«Стоп цензурі!» розраховує на допомогу WAN-IFRA в покаранні агресивних охоронців конгресу

4 Вересня 2012
11671

«Стоп цензурі!» розраховує на допомогу WAN-IFRA в покаранні агресивних охоронців конгресу

11671
Рух просить організаторів конгресу взяти цю справу під свій контроль
«Стоп цензурі!» розраховує на допомогу WAN-IFRA в покаранні агресивних охоронців конгресу

Громадський рух «Стоп цензурі!» просить Всесвітню асоціацію видавців газет і новин (WAN-IFRA) допомогти встановити і покарати винних в агресивному поводженні з журналістами під час відкриття Всесвітнього газетного конгресу в Києві 3 вересня.

 

З відповідним листом рух звернувся до президента WAN-IFRA Джейкоба Метью.

 

«Стоп цензурі!» просить WAN-IFRA захистити свободу слова і вимагати від української влади вжити заходів, щоб встановити та покарати винних, а також просить взяти цю справу під свій контроль.

 

Рух висловлює вдячність WAN-IFRA за підтримку свободи слова в Україні, адже однією з цілей проведення Всесвітнього конгресу в Україні є «висловити солідарність з місцевою незалежною пресою, яка щоденно потерпає від великого тиску».

 

Наводимо текст листа повністю:

 

Пану Джейкобу Метью

Президенту

Всесвітньої асоціації видавців газет і новин

Вашингтон Пляц 1, 64287 Дармштадт, Німеччина

 

Шановний п. Джейкоб Метью,

 

Ми, українські журналісти, що об'єднались в рух «Стоп цензурі!», звертаємось до вас з проханням допомогти встановити і покарати винних у агресивному поводженні з журналістами під час відкриття Всесвітнього Газетного Конгресу в Києві 3 вересня. 

 

Офіційно акредитовані на Конгрес WAN-IFRA журналісти зафіксували на відео застосування фізичної сили проти журналістів, щоб перешкодити їм підняти плакати за свободу слова. Зокрема, утисків зазнали Олени Притула, яка  є головним редактором Інтернет-видання «Українська Правда» (www.pravda.com.ua), заснованого Георгієм Гонгадзе, Катерина Горчинська, заступник головного редактору газети Kyiv Post (www.kyivpost.ua), та журналіст телеканалу «5 канал» Олександр Аргат.

 

Існує також відео з визнанням співробітниці Управління державної охорони (УДО) щодо того, що вона вилучила особисті речі (папери) у журналістки інтернет-видання «Детектор медіа» Тетяни Веремчук (www.detector.media). Крім того, співробітники охорони перешкоджали проходу на Конгрес WAN-IFRA або грубо поводилися під час акції з  членами  руху «Стоп цензурі!» Світланою Заліщук, Вікторією Сюмар, Оксаною Романюк, Оксаною Приходько, невідомі викрали особисті речі журналіста Мустафи Найема.   Протягом всього перебування на Конгресі WAN-IFRA журналістів постійно переслідували та знімали на ручні камери співробітники охорони, а під час мирної акції журналістів взагалі оточили з усіх боків.

 

Посилання на відео:

1.      Cпівробітник УДО вириває плакат у Катерини Горчинської і штовхає Олену Притулу

http://video.detector.media/show/no_comment/1141-video_ohorona_napala_na_olenu_pritulu_pid_chas_vistupu_ianukovicha%21_03.09.2012

http://www.youtube.com/watch?v=HpI8eLX7Ljc&feature=player_embedded

2.      Охоронець вириває плакат у Олександра Аргата

http://www.youtube.com/watch?v=lj6IWCTbo6c&feature=player_embedded 

3.      У Тетяни Веремчук вилучають плакат  

http://video.detector.media/show/no_comment/1142-video_aktivisti_stop_tsenzuri%21_pokrawili_promovu_ianukovicha_reportazh_03.09.2012

 

У той же день, незважаючи на існуючі відео-докази, Управління Державної Охорони виступило з заявою, що акції журналістів на Всесвітньому Газетному Форумі перешкоджали невідомі приватні особи.

 

У зв'язку з цими фактами, ми звертаємось до WAN-IFRA з проханням захистити свободу слова і вимагати від української влади вжити заходів, щоб встановити та покарати винних. Ми також просимо Вас взяти цю справу під свій контроль.

 

Ми вдячні WAN-IFRA за підтримку свободи слова в Україні, адже однією з цілей проведення Всесвітнього Конгресу в Україні є «висловити солідарність з місцевою незалежною пресою, яка щоденно потерпає від великого тиску».

 

З повагою,

Журналістський рух «Стоп цензурі!»

4 вересня 2012 р., Київ

 

 

Довідка. Громадський рух «Стоп цензурі!»

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об'єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

 

Це  ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням /news/article/53128/2010-05-22-pripiniti-tisk-na-zhurnalistiv-ne-dopustiti-represii/

Блог Громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com , у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11671
Читайте також
04.09.2012 08:20
Дмитро Баркар, «Радіо свобода»
23 096
04.09.2012 07:57
Сергій Лещенко, «Блоги. Українська правда»
27 936
03.09.2012 20:50
Алексей Погорелов, «Українська правда. Блоги»
22 567
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
atos
4250 дн. тому
Сами организовали и провели ПРОВОКАЦИЮ и, теперь просят ДЯДЮ( ТЕТЮ),наказать кого то. Это вы довели страну до 130 места по имиджу, а сейчас хотите на 150 пригнуть. ЭТО ВЫ САМИ СЕБЕ ДЕРЬМО НА ГОЛОВУ ЛЬЕТЕ. Не такие там все бараны, что бы вас поддержать. ЗАИГРАЛИСЬ "ДЕМОКРАТЫ". ПОЗОР ! ! !
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду