«Путин машет ядерной елдишкой». Моніторинг інформаційних каналів 31 березня — 2 квітня 2023 року

«Путин машет ядерной елдишкой». Моніторинг інформаційних каналів 31 березня — 2 квітня 2023 року

5 Травня 2023
5110

«Путин машет ядерной елдишкой». Моніторинг інформаційних каналів 31 березня — 2 квітня 2023 року

5110
FreeДом знаходить «чистых и смелых людей» серед росіян, Микола Вересень на «Еспресо» бачить плюси в позбавлені каналів Порошенка ліцензій, а Дмитро Чекалкін на Прямому цитує анонімний твітер-акаунт, де поливають брудом Зеленського.
«Путин машет ядерной елдишкой». Моніторинг інформаційних каналів 31 березня — 2 квітня 2023 року
«Путин машет ядерной елдишкой». Моніторинг інформаційних каналів 31 березня — 2 квітня 2023 року

Всеукраїнські інформаційні телеканали продовжують по-різному висвітлювати одні й ті ж події залежно від того, хто контролює конкретне медіа. Якщо на державному каналі іномовлення FreeДом представники влади та іноземні політкоментатори здебільшого говорять про позитивні перспективи України у війні з Росією, то на «опозиційних» каналах, загалом збалансовано обговорюючи події дня, завжди знаходять шанс для кпинів із влади (як на «Еспресо») чи навіть для відвертого поливання Зеленського й компанії помиями (на Прямому).

У моніторинговий період спільними темами для всіх телеканалів, які ми оглядаємо, були події на фронті, ядерні погрози Путіна — можлива передача ядерної зброї Білорусі, вигнання представників УПЦ МП з Києво-Печерської Лаври та можлива розмова Володимира Зеленського та китайського лідера Сі Цзіньпіна (яка зрештою мала місце).

24 канал: «Тоньше, чем писает комарик»

Саме так журналіст і блогер Роман Цимбалюк у розмові з політичним коментатором Андрієм Піонтковським висловлювався про позицію китайських дипломатів, коментуючи ставлення підлеглих Сі Цзіньпіна до російської війни проти України та до можливих шляхів її завершення. Зокрема, і в частині ядерних погроз російського диктатора та заяв про передачу ядерної зброї Білорусі. Піонтковський такі загрози серйозно не сприймав, стверджуючи, що Володимир Путін, хоч і «машет ядерной елдишкой», навряд чи колись застосує такий вид озброєння, побоюючись наслідків.

Не сумнівався політичний коментатор і в поглядах американських республіканців на війну Росії проти України. Мовляв, у США є єдине бачення того, що РФ перебуває в залежності від Китаю, тож послабити країну-терористку саме зараз — важливе завдання для Байдена й компанії.

Загалом, автори контенту 24 каналу не зраджували собі: в етері панували стрими, де ведучі / стримери могли не лише говорити про актуальні теми сьогодення, але й коментувати їх на власний розсуд, при цьому відповідаючи на запитання глядачів.

Цікаво, що медійники, доволі активно коментуючи міжнародні питання, воліли не говорити про ситуацію всередині України. Наприклад, у стримі за 28 березня ведучий Олексій Бурлаков не захотів коментувати «проблеми в нашій армії», як про це написав йому один із глядачів. Мотивував тим, що «в кожної армії є проблеми», тож сенсу загострювати увагу на українському війську немає. Хоча, мабуть, є проблеми, про які варто говорити навіть під час війни.

Міжнародний порядок денний спікери проєктів 24 каналу коментували значно охочіше. Наприклад, політкоментатор Ігор Яковенко у стримі з Катериною Соляр називав Путіна «гопником, который никогда не воевал» (маючи на увазі, що російський диктатор не брав участі у бойових діях особисто). Тож у разі застосування ядерної зброї його, мовляв, «убьют персонально». Туди ж і кандидат у президенти США Дональд Трамп: його Яковенко вважає «сыпью на теле Америки».

Не очікували нічого надприродного гості етерів 24-го і від можливої розмови лідерів України та Китаю (вона сталася наприкінці квітня). Наприкінці березня — на початку квітня політичні коментатори були певні: Сі Цзіньпін не засуджує російське вторгнення, тож і на швидке завершення війни навряд чи вплине.

У моніторинговий тиждень були тематичні етери. На одному з них ведучі Андрій Дрозда та Анастасія Зазуляк обговорювали епопею з видворення церковників УПЦ Московського патріархату з будівель Києво-Печерської Лаври. Підійшли ґрунтовно: навели сторінки з біографії намісника Лаври, митрополита Павла Лебедя («Паші Мерседеса»), який, за словами медійників, колись навіть «порівнював Януковича з Ісусом Христом».

Натомість у неділю, 2 квітня, на ютуб-сторінці 24 каналу вийшов стрим за участю тутешньої медійниці Катерини Соляр та розкритикованого (через тиждень після ефіру) блогера Спартака Субботи. Обоє здебільшого збиткувалися з російських пропагандистів та окупантів. Наприклад, згадуючи новину про те, що портрети загиблих «визволителів» розмістили в деяких російських вбиральнях, Суббота жартував, що так у відвідувачів швидше пройде закреп.

Коли говоримо про російські новини

FreeДом: багато коментарів і згадки про «хороших русских»

Автори контенту російськомовного каналу державного іномовлення FreeДом традиційно віддавали перевагу провладним спікерам або дотичним до Росії коментаторам із інших країн.

У численних трансляціях ведучі та гості каналу багато обговорювали актуальні теми. Наприклад, поширення російської пропаганди за кордоном. Координатор напряму міжнародної політики в Центрі політичних досліджень «Доктрина» Денис Москалик зазначав, що кремлівські наративи активно поширюються в Латинській Америці, тоді як українська контрпропаганда має там значно слабші позиції. Про це, до слова, ще минулого року писав «Детектор медіа».

Традиційно в етері телеканалу іномовлення, спрямованого на російськомовну авдиторію, майже не було гострої критики всіх росіян. Навпаки, від нардепа з монобільшості Олега Дунди, наприклад, лунала позиція, що з окремими представниками місцевих еліт можна буде спробувати домовитися. І навіть із лідером «вагнерівців» Пригожиним, якщо той вийде з відповідною пропозицією. Схожу тезу висловлював в іншому етері журналіст Денис Безлюдько. Це позиція України, яку просуває державне іномовлення?

Не припиняли медійники і спроб відшукати хороших росіян, яких не варто винуватити в геноциді українців. Зокрема, російський правозахисник Дмитро Заір-Бек, коментуючи увагу каральних органів Росії до людей, які могли допомагати Силам оборони, запевняв, що на початку великого вторгнення «россияне десятками тысяч поддерживали Украину деньгами».

Хороших росіян за поребриком намагалися знайти і самі ведучі етерів FreeДом. Зокрема, Сакен Аймурзаєв, поспілкувавшись із матір’ю росіянки Олександри Скочиленко, яку судять за антивоєнну позицію, назвав дівчину «отважным, чистым и смелым человеком». Додавши, що «очень важно, что такие люди есть в России».

Самі росіяни тим часом натякали, що війна — надовго. Зокрема, ексдепутат Держдуми Росії Ілля Пономарьов так розшифрував заяви прессекретаря Путіна Дмитра Пєскова: «Не сците, завтра не проиграем, год-два еще помучимся».

Провладні спікери в етері FreeДом говорили здебільшого про позитивне. Наприклад, радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вважав, що Росії не вистачить на довгу війну, бо вкрай мало країн бачить її надійним партнером. А коментуючи ситуацію довкола Києво-Печерської Лаври, говорив про важливість в Україні єдиної церкви, державної мови та культури.

 Армія! Мова! Віра!

Колега Подоляка Сергій Лещенко під час власного ввімкнення затято хвалив демократичні процеси в Україні. Мовляв, «демократия в Украине имеет более сильную форму, чем в некоторых странах ЕС и НАТО» та «Украина — лидер борьбы за демократию». Представники опозиційних політичних сил із такими тезами навряд чи погодилися б, але їх на FreeДом демократично майже не кличуть.

Подекуди у прямих етерах траплялися й суто воєнні ситуації. Зокрема, під час включення політкоментатора Анатолія Амеліна гість, який на той момент перебував у Дніпрі, спершу сказав ведучим, що чує проліт «шахеда», а трохи згодом додав, що почув і вибух іранського безпілотника. За офіційними повідомленнями, це був єдиний із 15 випущених терористами безпілотників, який не вдалося збити силам ППО.

«Еспресо»: «Є два центри влади — Зеленський і Онуфрій»

Як і на вищезгаданих каналах, на «Еспресо» активно обговорювали ситуацію на фронті та на міжнародній арені. І «гарячі» новини з Києво-Печерської Лаври та інших храмів України, де триває екзорцизм представників московського патріархату.

На відміну від лояльних до влади 24-го та FreeДом, тут подекуди критикували владні рішення. Наприклад, призначення послом України в Болгарії сексологині Олесі Ілащук. Ведучий етерів «Еспресо» Василь Зима бідкався, що «не пішов би в Мінкульт», бо не має відповідних компетенцій. І добре було б, мовляв, якби й на інші посади розподіляли саме за знаннями та вміннями.

Ситуацію довкола УПЦ МП випадало коментувати різним гостям. Зокрема, лояльним до Петра Порошенка Олексію Голобуцькому та Петру Тарану. Голобуцький зазначив, що в питанні російської церкви наша держава «не має глибинного підходу». Пізніше гість кинув камінь у город інших інформаційних телеканалів (і найбільше, схоже, FreeДом). Мовляв, «якого біса я постійно бачу російських стариганів, які розповідають, що у Путіна рак, геморой?!»

Можливу розмову лідерів України та Китаю випало коментувати очільнику МЗС часів Ющенка Володимиру Огризку. Той певнив, що Сі Цзіньпін із Зеленським говорити не буде. І, як бачимо, не вгадав.

До етерів активно запрошували нардепів. Здебільшого (очікувано) представників «Європейської солідарності». Хоча траплялися і представники монобільшості. Зокрема, 28 березня на включенні був представник «Слуги народу» Олег Дунда.

Соратники Петра Порошенка мовили з різними інтонаціями. Наприклад, членкиня фракції «ЄС» Іванна Климпуш-Цинцадзе у проєкті Віталія Портникова розповідала про саміт за демократію, що відбувся у США. Мовляв, підтримка України у світі — «потужна, але не всеохопна». Натомість колега парламентарки, дотичний до власності «Еспресо» Микола Княжицький не надто стримував себе у критиці чинної влади. Він стверджував, що саме його політсила «ініціювала заборону» російської церкви, тоді як влада стоїть лише на припиненні договорів оренди храмів.

Настоятеля Лаври Павла Княжицький вважав «другим Медведчуком» і бідкався, чому ж Лебедя «раніше не судили»? І правда, чому Лебедя не судили ще до 2019 року? Зрештою нардеп констатував, що «влада — самовпевнено-безграмотна». Тоді як Віталій Портников припускав, що в Україні «є два центри влади: Зеленський і Онуфрій» (предстоятель УПЦ МП).

Цікавими були дискусії «метрів» Миколи Вересня та Віталія Портникова у спільному проєкті. А надто коли мова зайшла про Прямий канал, 5-й та «Еспресо», у яких забрали цифрові ліцензії та не взяли в марафон. Вересень запевняв, що такий розподіл мовників — це «плюралізм», бо ці канали мають розкіш «не брати участь у чомусь спільному». Портников заперечував: мовляв, ці канали вимкнули без згоди і з ними «марафон був би інакшим».

 І навіщо ж їх вимкнули?!

Прямий канал: балади про «закомплексованого чмошника» та «вересучок»

Як ми вже писали в попередньому огляді інформаційних каналів, колектив Прямого каналу, на початку великого вторгнення взявши «гросмейстерську паузу» в поливанні чинної влади брудом, поступово повернувся до улюбленого заняття. Так, нині Зеленського й компанію не знищують у кожному етері, як це було до повномасштабної війни. Проте не втрачають нагоди або просто покритикувати, або, устами окремих спікерів, відверто змішати з багном.

Варто зазначити, що обговорення нагальних воєнних тем на телеканалі йде виважено. На Прямому дуже багато й детально розповідають про ситуацію на різних напрямках фронту, постачання Україні зброї, побут українського війська тощо.

Та коли мова заходить про внутрішні (на кшталт допомоги армії, вигнання московських церковників) або зовнішні (міжнародна позиція України) питання, етер телеканалу ділиться на два традиційних світоглядних блоки.

Перший — піар лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка. Це можуть бути як особисті зустрічі п’ятого президента, так і згадки політика з боку його однопартійців або придворних політтехнологів. Деякі з них стараються вгодити наче востаннє. Наприклад, екснардеп від Партії регіонів Тарас Чорновіл, який в етері проєкту «Вечір. Про головне» від 28 березня наголошував, що в Авдіївці «п’ять років за Порошенка зміцнювалася лінія оборони». Як сказав би класик: «Не то шо січас».

А от нардеп від «ЄС» Володимир Ар’єв коментував рішення Київського апеляційного суду скасувати рішення Печерського районного суду, де не задовольнили скаргу Андрія Портнова. Заступник голови Адміністрації Януковича клопотав про захист честі й гідності, які начебто зачепив Петро Порошенко. Ар’єв певен, що Портнов навмисне й не вперше «торпедує Порошенка».

Піарять у медіа й соратників п’ятого президента. Наприклад, у новинах був сюжет про суд над нардепом від «ЄС» Артуром Герасимовим через те, що парламентар не задекларував нерухомість в Іспанії. З прямої мови депутата глядачі дізналися, що у процесі «все куплено», йде «тиск на опозицію», «відволікання уваги» від владної корупції тощо. Інших точок зору в матеріалі не було.

 Незадеклароване майно? Тиск на опозицію!

Другий і ключовий блок проєктів Прямого — потужна, а подекуди нищівна критика чинної влади майже з кожного питання, яке обговорюється у студії. Наприклад, Матвій Ганапольський припускав, що, розриваючи договори оренди храмів з УПЦ МП, «не зберігають процедуру». Процедура якраз збережена, на диво опонував ексміністр Володимир Омелян.

Активно обговорювали тему змін акредитації медійників від ЗСУ. Зокрема, у проєкті «На лінії вогню» ведучий Сергій Висоцький бідкався, що журналістів «сортують» на догоду владі. Схожі тези поширював і нардеп 8-го скликання від «Народного фронту» Андрій Тетерук. А телеведуча та блогерка Яніна Соколова говорила, що таким чином влада вводить цензуру та хоче «забрати можливість говорити правду». Медійниця пішла далі: заявила, що єдиний телемарафон — це «перетворення на рашку», а закон про медіа викликає в неї «неприємні посіпування на шкірі».

Активно критикував чинну владу й інший нардеп «Народному фронту» у 8-му скликанні парламенту Ігор Лапін. З’являючись в етері Прямого ледь не щоденно, гість винуватив «зелену» команду, що вони начебто «формують культ лічності одного героя» та проштовхують вибори під час воєнного стану; згадував про «ботоферми Подоляка» (а хіба політтехнологи Петра Олексійовича без гріха?); бідкався, що «соцмережі привели до влади ето всьо».

Народні депутати від «Євросолідарності» в етері «рідного» телеканалу теж не втрачали нагоди роздати владі на горіхи. Зокрема, Вікторія Сюмар у програмі Світлани Орловської спершу критикувала нардепа від забороненої нині «ОПЗЖ» Нестора Шуфрича, який «став зручним штемпом для влади». Потому говорила, що в Україні «уряд-потєряшка», та нагадувала, що Україна під керівництвом чинної влади «не готувалася до війни», вкладаючись у дороги.

У цьому ж етері не стримував себе міністр соцполітики часів Порошенка Андрій Рева. Він коментував можливе позбавлення військових пільг, посилаючись на ініціативу «слуги народу» Галини Третьякової замінити довічні виплати на 2-3 річні доплати. Рева говорив, що влада «знищила соцполітику в Україні», «так Сталін робив», називав депутатку «істотою». На завершення включення ведуча Світлана Орловська… подякувала гостю за емоції.

Представниця «ЄС» Ніна Южаніна, у свою чергу, ганила «зелених» за скасування доплат військовим (які зрештою у Раді повернули, але це не точно), а також за повернення акцизів на пальне та податкових перевірок. «Вони думають, що люди стерплять», — піддавав жару Матвій Ганапольський.

Свою порцію зради в етер Прямого приносив і Сергій Кривонос, котрий був заступником секретаря РНБО у 2019-2020 роках. Коментуючи очікуваний український контрнаступ, генерал зазначав, що «влада погано провела минулий рік», Китай допоможе Росії зброєю, а Захід не надто переймається долею України. Також він вважав, що треба підіймати питання ленд-лізу. Підкреслював, що за часів СРСР «не все було погано», та що війна триватиме не один рік.

 

Звітую: все погано

Ведуча Світлана Орловська при цьому бідкалася, що питання вступу до НАТО «з 2019 по 2021 роки не підіймалося».

Натомість нардеп 7-8-го скликань Олександр Бригінець, коментуючи пристрасті за московським патріархатом, сказав, що Зеленський почав діяти лише тоді, коли почув особисті залякування від намісника Лаври Павла Лебедя. Бригинцю це нагадало історію з депутаткою Фединою та волонтеркою Марусею Звіробій, проти яких свого часу відкрили провадження за погрози в бік президента України.

Через рік після початку великої війни Прямий вдається до відверто маргінальних форматів критики влади. Яскравий приклад — проєкт палкого прихильника Порошенка, блогера Дмитра Чекалкіна «Саундчек». У черговому випуску той вирішив вкотре нагадати українцям, як вони помилилися на президентських виборах 2019 року. Мовляв, «100 років тому українці повелися на брехню червоних пройдисвітів, […] 4 роки тому українці повірили вже зеленим пройдисвітам і через це втратили сотні тисяч життів». Це фактичне звинувачення українців у російських злочинах. Далі Чекалкін називав одним із «віп-агітаторів» Зеленського покійного нині російського шовініста Володимира Жириновського, наводячи цитати путінського блазня, у яких той схвально оцінював перспективу президентства Зеленського.

Потім ішли цитати представників влади і Петра Порошенка до початку повномасштабного вторгнення. А під кінець Чекалкін узагалі читав дописи анонімного твітер-акаунту «Бородач», де владу називають «лохами», Зеленського — «закомплексованим чмошником», а віцепрем’єрку Верещук — «вересучкою». Якось це дуже нагадало не телеефір, а написи на парканах.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5110
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Oleh
355 дн. тому
ДМ, як ви можете називати це моніторингом? Там присутня думка автора майже в кожному рядку. Не буду аналізувати сам текст навіть. Шкода, але це стає традиційним на ДМ.
Антибот
356 дн. тому
З кожним вашим моніторингом, все ж більш переконую себе, що відключення каналів Порошенка схоже було правильним рішенням
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду