Володимир Зеленський вважає нахабством методи роботи Михайла Ткача. «Схеми» відповіли: працюють за стандартами

Володимир Зеленський вважає нахабством методи роботи Михайла Ткача. «Схеми» відповіли: працюють за стандартами

20 Травня 2020
6609

Володимир Зеленський вважає нахабством методи роботи Михайла Ткача. «Схеми» відповіли: працюють за стандартами

6609
«Чи є у світі хоч одна країна, де в кортежі президента їздить журналіст?» – запитав президент у журналістів на своїй же пресконференції. Редакція «Схем» відповіла, що працює за законом і журналістськими стандартами.
Володимир Зеленський вважає нахабством методи роботи Михайла Ткача. «Схеми» відповіли: працюють за стандартами
Володимир Зеленський вважає нахабством методи роботи Михайла Ткача. «Схеми» відповіли: працюють за стандартами

Президент України Володимир Зеленський назвав нахабством методи збору інформації Михайлом Ткачем, журналістом проєкту «Радіо Свобода» «Схеми», який на авто супроводжує кортеж президента.

Про це Володимир Зеленський сказав на пресконференції 20 травня, відповідаючи на запитання іншого журналіста проєкту «Схеми» Максима Савчука.

Володимир Зеленський зробив ремарку про те, «яка в нас вільна країна, демократична, яке ставлення до журналістів, які фінансуються навіть не Україною, а іншими державами». «Я навіть не бачу жодної проблеми, що пан Ткач знаходиться там, де я живу, куди переїжджаю, де працюю. Щодня він завжди на посту, як УДО. Я в цьому не бачу проблем – держава йому має навіть сплачувати гроші, бо це велика праця», – зауважив пан Зеленський.

Він розповів про один випадок, який назвав нахабством: «Чи є у світі хоч одна країна, де в кортежі президента їздить журналіст? Прямо всередині кортежу – знімаючи, не знімаючи, мені все одно, нема що приховувати. Чи існує будь-який президент, якому особиста охорона каже, що так не може бути, що за законом це неправильно, питає, що робити – зупинитися, забрати автомобіль, говорити з цим журналістом, чи повинні реагувати? Чи існує таке нахабство десь у світі? Думаю, такого немає ніде. Мені здається, що між владою і журналістикою не можна переходити на особистості, не можна порушувати закон, ким би ми не були».

Володимир Зеленський сказав, що в тій ситуації із журналістом нічого не зробив. «Що я зробив? Нічого не зробив. Тому що ми розуміли, що щось не зробили батьки цих людей, я не можу цього змінити, я не диктатор. Хоча мені здається, що баланс цей пан Ткач порушує. Це ніяк не пов’язано з жодною етикою, це про безпеку держави – ось про що мова».

Президент запитав у Максима Савчука, чи правильно те, що в кортежі президента їде автомобіль журналіста. Відповіді журналіста в трансляції не було чути, але після неї Володимир Зеленський сказав: «Тоді у мене до “Схем” більше питань немає».

Михайло Ткач прокоментував закиди президента у фейсбуку запитанням, про який кортеж ідеться, якщо нова влада обіцяла обходитися без кортежів. І пообіцяв незабаром дати відповідь президенту: «В якому кортежі президента Зеленського я їхав, якщо вони обіцяли без кортежів? На жаль, мене не було на прес-конференції, щоб одразу відповісти. Президент знову перейшов на особистості. І цього разу, не маючи аргументів рівня голови держави, зачепив моїх батьків. Відповідь незабаром».

Головна редакторка програми «Схеми» Наталія Седлецька у відповідь на закиди президента наголосила, що всі журналісти «Схем», включно з Михайлом Ткачем діють виключно у межах норм законодавства та відповідно до журналістських стандартів «Радіо Свобода» - видання з понад 65-річною історією.

«Робота нашої редакції спрямована ​​виключно на висвітлення суспільно важливої ​​інформації, яка б у іншому випадку залишилася таємною або непублічною. Наші журналісти керуються лише інтересами суспільства, а не конкретної влади чи конкретного президента - як і належить незалежній журналістиці», - повідомила пані Седлецька.

Нагадаємо, у лютому Офіс президента України заявив, що через суд вимагатиме в програми «Схеми: корупція в деталях» (проєкт «Радіо Свобода») вибачень і спростування інформації про те, що президент Володимир Зеленський зустрічався в Омані із секретарем Ради безпеки РФ Миколою Патрушевим. Автор розслідування - Михайло Ткач.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак розкритикував розслідування і сказав, що це «неправда від початку і до кінця».

Редакція «Схем» заявила, що в історії з Оманом «саме Офіс президента недоговорював, приховував та дезінформував».

Розслідування про Оман викликало чимало запитань, на які в самому розслідуванні не було надано відповідей.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6609
Читайте також
14.02.2020 19:00
Максим Страшко
для «Детектора медіа»
6 240
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду