Книги українського журналіста Юрія Луканова про війну та окупацію презентують у Британії

Книги українського журналіста Юрія Луканова про війну та окупацію презентують у Британії

15 Лютого 2024
981
15 Лютого 2024
15:32

Книги українського журналіста Юрія Луканова про війну та окупацію презентують у Британії

981
Презентації двох книг Луканова пройдуть в університетах Лондона, Оксфорда і Ґлазґо, а також у британському МЗС. Автор приурочив їх до другої річниці повномасштабної війни та десятої річниці російського вторгнення в Україну.
Книги українського журналіста Юрія Луканова про війну та окупацію презентують у Британії
Книги українського журналіста Юрія Луканова про війну та окупацію презентують у Британії

Журналіст Юрій Луканов наприкінці лютого проведе у Великій Британії чотири презентації англомовних видань своїх книг «Репортер Волковський» та «Пресувальна машина: як Росія знищувала свободу слова в Криму». Про це він розповів в ексклюзивному коментарі «Детектору медіа».

Зокрема, 20 лютого презентація книг пройде в Лондонському столичному університеті (London Metropolitan University), 21 лютого — в британському Міністерстві закордонних справ, 22 лютого — в Оксфордському університеті і 26 лютого — в Університеті Ґлазґо. Крім того, за словами Луканова, планується ще одна презентація, про яку наразі остаточно не домовлено.

Британській публіці Луканов представить дві свої книги, які торік вийшли в англійському перекладі.

Як розповів автор, у книзі «Репортер Волковський» він узагальнив і художньо осмислив свій досвід і досвід інших журналістів у реаліях гібридної, а потім відкритої війни.

«Коли почалася війна, перед нами постала ціла низки викликів, питань, які в мирний час здавались аксіомами — скажімо, як поводитись журналістові країни, на яку напали, чи може він зберігати нейтральність тощо. Герої шукають відповіді на ті питання і не завжди її знаходять. Крім того, ці професійні виклики накладаються на їхні особисті історії. Наприклад, дружина одного з героїв, раніше українська патріотка, раптово полюбила русскій мір, і в них розгоряється сімейний конфлікт», — розповів Луканов.

Друга книга розповідає про репресії проти свободи слова в окупованому Росією Криму. У першому виданні книги описувалось, як Росія знищувала професійну вільну журналістику на півострові.

У другому виданні автор додав ще чотири розділи, в яких описав нове явище, яке з’явилося в Криму після розгрому вільних медіа — громадянська журналістика. «Це люди різних професій, які не були професіоналами, вчилися на ходу, але передавали світу правдиву інформацію. І якщо раніше професійних журналістів переслідували за інформаційні справи, то зараз їм підкидають якісь вибухові речовини, звинувачують в тероризмі тощо», — розповів Луканов.

Він додав, що перше видання цієї книги окупанти знайшли в арештованої громадянської журналістки Ірини Данилович і це фігурувало в якості доказів проти неї на суді.

Презентації будуть приурочені до другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну (24 лютого) та десятої річниці початку російської війни проти України (27 лютого).

«Головний мій меседж, який я хотів би донести своїм слухачам у Британії: українці здаватись не збираються. Я хочу пояснити, що коли хтось іде Путіну на поступки, він це сприймає як слабкість і, навпаки, продовжує агресію. Він зробить певну паузу, а далі почне те саме. Тому Росію треба довести до того стану, щоб вона була неспроможна відновити збройну агресію в майбутньому — ось що я хочу донести», — сказав Юрій Луканов.

Як наголосив автор, презентації відбудуться за підтримки фонду United Help Ukraine, за що він висловлює їм особливу подяку.

Логістику презентацій, за словами Юрія Луканова, організував він сам, підключаючи своїх друзів та знайомих. Зокрема, організувати презентацію в Лондонському університеті допоміг колишній генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів, а нині президент Мережі етичної журналістики (Ethical Journalism Network) Айден Вайт.

Автор розповів, що наразі сконцентрувався на презентації в англомовних країнах, адже книги вийшли саме в англійському перекладі. Зокрема, ще торік у квітні він презентував видання в США.

За словами Луканова, наразі він не має конкретних планів на подальші презентації книг. Однак хотів би, і вважає це потрібним, провести їх у тих містах, де розміщені ключові європейські та міжнародні інституції і «де приймаються рішення» — Брюсселі, Страсбурзі, Женеві.

Як повідомляв «ДМ», друге доповнене видання документальної книги журналіста Юрія Луканова «Пресувальна машина: як Росія знищувала свободу слова в Криму» в перекладі англійською мовою випустило німецьке видавництво Ibidem Verlag у 2023 році. Перше видання книги видав у 2018 році Центр інформації про права людини (нині Zmina).

Англійський переклад книги «Репортер Волковський» випустило в лютому 2023 року американське видавництво Defiance Press у Техасі. Сама книга, як повідомляв «ДМ», вийшла ще в 2020 році. До неї ввійшли оповідання під загальної назвою «Знайти убивцю Фільова» і роман «Репортер Волковський».

Юрій Луканов — автор книги про чинного на той час президента «Третій президент. Політичний портрет Леоніда Кучми». Написав близько сотні репортажів з Майдану, анексії Криму і війни на Донбасі. Навесні 2020 року Юрій Луканов видав збірку політичних епіграм «Янелох», яка стала третьою в серії аналогічних видань. Раніше вийшли «Козюльки» і «Колода від Ющенка». Є автором численних матеріалів на «Детекторі медіа».

Був продюсером та автором сценаріїв історичних документальних фільмів «Три любові Степана Бандери», «Хто ви є, містер Джекі?» (про дисидента-журналіста Валерія Марченка). Був співавтором сценарію десятисерійного документального фільму «НАТО: свій чи чужий?». З 2011 по 2016 рік очолював Незалежну медіапрофспілку України.

Читайте також: 

Фото надане автором

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
981
Читайте також
28.05.2023 12:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
2 620
18.11.2020 11:30
Роксана Харчук
для «Детектора медіа»
3 954
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду