Чи боїшся ти темряви? Моніторинг інформаційних каналів 17‒23 жовтня 2022 року

Чи боїшся ти темряви? Моніторинг інформаційних каналів 17‒23 жовтня 2022 року

1 Листопада 2022
2199

Чи боїшся ти темряви? Моніторинг інформаційних каналів 17‒23 жовтня 2022 року

2199
Українські телевізійники приглушили світло та запалили свічки, але Борис Джонсон усе не приходить.
Чи боїшся ти темряви? Моніторинг інформаційних каналів 17‒23 жовтня 2022 року
Чи боїшся ти темряви? Моніторинг інформаційних каналів 17‒23 жовтня 2022 року

Середина осені виявилася наcиченою для українських інформаційних каналів. Тут тобі й надія на повернення найкращого друга українців, які ніколи не читали британські медіа, — Бориса Джонсона. І поновлення розмов про можливий наступ із боку Білорусі. І потенційна російськогенна катастрофа на Каховській ГЕС. І, звісно, атаки дронів на критичну інфрастуру, які мотивували журналістів розповідати про все з підвалів та при свічках. 

Ой, летіли дикі дрони

Головним героєм на інформаційних каналах цього тижня був дрон-камікадзе «Шахід-136», який Іран начебто не постачає Росії, а Росія начебто не використовує. І все ж чотириста з них уже прилетіли в Україну. 

Найкращий розбір цієї загрози зробили у програмі Сергія Згурця на каналі «Еспресо». Гарна лаконічна інструкція, як вберегти себе та чому не варто викладати в соцмережі фотографії збитих дронів, вийшла на каналі «FreeДом». А от Матвій Ганапольський на Прямому чомусь просував ідею, що удари камікадзе спровокують нову хвилю еміграції з України. Як повідомила 28 жовтня Державна прикордонна служба, поки що — ні.

Єдиний ефект, який «шахіди» справляли на журналістів цього тижня, — це змушували працювати в незвичних умовах. Наприклад, посеред ефіру переходити у студії-укриття, найчастіше влаштовані на, здається, підземних паркінгах. Канал «FreeДом» провів такий ефір 17 жовтня без помітних проблем. А от Матвію Ганапольському на Прямому важко давалися дистанційні включення гостей. По-перше, їх виводили на екран, знімаючи телефон ведучого. По-друге, ведучий інколи сварився з редакторами, мовляв, не може одночасно модерувати програму та додавати нові контакти у WhatsApp. Зате наприкінці випуску по всьому підвалу тріумфально пролунало «Відбій повітряної тривоги». Як ви можете здогадатися, не голосом Арестовича;) 

Зустрічаються якось на парковці «FreeДом» та Прямий… 

Після чергової атаки дронів українців закликали економити електроенергію. І тут себе креативно проявив 24 канал — у певні години дня студійне світло заміняли на свічки.

Що ж до інших енергетичних тем, то на каналі «FreeДом», наприклад, говорили про те, що від українських проблем з електрикою страждають також інші країни, у які ми експортуємо цей ресурс. Наприклад, Молдова. Економічний коментатор Олег Пендзин на «Еспресо» наголошував, що Україні потрібно збільшувати тарифи на електроенергію, бо ситуація критична. Ведучий Артем Овдієнко на 24 каналі неіронічно радив ходити у вбиральню перед користуванням ліфтом. Чи краще взагалі пересуватися сходами в період, коли може зникнути світло. 

Тим часом Прямий запросив в ефір політичного коментатора Олексія Голобуцького й він, на відміну від практично всіх інших гостей усіх інших каналів, випромінював песимізм із приводу ударів по інфраструктурі. Мовляв, українці звикли до іншого рівня життя, в нас холодний клімат і Путін може готувати шантаж для G20. До речі, про міжнародну політику…

Всі на вибори

Відставка прем’єрки у Великій Британії, перепризначення диктатора в Китаї, наближення виборів у США та невизначеність воєнного вибору Білорусі — цього тижня на інформаційних каналах була рекордна кількість міжнародних тем.

Почалося з Лукашенка. Він уже восьмий місяць загрожує нападом на Україну, й за цей час у різних експертів встигли виробитися дуже різні оцінки. Політтехнолог Михайло Шейтельман на 24 каналі вважав, що самопроголошений президент Білорусі — це, звісно, ворог. Але з ним треба розмовляти, бо завдяки йому, не важливо з яких причин, білоруська армія не вторгається в Україну. Також Шейтельман казав, що після перемоги над Росією нашій країні не треба знищувати ще й Лукашенка — це справа білорусів.

Політик Роман Безсмертний на Прямому прогнозував, що рано чи пізно Білорусь вступить у війну, але, можливо, не проти України, а проти, наприклад, Латвії. Історик Юрій Фельштинський на «FreeДомі» закликав до превентивного удару по Білорусі, якщо Росія вирішить розмістити там ядерну зброю. Адже, на його думку, Україні буде, по-перше, відносно легко вирішити «питання Лукашенка». А по-друге, потенційний ядерний удар буцімто завдадуть саме з його території. На «Еспресо» думки Миколи Вересня та Віталія Портникова розійшлися: перший вважав, що Лукашенку вже пізно приєднуватися на етапі програшу. Другий думав, що якраз на етапі програшу Путіна й логічно задіяти цей інструмент. 

Загалом же, незважаючи на потенційне відволікання уваги української армії та можливі втрати, ніхто серйозно не переживав із приводу наземного наступу Білорусі.  

Жовтень 2022 року. Державний телеканал обговорює превентивний удар по Білорусі, поки Росія не вдарила звідти ядерною зброєю по Україні.

Значно більше інформаційні канали засмутила відставка прем’єр-міністерки Великої Британії Ліз Трасс. Я не жартую. На Прямому каналі, наприклад, нардепка Кіра Рудик справді сумувала. Але найбільше уваги цій кадровій зміні приділив 24 канал. Ведуча Катерина Соляр називала ситуацію «втратою для України». Та хвилювалася, хоч би новий прем’єр не змінив міністра оборони Бена Уоллеса (цього не сталося). Політкоментатор Микола Давидюк просував теорію змови, що Ліз Трас — це операція «наступниця» від Бориса Джонсона, який від початку планував повернутися до влади. Ведучий Артем Овдієнко закликав тримати кулачки за повернення Джонсона. 

І ніхто не розповів глядачам, як до повернення прем’єра, якого два місяці тому змусили піти у відставку, ставляться британці (спойлер: дуже погано). Якщо вам цікаво детальніше, рекомендую.

Інша зрада сталася у США, де Кевін Маккарті, лідер меншості з Республіканської партії, анонсував, що хотів би скоротити підтримку України після виборів. Телеканали, крім обурення, обрали різний підхід до цієї історії. Громадський діяч і колишній політик Олег Рибачук стверджував на 24-му, що це все політичні ігри й підтримка України не зміниться, хіба зросте контроль за нею. На Прямому українську владу критикували за «однопартійність» у стосунках зі США, мовляв, вона постійно дружить лише з однією силою: республіканцями чи демократами. Нагадаємо, що у 2016 році Петро Порошенко за півтора місяця до виборів у США зустрівся з Гілларі Клінтон. Тому «Європейська солідарність» може розказувати про помилки на власному досвіді.

«FreeДом», своєю чергою, покликав в ефір живого республіканця, який запевнив, що підтримка лишиться без змін, та покритикував Байдена. Мовляв, той обіцяє речі, яких не має. Буквально наступного дня в ефірі «FreeДома» американський політолог закликав не слухати ні демократів, ні республіканців, бо це просто передвиборча боротьба й вони обоє брешуть.

Тим часом на іншому боці прав людини, у Китаї, зі з’їзду Комуністичної партії вивели колишнього лідера держави. А чинного президента Сі Цзіньпіна переобрали генеральним секретарем. Українські медіа намагалися розібратися й у цьому питанні та одноголосно зійшлися на тому, що Сі влаштував шоу для демонстрації влади. І гайки в Китаї закрутять іще сильніше. Віталій Портников на «Еспресо» також стверджував, що Китай зацікавлений у перемозі Росії у війні проти України. Та взяв унікальне інтерв’ю в міністра закордонних справ Тайваню. Цінність розмови радше в самому досягненні, адже її зміст нагадує збірник універсальних дипломатичних відповідей на будь-які питання.

Окей, це справді круто

Серед інших міжнародних тем, які значно менше обговорювали цього тижня, були: обурення пасивністю Ізраїлю щодо війни в Україні, негатив на адресу Ірану, ситуація з росіянами у Грузії, подвійна гра Туреччини, досвід Росії в Сирії. Та, звісно, визнання Ічкерії окупованою Росією. Цей крок українського парламенту інформаційні телеканали підтримали, а на Прямому юрист Олег Березюк навіть запропонував Україні очолити своєрідний блок поневолених Росією народів, який, на його думку, підтримають «поляки та англосакси».

На дотичну тему «FreeДом» запросив в ефір Павла Суляндзига, правозахисника з Росії. Із ним поговорили про мобілізацію як спосіб внутрішнього геноциду в так званій Федерації. І чоловік навів цікаве порівняння: смерть одного представника його рідного народу — удегейців — пропорційно дорівнює смерті 15 тисяч етнічних росіян. 

Ситуація на фронтах

Головною воєнною темою цих днів була ситуація на Херсонщині, де наші наступають, а росіяни… не зрозуміло. Начебто евакуюються на інший берег, а начебто готуються до вуличних боїв у Херсоні. Загалом, оцінки з цього приводу різнилися. 

Воєнний коментатор Євген Дикий на Прямому вважав, що у Кремлі та в командирів на місцях різні погляди на можливість оборони обласного центру: перші цього хочуть, а другі бачать, що це проблематично. Колишній нардеп Ігор Лапін вважав, що Кремль рятує досвідчених військових із Херсона для Донецького напрямку. Нардеп Олексій Гончаренко стверджував, що Херсон плюс ще одна подібна перемога — й режим Путіна впаде. Ведуча 24 каналу Катерина Соляр жартувала, що росіяни на Херсонщині будуть стояти до кінця, потім сидіти до кінця, а потім лежати до кінця. Ведучий Артем Овдієнко 23 жовтня вирішив, що у війні почалася п’ята фаза: оборона Росії. 

Своєю чергою, на «Еспресо» згадали про оцінку Кирила Буданова, начальника Головного управління розвідки, що війна закінчиться до літа 2023 року. Воєнний коментатор Сергій Грабський не поділяв такого оптимізму. 

Серед загроз телеканали коротко згадували про потенційний підрив Росією Каховської ГЕС та потенційне використання нею ж брудної бомби. Обидві загрози трактували як малоймовірні. «FreeДом» поцікавився, чи надійні й безпечні включення / відключення дизельних генераторів на Запорізькій АЕС. Як ви здогадуєтеся, ризики є. 

У всьому іншому інформаційні телеканали на восьмий місяць повномасштабної війни зберігають та навіть нарощують оптимізм. А беззаперечний лідер у цьому — «FreeДом». Тут можна почути, що Росія скоро буде воювати на кукурудзниках. Подивитися сюжети про кінець Путіна. Дізнатися, що Росія, просто проводячи мобілізацію, може втратити вбитими 10 тисяч громадян. Деякі коментарі на «FreeДомі» змонтовані так, що запровадження Путіним воєнного стану на окупованих територіях виглядає, наче програш Росії у війні. 

Почесне друге місце в конкурсі сподівань посідає канал «Еспресо» та ведучий Василь Зима: «У Путіна на руках помітили темні плями. Такі ж самі, як були в її величності королеви Британської незадовго до її смерті». А може не будемо порівнювати Путіна з кимось, хто правив до 96 років? :)

 У Путіна на руках помітили чорну мітку з «Піратів Карибського моря». Тепер його з’їсть кракен. І до інших новин… 

Катерина Соляр на 24 каналі розповіла, що коли Путін показово відвідував мобілізованих, одного з військових вбила його охорона й захід довелося частково перезнімати.

Інші цікаві цитати й події тижня

На «Еспресо» виходить найкраща програма на українському телебаченні «Портников-Вересень». Офіційно двоє ведучих обговорюють події тижня, на ділі — два егоманіяки вправляються в пасивній агресії. У випуску 21 жовтня ви можете дізнатися, що Портников — не експерт з енергетики. Вересень неправильно зачитує листи глядачів. Портников постійно перебиває. Вересень менш авторитетний, ніж Генштаб. Портников завжди хоче сказати останнім. Коротше кажучи, виділіть півтори хвилини та просто подивіться, чим закінчується ця програма. Я готовий комусь заплатити, щоб дізнатися, як ці двоє обирали порядок своїх прізвищ у назві.

Чекаємо на спільну програму Арестовича та Пальчевського

Прямий канал, щоб не втратити виборців (закреслено) демократію, далі займається політичною боротьбою. До найкращого піару цього тижня належать розлога реклама благодійності Петра Порошенка та заява нардепа з його партії Олега Синютки, що міністр закордонних справ України відреагував на злочини Ірану лише після того, як на них відреагував лідер «Європейської солідарності». Найвеселіша критика влади звучала від народної депутатки Софії Федини: влада начебто толерує Іран і це пов’язано з поїздкою Зеленського в Оман (уже ностальгуєте за тими часами?). Олександр Бригинець жалівся, що влада свариться із союзниками, а насправді цю місію треба скинути на опозицію. Ведучий Юрій Петрушевський звинуватив владу та Олега Жданова в тому, що вони заспокоювали громадян і ті залишилися в Бучі напередодні вторгнення. Матвій Ганапольський вирішив, що Зеленський робить усе, аби ніхто не побачив, що Порошенко допомагає армії. А от Володимир Омелян сказав, що теперішній Зеленський — більший бандерівець, ніж він сам.

Ведучий «Еспресо» Василь Зима поспекулював в ефірі, що Росія може викрадати українських дітей для дослідів. Навряд чи на цьому етапі хтось здивувався б, якби це було правдою. Але, можливо, нам не варто опускатися до російського рівня фантазій?

Також канали вправлялись у приниженні окупантів. Наприклад, на «FreeДомі» можна було почути про «ботоксного тирана» та «вусатого батьку». У ютуб-ефірі 24 каналу ведучий Олексій Печій розповів глядачам про «колаборанта Сосальдо». 

Ще одна цікава річ про Путіна — його двійники. Це для вас це стара теорія змови. А от Софія Федина на Прямому та Андрій Сідєльніков на «FreeДомі» говорять про них цілком серйозно. 

Так само серйозно «FreeДом» випускає пропагандистські сюжети, орієнтовані на Росію. Ймовірно, найкращий заклик, який можна було почути цього тижня: «Россиянин, протестуй! Не иди в военкомат!». Озвучено так само, як написано: наче на вулиці 1941 рік. 

Найкращий соціальний коментар тижня зробив Микола Княжицький на Прямому. Бо навіть зі студії телеканалу було чутно гонщиків за вікном. 

Восьмий місяць повномасштабної війни перетворив на воєнних експертів дуже багатьох людей. І дарма. Софія Федина пропонувала захищатися від «шахідів» волонтерськими розробками у галузі радіоелектронної боротьби. Хоча РЕБ не працює проти цих дронів. Олександр Бригинець заявив, що острів Зміїний захистила одна самохідна артилерійська установка «Богдана». Це настільки неправда, що навіть смішно: ось удари байрактарами, ось удари винищувачами. А ось цитата Сергія Пашинського, який теж рекламує цю САУ: «Саме "Богдана" разом з артилерією, яку надали нам західні партнери…» Тим часом ведучий «FreeДома» Сергій Чернишов поширив в ефірі російську пропаганду, що агресор не відчуває санкцій. По-перше, це неправда. А по-друге, ви там уже визначтеся на «FreeДомі»: санкції не працюють чи Росія буде воювати на кукурудзниках? 

Якщо говорити про необережні заяви, то своєрідний рекорд цього тижня встановив Ганапольський. Він, мабуть, не мав на увазі нічого поганого. Але заявив, що Росія своїми дронами та ракетами влаштовує «геноцид-лайт», бо гине небагато українців. Та скептично поставився до «масових депортацій» на Херсонщині: «Гора народила мишу. І шо нічого… масові депортації. Чому масові депортації? Вони пропонують виїжджати, але вони не вивозять людей». Просто примусово виселяють із дому.

 Уявіть на секунду, як відреагував би Прямий, якби це все наговорила Наталя Мосейчук

Якщо довго слухати «хороших росіян», сам станеш овочем. Таке цього тижня трапилося з телеканалом «FreeДом». Де вже не лише гості пояснювали, що не протестують, бо не мають шансів на перемогу. І на повному серйозі казали в ефірі: «Надежда на ваших солдат». А навіть ведучий Денис Похила заявив, що, крім чогось на кшталт «надсилання пам’яток рідним», він не бачить інших інструментів для росіян, які відстоюють антивоєнну позицію. По-перше, це жалюгідно. По-друге, ви визначтеся на «FreeДомі»: «россиянин, протестуй!» чи, кхм, «надсилай пам’ятки рідним». 

 Денис Похила (справа) 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2199
Читайте також
14.01.2023 10:00
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
14 105
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Промінь світла
513 дн. тому
"Найбільша темрява перед світанком". Дякую за допис, ДМ! Навіть цей огляд Ярослава Зубченка було ЦІКАВО читати.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду