податків… Я розумію, з якого ви каналу й про що ви говорите.

Агенція Reuters, Сергій Каразій: Ще про боротьбу з олігархами. РНБО вводить санкції. Чи побачимо ми санкції проти панів Коломойського та Фірташа. Якщо так, то коли? Якщо ні, то чому?

Інформагенція «РБК-Україна», Сергій Щербина: У мене до вас наступне питання. Я вчора передивлявся соціологію, коли готувався до пресконференції. За часів, коли ви приходили до влади – це був січень 2019 року, нових облич у владі хотіли 47% українців, а зараз 65% українців, за даними групи «Рейтинг», уже хочуть людей із досвідом, людей, які вже були у владі. Скажіть, будь ласка, на вашу думку, чому так сталося? І більш конкретне питання: чи ми можемо побачити, за вашого президентства у виконавчій владі чи у вашій команді таких людей як Володимир Гройсман, Арсеній Яценюк чи Юлія Тимошенко?

Уточнення Сергія Щербини: А чому все ж таки так сталося?

Володимир Зеленський: Що сталося?

Сергій Щербини: Така зміна соціології. Все ж таки на 20% – з чим це пов’язане? 

 

«КП в Україні», Олена Галаджій: 8 квітня ви підписали закон про всеукраїнський референдум. Цікавить, коли й з якого питання буде перший референдум, за вашої ініціативи.

«ТСН. Тиждень», канал «1+1», Ірина Прокоф'єва: Пане президенте, ви трошки вже сказали про уряд. Але хочеться розуміння, чому саме зараз відбулася ця ротація? Чи не очікувати нам нового перезавантаження? Чи не є це сигналом до підготовки до наступного президентського терміну?

Уточнення Ірини Прокоф'євої: Щодо президентського терміну ви не відповіли.

Володимир Зеленський: Рано відповідати.

Проєкт журналістських розслідувань «Схеми» («Радіо Свобода»), Михайло Ткач: Пане президенте, на початку своєї каденції ви наголошували на тому, що відносини між владою та представниками великого бізнесу мають бути прозорими та публічними. Натомість за два роки вашого президентства нам вдалося зафіксувати, як ваш перший помічник пан Шефір на заправці пересідає в Maybach Ахметова й прямує до нього додому вночі. Нам вдалося зафіксувати, як керівник Служби безпеки пан Баканов іде вітати й святкувати ювілей Георгія Суркіса, соратника Медведчука. Нам вдалося зафіксувати, як олігарх Пінчук непублічно відвідує вас і ваш офіс. Нам вдалося зафіксувати, як ваш помічник на службовому авто в позаробочий час відвідує офіс Ігоря Коломойського. І як ви особисто декілька місяців тому святкували власний день народження в квартині одного з найближчих соратників Ігоря Коломойського – пана Тимура Міндича. Й от зараз ви пропонуєте окремий законопроєкт про деолігархізацію. За два останніх роки ви, ваша влада, ваша генпрокурорка, ваш керівник Служби безпеки України не змогли змусити олігархів жити за законами. І ви вважаєте, що просто потрібен ще один закон? Чи не вважаєте ви, що за ці два роки президент Зеленський все ж таки став ворогом олігархічної системи? Чи президент Зеленський за ці два роки став частиною олігархічної системи? 

Далі Зеленський висловив незадоволення формулюванням питання та манерою роботи Михайла Ткача. 

Уточнення Михайла Ткача: Ви не відповіли, просто це ваш день народження…

Володимир Зеленський: Можна я відповім на це запитання? Я вам вдячний. Я просто не знав, що це дійсно дуже важливо для України, коли в нас COVID і війна – розказати, де саме, у якій квартирі я святкував день народження. <…>

«Сегодня.ua»: Господин президент, скажите, пожалуйста, саммит «Крымская платформа» может ли реально содействовать деэскалации отношений с Россией? И какие, собственно говоря, государства уже подтвердили участие в этой инициативе?

«Свобода слова Савіка Шустера», Даша Тарасова: Ви свій виступ розпочали з того, що ви будуєте країну для 40 мільйонів українців. Так от, минулого місяця ми замовили соціологічне дослідження в соціологічної компанії Liberty Report. Це репрезентативне дослідження. І виявилося, що 23% українців хочуть покинути Україну та поїхати за кордон. Якщо подивитися на молодь, то зі сходу України хоче виїхати 50%, половина. Що ви можете сказати, а найголовніше, що ви сьогодні й зараз можете запропонувати майже чверті населення країни, яка за першої можливості поїде звідси?

Уточнення Даші Тарасової: Ми питали у людей, чому вони їдуть. І причина не лише війна. Це ще безробіття та корупція.

Журнал «НВ», Крістіна Бердинських: Скажіть, будь ласка, що вам зробив Віталій Кличко? Він скаржиться, що за останній тиждень на нього тиснуть, обшуки. Чи розглядаєте ви його як свого конкурента на наступних президентських виборах? Чи планується заміна голови КМДА найближчим часом?

Вінницький телеканал «33 канал», Ольга Марценко: Хотіла задати питання стосовно програми «Велике будівництво». Власне, ваші опоненти її активно критикують. Можливо, ви чули вже, навіть називають «великим крадівництвом», й те, що це не повноваження голови держави — займатися дорогами. Скажіть, будь ласка, навіщо це вам? Чому не віддасте цю програму уряду, як це має бути? Коли завершиться ця програма? І безпосередньо  у центральній частині України завершиться будівництво доріг, маю на увазі?

Видання «Гордон», Дмитро Гордон: Я знаю вас як високоморальну та високоінтелектуальну людину, тому хочу запитати з цього приводу. Мені часто стає соромно за тих людей, які поруч з вами. Один з них, член вашої команди Тимофій Милованов прямо сказав, що він дебіл. І таким словом хочеться назвати ще багатьох, на жаль. Мені соромно, коли я бачу і чую панів Тищенка, Арестовича. Коли я бачив таку людину, як Степанова, який не міг бути міністром охорони здоров’я, тому що просто не міг, тому що він нічого не зробив і завалив усе. Я хочу у вас спитати, чи вам соромно за таких людей? Чому до вас потрапляють іноді – я маю і на увазі і «слуг народу», і депутатів – не найкращі, а найгірші? Це перше запитання. І друге: Петро Олексійович Порошенко…

Володимир Зеленський: Це теж я?

Дмитро Гордон: Ні, на щастя, це не ви.

Володимир Зеленський: Слава Богу.

Дмитро Гордон: Чи є у вас з ним якійсь домовленості особисті з приводу того, щоб його держава не чіпала? Чи станете ви нарешті його вироком?

Уточнення Дмитра Гордона: Ви станете його вироком?

Володимир Зеленський: Я вже став його вироком. Він просто не хоче усвідомити, що відбулося.

Дмитро Гордон: Та з нього, як з гуся вода.

Газета «Kyiv Post», Олексій Сорокін: Півтора року тому, після Парижа ви казали, що за рік Путін не піде на поступки, якщо не буде якихось домовленостей, то у вас є «План Б» через рік. Пройшло півтора. 100 тисяч військових Росії на кордоні, у Криму, також кожен тиждень гинуть українські військові. Який «План Б»?

Уточнення Олексія Сорокіна: Чи вважаєте ви, що взагалі можна домовитися з Путіним? Чи можливо припинити війну, поки Путін — президент Росії?

На фото директор інформаційної агенції «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко

Польське видання «Gazeta Wyborcza», Пьотр Андрусечко: Я в продовження цієї теми, хоча по суті ви відповіли вже на одне з моїх питань. Тому я обмежуся останнім моїм питанням: що ви взагалі думаєте про самого президента Росії Володимира Путіна після того, як ви зустрічалися з ним у Парижі? І після того, що відбулося за цей період з Парижу? Тобто, ви не могли зустрітися, ми бачили загострення між Україною та Росією – не лише між Україною та Росією, а між Росією й Заходом.

Телеканал «Інтер», Ірина Баглай: Ви вже почали відповідати до того, як я поставила питання. Про «Нафтогаз», про «Укрзалізницю». Нині в ЗМІ вже з’явився рейтинг державних підприємств, які працюють в мінус, – це не лише «Нафтогаз» і «Укрзалізницю», хоча дивно — монополісти, і в керівників досить високі зарплати. Це ще «Енергоатом», це ще вугледобувні всі підприємства. Отже, це проблема системна. Якщо відкинути питання коронавірусу, яку причину ви бачите? Чи не є це теж корупція? Чи вважаєте, що достатньо міняти топменеджмент, щоб вирішити це питання?

Уточнення Ірини Баглай: А решта? Це ж не лише «Укрзалізниця». Тобто, ви вже сказали, що в «Нафтогазі» ви збиток не допустите, ви вирішите цю проблему. А як збитковість решти підприємств?

Видання «Лівий берег», Олександр Демченко: Володимире Олександровичу, колега на початку говорила про повзучу анексію на Донбасі. У мене питання ширше. Цього року відбудуться вибори до Держдуми Російської Федерації. І ви знаєте, що дільниці будуть встановлені, у тому числі, на території окупованих територій Луганської та Донецької областей. Туди приїжджали представники «Єдиної Росії», ключової партії РФ, і підписували певні домовленості. Ті люди, які були зі зброєю, невдовзі можуть стати депутатами Державної думи Російської Федерації, вони можуть очолити федеральні органи або стати частиною федеральних органів Російської Федерації.

Володимир Зеленський: Прекрасно.

Олександр Демченко: Я так не думаю. Скажіть, що після цього буде робити Україна? Коли…

Володимир Зеленський: Коли вони ввійдуть у Думу?

Олександр Демченко: Коли Російська Федерація використовуватиме Донбас не лише як інструмент, а як політичне продовження Росії. Так? Інше питання щодо саміту Байдена й Путіна, якщо він все ж таки відбудеться й там будуть обговорювати Україну. Ви бачити якісь тут ризики для України, для нашої держави? Якщо так, то які саме? 

Видання «Українська правда», Роман Кравець: Якщо бути зовсім відвертим, то сьогодні ставити вам запитання від нашої редакції мав би не я. Раніше на пресконференції до президента від нашого видання приходив Павло Шеремет. І мені дуже шкода, що сьогодні він не може поставити вам запитання, тому що в нього би вийшло набагато жорсткіше, набагато точніше й влучніше. Все, що зараз відбувається в розслідуванні справи Шеремета, м’яко кажучи, дуже незрозуміло. Ми бачимо багато політичного піару від різних політичних сил, не вашого. Ми бачимо дуже некрасивих багато речей. І ви сьогодні просто згадували про Раду національної безпеки, про те, як працює прокуратура, поліція, Служба безпеки. І нерозкриття цього злочину означає для нас, журналістів, що всі ми ходимо під Богом. Держава не може нас захистити, держава не може знайти винних, держава не може покарати. І це, насправді, жахливо. Але я хочу запитати дещо інше. Я знаю, що ви добре знаєте матеріали справи. Як стало відомо, ви переписуєтеся з пані Дугарь. Я не прошу зараз розкривати якійсь секрети, якійсь імена. Ви для себе особисто знаєте, хто стоїть за цим вбивством? Або, можливо, здогадуєтеся? Друге моє запитання, більш конкретне: за інформацією, якою ви володієте, чи контррозвідка Служби безпеки могла бути причетна до цього вбивства? Що з цього приводу думає ваш друг, голова Служби безпеки Іван Баканов?

Володимир Зеленський: <…> Все ж таки при мені жодний журналіст так не пішов із життя. Все ж таки. Тому це дуже сильно б’є, те, що ви зараз говорите мені. Я не ображаюся. Я все це приймаю. 

Роман Кравець: Біля мене Міша Ткач сидить, а у нього минулого року знаходили «прослушку» вдома. І немає жодної взагалі реакції, у тому числі вашої.

Володимир Зеленський: Давайте не будемо говорити про те, що знаходили у вашого колеги й порівнювати зі вбивством Павла Шеремета. Якщо можна? Я не хочу обговорювати деталі. Хоча я знаю деталі справи, про яку ви сказали. Мені знову не все одно.

«BBC News Україна», Галина Корба: У мене уточнення і запитання. Сьогодні на пресконференції ви сказали, що щодо Донбасу можете винести якесь питання на референдум. Чи могли б ви уточнити, що це буде за запитання? Чи стосується воно, наприклад, того, щоб відмовитися від Донбасу або надати йому якійсь особливі права, повноваження? І запитання моє стосується вакцинації. Україна — одна з аутсайдерів у Європі за рівнем вакцинації серед населення. Тобто, за рік пандемії влада фактично не забезпечила широкий доступ населення до вакцин. Цього тижня відправили у відставку міністра. Але чи не здається вам, що відповідальність за це лежить на всьому уряді? Відповідно, чи варто очікувати найближчим часом зміни прем’єр-міністра? Чи не здається, що на вас особисто також лежить відповідальність за ситуацію з вакцинами?

Уточнення Галини Корби: Вибачте, а по Денису Шмигалю. Чи розглядаєте ви його відставку так само, як Максима Степанова у зв’язку із ситуацією з вакцинами?

Суспільне, Роксолана Бочай: Останні кілька місяців РНБО приймає ті рішення, якими, у принципі, мали би займатися правоохоронні органи: антикорупційна вертикаль, поліція, СБУ й інші. Скажіть, будь ласка, чому саме ці органи не займаються цими питаннями, а ви проводите ці рішення через РНБО? Чи це такий швидший і легший шлях замість того, аби реформувати правоохоронні органи, можливо? Чи є якійсь інші причини у вас? І якщо ми говоримо на тему правосуддя, то поясніть, будь ласка, чим такий цінний Олег Татаров для Офісу президента та особисто для вас. Якщо ця людина говорить, що НАБУ – це «неукраїнська історія». Це людина, яка була в МВС за часів Захарченка й інші речі про Революцію гідності він говорить. Чим він такий цінний для Офісу президента та особисто для вас?

Уточнення Роксолани Бочай: Стосовно власне реформи правоохоронних органів ви не відповіли.

Журналісти почали виказувати невдоволення, що журналістка забирає багато часу.

Уточнення Роксолани Бочай: Стосовно Татарова я тільки уточню, що він на брифінгах під час Революції гідності від імені МВС говорив, що ті люди, які беруть участь в Революції гідності, – злочинці, а міліція наводить порядок.

На фото директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко 

Видання «Бабель», Марія Жартовська: У меня буквально два коротких вопроса. Первый: вы недавно пообещали ревизию госдач в Конча-Заспе и Пуще-Водице. Это хороший план. Но скажите, пожалуйста, туда точно не заедут люди, которые связаны с вами? Потому что вряд ли кто-то из них живет в съёмной квартире и нуждается в государственной помощи. Что будет с освободившимися помещениями? И второй вопрос, он очень короткий: Владимир Александрович, вы в апреле 2019 года дважды пообещали поучаствовать в нашем формате «Один день с…», лично мне, помните? В перерыве эфира на «1+1». И вы дословно сказали: «До 1 мая сделаем». Так вот скажите, пожалуйста, про это обещание уже можно забыть? Или все-таки сделаем?

Володимир Зеленський: Бог любит Троицу. Я могу третий раз пообещать. Нет, я шучу. Ну слушайте, я все-таки президент Украины.

Марія Жартовська: То есть, забыть?

Володимир Зеленський: Нет, не надо забывать. Я просто боюсь сказать вам дату, чтобы, не дай Бог, не было сюрпризов через год от вас. Если можно контакты? Ирина, у вас есть контакты?

Ірина Побєдоносцева: Да, ми на контакті. І трохи дивно, що передостаннє питання на пресконференції стосується домовленості про інтерв’ю. Пані Жартовська, ми зробимо це. Просто давайте більш змістовні питання. 

Телеканал «Дом», Олексій Мацука: Ви сьогодні сказали, що, ймовірно, буде референдум по Донбасу. Також ви сказали, що, ймовірно, ви як гарант Конституції не зробите так, щоб була якась «зрада», я так зрозумів, по референдуму або таке питання було, яке «зраду» ніби несло. Власне, цікаво, як ви вважаєте, замороження ситуації на сході – це для нас зрада чи перемога буде?

«Еспресо», Марія Гурська: Важливе питання, пане президенте. Учора ЦВК визнала переможцем на довиборах у парламент на 57-му окрузі, Франківщина, Василя Вірастюка. Попри зафіксовані порушення й рішення Верховного Суду. Василь Вірастюк балотувався від провладної партії «Слуга народу» і…

Володимир Зеленський: Ви можете спростити формулювання вашого питання.

Марія Гурська: Спрощую.

Володимир Зеленський: Партія «Слуга народу», усі знають, чия це партія.

Марія Гурська: Дозвольте я звершу? Чому ЦВК приймає рішення в інтересах підконтрольної вам політичної сили? Що особисто ви будете робити для захисту демократії? Суспільство стурбоване.

Володимир Зеленський: По-перше, ви не все суспільство. Ви лише частина його. Тому що Василя Вірастюка обирало… Дайте мені відповісти. Можна? Так ось Василя Вірастюка… Якщо вам цікаво?

Марія Гурська: Цікаво.

Телеканал СТБ, Анастасія Єчкалова: Ви восени запропонували українцями відповісти на п’ять запитань. І як думка та відповіді українців втілилися в життя? Але це перше запитання. Друге запитання: ви на початку говорили про країну мрій – про що ви мрієте? Якщо ви цієї каденції не встигнете втілити всі свої мрії, чи підете на другий термін?

Ведуча Прямого каналу Олена Курбанова наздогнала Зеленського вже по завершенню пресконференції, коли він йшов до виходу. Тому її питання не потрапило до загальної трансляції.

Прямий канал, Олена Курбанова: Пане президенте, на три… Я ж не буду нападати. Пане президенте, на 30 секунд. Це в нас з вами квест кожного року, коли ви не даєте слово опозиційним ЗМІ, а ми все таки хочемо поставити вам питання. Про два роки, скажіть…

Володимир Зеленський: Яке опозиційне ЗМІ?

Олена Курбанова: Телеканал «Прямий». Скажіть, будь ласка, чи є щось, що за два роки вам справді соромно? Що зроблено не так?

Володимир Зеленський: Я думаю є речі…

Олена Курбанова: Щоб ви назвали?

Володимир Зеленський: …, які зроблені не так. Щоб я назвав? Напевно, їх не дуже багато, якщо говорити про мою особистість. Є помилки, як кадрові, на жаль.

Олена Курбанова: Ви про це кажете вже другий рік поспіль, але не називаєте прізвища.

Володимир Зеленський: Тобто, ви мені вже ставили питання? 

Олена Курбанова: Я питала: що було не так? Ви казали про кадрові помилки.

Володимир Зеленський: Ну, я так вважаю. Я вам відповідаю щиро. 

Олена Курбанова: Дозвольте ще одне, надзвичайно коротке питання. Воно пов’язано з тим, що, ну справді, вам дісталися важкі роки. Тим не менш, чи можете ви назвати Путіна вбивцею? Так або ні? 

Хтось з оточення Зеленського: Це некоректне питання.

Володимир Зеленський: Давайте я вам відповім. Через ваше питання завтра сто людей можуть вбити на Донбасі – щоб ви робили? До побачення.

Олена Курбанова: Мені кожного дуже шкода, але вже по сто вбивають.

Фото: Максим Поліщук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5532
Читайте також
11.10.2019 10:00
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
2 993
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду