Зеленський запропонував три кроки для реформи ООН, щоб подолати вето Росії

Зеленський запропонував три кроки для реформи ООН, щоб подолати вето Росії

21 Вересня 2023
1530
21 Вересня 2023
10:45

Зеленський запропонував три кроки для реформи ООН, щоб подолати вето Росії

1530
Президент закликав дати Генасамблеї ООН реальну можливість долати вето, розширити склад постійних членів Радбезу державами з інших континентів та запровадити превентивні санкції для запобігання агресії.
Зеленський запропонував три кроки для реформи ООН, щоб подолати вето Росії
Зеленський запропонував три кроки для реформи ООН, щоб подолати вето Росії

Президент Володимир Зеленський запропонував реформувати Раду безпеки ООН і скасувати право вето, яким користується Росія — постійний член Радбезу. Про це він заявив у своєму виступі на засіданні Радбезу у Нью-Йорку 20 вересня. 

Зеленський наголосив, що робота ООН нині паралізована саме через блокування Росією як державою-агресором будь-яких рішень, оскільки вона має право вето як постійний член Ради безпеки.

«Вето в руках агресора — ось те, що загнало ООН в глухий кут», — сказав український президент, додавши, що це перетворює Організацію лише на «найбільш помітну у світі трибуну».

«Застосування права вето — ось що потребує реформи, і це може стати ключовою реформою. Тим, що повертає силу Статуту ООН», — сказав він.

Зеленський запропонував три конкретні кроки до реформи організації. 

По-перше, дати Генеральній Асамблеї ООН реальну можливість долати вето, накладене в Радбезі, — за умови набрання двох третин голосів, які відображатимуть волю націй усього світу: і з Азії, і з Африки, і з Європи, і з обох Америк, і з регіону Тихого океану, — вето має долатися. А відповідні резолюції Генасамблеї мають бути обов’язковими для виконання всіма державами-членами.

Другим кроком до реформи ООН має стати розширення складу постійних членів Ради безпеки — зокрема за рахунок держав Африки, Азії, Латинської Америки й Тихого океану. Серед європейських держав він згадав Німеччину. Рада безпеки ООН має бути повністю підзвітною націям світу, а доступ до роботи її та її допоміжних органів повинні мати всі члени Генасамблеї, яких не визнали агресорами. Водночас участь будь-якої держави, яка почала війну, має призупинятися.

Третім кроком у реформі Організації президент назвав створення системи запобігання агресії шляхом превентивних санкцій, що має автоматично виноситись на розгляд Радбезу ООН, «коли будь-який член Генеральної Асамблеї заявляє про загрозу агресії».

Щодо російської агресії Володимир Зеленський заявив, що Росія має повністю вивести всі війська з України, включно з Чорноморським флотом, у межах міжнародно визнаних українських кордонів 1991 року. Україна повинна мати контроль над усіма своїми територіями й економічними зонами в Чорному й Азовському морях, а також у Керченській протоці. Запропонована Україною «Формула миру» повністю базується на принципах Статуту ООН і резолюцій, ухвалених Генасамблеєю.

Він підкреслив, що «українські солдати зараз своєю кров’ю роблять те, що Рада Безпеки ООН має робити своїми голосуваннями»: зупиняють агресію та захищають принципи Статуту ООН.

Нагадаємо, нещодавно з’явилась інформація, що США мають намір ввести до складу Ради безпеки ООН п’ять нових постійних членів без права вето: Німеччину, Японію, Індію, Бразилію, Південно-Африканську Республіку. Ідея виникла на тлі розчарування нездатністю Радбезу стримувати глобальні конфлікти, зокрема війну Росії проти України.

За даними WP, США ще у червні почали розробляти пропозиції реформи Радбезу ООН, які передбачають розширення її складу для кращого представництва регіонів світу, але без надання права вето.

Як повідомляв «ДМ», у травні генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерреш висловився за реформу Ради безпеки ООН, де Росія є однією з країн з правом вето, щоб увідповіднити їх з «реаліями сучасного світу». На Генасамблеї ООН Євросоюз обіцяв наголосити на необхідності реформувати Раду безпеки ООН, рішення якої, користуючись правом вето, блокує Росія.

Фото: Володимир Зеленський під час виступу на Раді безпеки ООН 20 вересня 2023 року / Офіс Президента України 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1530
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду