Bloomberg дізнався, навіщо Зеленський написав гнівне повідомлення по дорозі на саміт НАТО

Bloomberg дізнався, навіщо Зеленський написав гнівне повідомлення по дорозі на саміт НАТО

13 Липня 2023
3659
13 Липня 2023
10:02

Bloomberg дізнався, навіщо Зеленський написав гнівне повідомлення по дорозі на саміт НАТО

3659
Bloomberg: Зеленський намагався вплинути на хід дискусій, коли стало відомо, що у підсумкову декларацію внесли менш вигідні для України формулювання. Однак реакція виявилася зворотною, і Зеленському порадили «охолонути».
Bloomberg дізнався, навіщо Зеленський написав гнівне повідомлення по дорозі на саміт НАТО
Bloomberg дізнався, навіщо Зеленський написав гнівне повідомлення по дорозі на саміт НАТО

Агентство Bloomberg з’ясувало, чому президент Володимир Зеленський по дорозі на саміт НАТО у Вільнюсі записав гнівне повідомлення в соцмережах, де назвав обговорюване на саміті рішення щодо України «абсурдним».

Таким чином він намагався вплинути на хід дискусій на саміті, коли стало відомо, що текст підсумкової декларації за наполяганням США й Німеччини змінили на формулювання, менш вигідні для України. Про це агенції Bloomberg стало відомо від понад десятка дипломатів і посадовців, які брали участь у саміті Альянсу.

За даними ЗМІ, ще в понеділок увечері текст підсумкової декларації Вільнюського саміту НАТО не був узгоджений, але в ньому пропонувались більш чіткі шляхи членства для Києва (які саме, Bloomberg не уточнює).

Та за наполягання США й Німеччини формулювання змінили на менш приємні для України, які й потрапили у фінальний документ. Коли у вівторок про це дізналась українська делегація, вона вирішила опублікувати провокаційний твіт від імені Зеленського.

Президент написав у твітері, що йому стало відомо, що на саміті НАТО обговорюються формулювання умов запрошення в Альянс без присутності України, а самі умови не містять конкретики щодо запрошення.

«Безпрецедентно й абсурдно — коли немає жодних часових рамок і для запрошення, і для членства України; і коли натомість додається якесь дивне формулювання про "умови" навіть для запрошення України», — написав він.

За даними співрозмовників Bloomberg, українська делегація намагалась таким чином вплинути на хід дискусій у межах НАТО, але реакція союзників була зворотною. Особливо роздратувались США, яких про допис у соцмережах не попереджали, що змусило втрутитись британську й частково німецьку делегацію.

«Коли ситуація загрожувала вийти з-під контролю, керівник офісу Зеленського Андрій Єрмак зателефонував раднику президента США з національної безпеки Джейку Саллівану, але текст все одно був затверджений ще до приїзду українців», — пише Bloomberg.

За інформацією агентства, коли Зеленський прибув на саміт у вівторок увечері, його відверто розкритикували інші лідери. Під час спільної вечері його закликали «охолонути» і переглянути своє ставлення до нової пропозиції Альянсу, оцінивши весь пакет рішень щодо України, а саме зобов’язання щодо можливого членства та нових гарантій безпеки від «Великої сімки», додає видання.

Це звернення від союзників вплинуло на позицію українського президента, передає ЗМІ. Уже в середу на пресконфереції Зеленський назвав результати саміту НАТО у Вільнюсі «гарними», «але якби було запрошення до НАТО — вони були б ідеальні». Він пізніше пояснив, що й досі вважає формулювання декларації «абсурдними», але висловив упевненість, що Альянс не буде висувати політичних вимог для запрошення України до вступу в НАТО.

«Я вважаю, що ми будемо в НАТО, як тільки безпекова ситуація буде стабілізована. А це означає, що в той момент, коли закінчиться війна, Україну точно запросять у НАТО, і ми будемо в НАТО. Іншого я від лідерів держав НАТО не чув», — заявив він.

Цю суперечність Зеленський пояснив тим, що повірив союзникам, які, попри текст декларації, запевнили його, що Україна буде в НАТО: «Я не знаю, чи всі відверті зі мною і чи всі правдиві. Але ми повинні жити з вірою в союзників».

Напередодні, 11 липня, саміт НАТО у Вільнюсі ухвалив пакет рішень із трьох елементів щодо України. Зокрема, союзники підтвердили, що Україна стане членом Альянсу, і погодились вилучити з процедури вступу вимогу про виконання Плану дій щодо членства (ПДЧ). За їхніми словами, це змінить шлях України з двокрокового процесу на однокроковий. Генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що НАТО оголосить про запрошення Україні, «коли союзники погодяться і будуть досягнуті умови».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що після саміту НАТО у Вільнюсі шлях України до вступу в Альянс став «коротшим, але не швидшим». За його словами, немає чіткого індикатора, коли саме Україна отримає запрошення стати членом НАТО. Незрозуміло, які умови Україна має виконати, коли і ким вони будуть сформульовані.

12 липня лідери країн Групи семи (Японії, Німеччини, Великої Британії, США, Канади, Франції та Італії) оголосили, що погодили декларацію про гарантії безпеки для України. Ця декларація є загальним рамковим документом, а наступним кроком має стати система двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами.

Документ передбачає, зокрема, подальше постачання зброї, навчання та підтримку в розвитку ОПК тощо, негайні консультації на випадок нової агресії, посилення санкцій проти Росії, заморожування активів, механізми репарацій і суд над винними та подальшу підтримку демократичного розвитку України. 

Президент Володимир Зеленський наголосив, що країни G7 запропонували Україні гарантії безпеки «не замість членства, а на шляху України до Альянсу».

Вже ввечері 12 липня президент Володимир Зеленський у відеозверненні заявив, що за два дні саміту у Вільнюсі вдалося прибрати будь-які сумніви та двозначності щодо того, що Україна буде в НАТО.

«Дуже важливо: уперше за час незалежності ми сформували фундамент безпеки для України на шляху до НАТО. Це конкретні гарантії безпеки, які підтверджують топ-7 демократій світу. Ніколи раніше в нас не було такої безпекової основи, і це рівень "Великої сімки"», — сказав президент.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3659
Читайте також
11.07.2023 19:50
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
2 851
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду