Юрій Луканов: «Я не хотів би, щоб функції профспілки зводилися до дій пожежної команди»

22 Вересня 2008
13015
22 Вересня 2008
09:02

Юрій Луканов: «Я не хотів би, щоб функції профспілки зводилися до дій пожежної команди»

13015
Новий голова КНМП – про те, як профспілка ставатиме корисною для журналістів.
Юрій Луканов: «Я не хотів би, щоб функції профспілки зводилися до дій пожежної команди»
Як уже повідомляла «Детектор медіа», 20 вересня на загальній конференції Київської незалежної медіа-профспілки було обрано нового голову цієї організації – Юрія Луканова. До комітету КНМП увійшли, крім Юрія Луканова, екс-голова профспілки Михайлина Скорик, вільні журналісти Юрій Михайлович та Віталій Мороз, ведучий «1+1» Сергій Швець, кореспондент «Радіо Ера» Тетяна Якубович та кореспондент «Газети 24» Андрій Яніцький. До складу ревізійної комісії обрано вільних журналістів Павла Булгака і Юрія Шеляженка та журналіста газети «Селянська правда Івана Бокого» Василя Натоку. 
 
Юрій Луканов закінчив факультет журналістики Київського державного університету і займається журналістикою все своє професійне життя. Стажувався у США за програмою «The National Forum Foundation», працював у інформаційній агенції УНІАН, газетах «Молодь України», «День», «Всеукраинские ведомости», на Міжнародному канадському радіо у Монреалі. Регулярно дописує до «Детектор медіа», «Газети по-українськи», газет «Говорить і показує Україна», «Известия в Украине», «Kyiv Post». Автор книжок «Третій Президент. Політичний портрет Леоніда Кучми», збірників політичних епіграм «Козюльки» і «Колода від Ющенка», дорожніх нотаток «Європейський феєрверк»; кількох документальних фільмів, серед яких «Три любові Степана Бандери» та «Хто ви є, містере Джекі?», десятисерійного документального фільму «НАТО: свій чи чужий?», лауреат премії імені Івана Франка Національної спілки журналістів України.
 
Юрій Луканов розповів «Детектор медіа» про своє бачення функцій, шляхів розвитку та майбутнього профспілки та плани щодо діяльності на посаді її голови.
 
- Юрію, чи маєте ви ідеї, як розв’язати конфлікт між Незалежною медіа-профспілкою України та Київською незалежною медіа-профспілкою?
- Конфлікт – це коли один одному морду набили і не бажають дивитися одне на одного. Насправді всі учасники проблемного процесу у профспілці зацікавлені у спільному існуванні і, як я розумію, ніхто ні з ким не збирається прощатись назавжди. Але відмінність поглядів відсутня тільки на кладовищі. Журналістська профспілка існує і розвивається. Відповідно, треба знайти підхід який би максимально задовольнив інтереси всіх зацікавлених і вимагав би від них якомога менших поступок. На останній конференції було ухвалене рішення про пошук спільних підходів. Я впевнений, що їх можна знайти.
 
Я хочу наголосити, що ця проблема – лише один із епізодів профспілкового життя. Просто так сталося, що він опинився у центрі уваги. Але ним життя профспілки не обмежується.
 
- На що інше у її житті ви звернули б увагу?
- Я не хотів би, щоб функція профспілки зводилась до дій пожежної команди. Я маю на увазі, що профспілка вже зарекомендувала себе як організація, здатна захищати права журналістів. Вона неодноразово змушувала роботодавців виконувати свої зобов’язання перед працівниками. Можна з великою ймовірністю припустити, що політична боротьба загострюватиметься, а під час інтенсифікації політичних змагань загострюються і стосунки між журналістами та тими, хто наймає їх на роботу. Отже, хоч як це прикро, думаю, що роботи із захисту прав журналістів у профспілки більшатиме.
 
Але, крім боротьби за права журналістів, профспілка повинна розробити нові підходи. По-перше, варто подумати над, так би мовити, профілактичними заходами, які спонукали б роботодавців установити такі стосунки із найманими працівниками, які б забезпечили права журналістів, і всі конфлікти вирішувалися б на основі закону. За таких умов у профспілки не було би потреби втручатись. По-друге, варто подумати над підвищенням кваліфікації журналістів, наприклад, пошукати можливостей стажування за кордоном. Варто запровадити ґрантові програми, які допомагали б журналістам підвищувати свій професійний рівень. Якби такі заходи були здійснені, зросла б кількість членів профспілки, і не лише формальних, але активних членів. Адже журналісти побачили б, що їхня професійна організація може бути їм корисною не лише у кризових ситуаціях.
 
- Ви незалежний журналіст і живете з гонорарів. Ви вирішили пожертвувати собою в ім’я профспілки?

- У жодному разі. Зараз я завершив проект журналістських розслідувань «Убивці, які не вбивали – це розповіді про людей, яких безневинно ув’язнили за вбивство. Як продовження проекту планую зняти фільм і написати книжку. Крім того, я вже почав роботу над сценарієм іншого документального фільму, тож робота триває. Маючи таке навантаження, я б ніколи не погодився на посаду керівника профспілки, якби знав, що діятиму сам. Організація спирається на комітет, до якого входять дуже досвідчені й віддані справі люди. Я бачу, що вони хочуть працювати, мають досвід і вміння. Якщо поєднати їхню енергію і надихнути новими ідеями, профспілка вийде на вищий рівень.

 

Нагадаємо, що конференція прийняла також такі рішення:

1. Затвердила звіт голови Скорик М.М. про роботу в 2007-2008 роках.

2. Затвердила звіт Ревізійної комісії за 2007-2008 роки, зобов'язати новообраний комітет КНМП врахувати зауваження по документообігу.

3. Затвердила положення про благодійну допомогу, прийняте комітетом КНМП 21 серпня 2008 року.

4. Затвердила рішення Комітету КНМП від 7 липня 2008 року про виділення матеріальної допомоги на оздоровлення дітей.

5. Прийняла положення про Ревізійну комісію КНМП зі змінами.

6. Не прийняла рішення про приведенням юридично-правового статусу Київської незалежної медіа-профспілки у відповідність до юридично-правового статусу ВПС "Незалежна медіа-профспілка України", засновниками якої є члени КНМП (пропозиція Сергія Гузя).

7. Прийняла рішення провести протягом двох місяців переговори між комітетами КНМП і НМПУ про юридичний статус КНМП в НМПУ і винести питання про реорганізацію КНМП на позачерговий з'їзд за результатами переговорів (Пропозиція Юрія Михайловича і Тетяни Якубович)

8. Затвердила Програму НМПУ «Ефективність і масовість» як основу для програми Київської незалежної Медіа-профспілки на 2008-2009 роки і доручив комітету КНМП на її основі розробити програму КНМП на 2008-2009 роки (дивю вкладений файл).

9. Підтримала ідею створення робочої групи КНМП щодо протидії прийняттю нового Трудового кодексу України (проект схвалено Верховною Радою у 1 читанні), який урізає права профспілок.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13015
Читайте також
03.09.2009 18:42
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
48 485
11.06.2009 15:41
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
14 027
24.12.2008 06:57
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
15 863
29.08.2008 12:05
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
13 037
01.08.2008 10:01
Юрій Шеляженко
, для «Детектор медіа»
13 537
31.07.2008 08:15
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
11 747
24.07.2008 09:30
Андрій Лаврик, для «Детектор медіа»
11 756
23.07.2008 11:00
Павло Булгак
, для «Детектор медіа»
12 571
22.07.2008 11:42
Николай Фельдман, для «Детектор медіа»
11 793
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Удивленный, Белый и Пушистый
5539 дн. тому
Це не той поет-велетень, що у блозі на Коррі пише вірші про козюльки та лайно? Там його вже назвали {CENSORED} і збирають підписи, аби позбутися цього генія. А воно й тут піариться.
Уточнення.
5700 дн. тому
Юрія Шеляженка обрано головою ревізійної комісії КНМП ;)
ЗАГРОЗА Є!
5701 дн. тому
Новий трудовий кодекс, підготовлений виключно роботодавцями, підтримують "радянські профспілки". Він по-суті знищує всі завоювання прпофспілок, які так важко виборювали їх роками. Там прописані неймовірні права роботодавців і зовсім мізерні - профспілок. За умови його прийняття, про існування будь-яких профспілок не йтиметься. Тому для КНМП І НМПУ є об'єднавча мета - не допустити прийняття ганебного, рабовласницького трудового кодексу.
Эксперт
5702 дн. тому
А почему не Луканов? Пусть попробует. Он про-активный.
справедливо
5702 дн. тому
Нарешті досягнуто повної гармонії і синергії: на чолі обох профспілок - ледачі та самозакохані сибарити, яких власний піар цікавить у мільйон разів більше, ніж майбутнє організації.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду