Не нянька й не дійна корова

11 Червня 2009
14026

Не нянька й не дійна корова

14026
Медіа-профспілка - інструмент, яким можна скористатися, а можна і ні. У продовження дискусії про майбутнє журналістських профспілок.
Не нянька й не дійна корова

Коли мова йде про звільнення з роботи і позбавлення шматка хліба, то не тільки до профспілки підеш вступати, а й до самого чорта лисого звернешся. В моїй особі ці два поняття цілком поєдналися - керую Комітетом Київської незалежної медіа-профспілки (КНМП) та ще й стрижуся налисо. Правда, який із мене чорт, судити не мені. 

 

Так ось, криза примусила багатьох звертатися по захист до КНМП, ми створили кілька осередків і прийняли низку нових членів. А тут ще й стаття в.о. головного редактора газети «Хрещатик» Дениса Жарких на тему медійних профспілок у «Детектор медіа» з`являється.

 

Це свідчить про те, що пацієнт скоріше живий, ніж мертвий, хоча і проводжує перебувати - ну, не в критичному, але в напруженому стані. Та питання все одно не знімається: що таке медійна профспілка і як вона мусить функціонувати?

 

Якось під час переговорів з колективом певного журналу про створення осередку одна жінка  у відповідь на розповідь про нашу роботу  зауважила відверто: «Я думала, що це організація серйозніша». З її слів я зрозумів, що вона воліла б бачити контору, представники якої прийдуть  до її роботодавця і всі проблеми цієї журналістки повирішують. І такі уявлення досить поширені у професійному середовищі. Вважається, що профспілка або опікується усіма підряд і їх няньчить, або виступає в ролі дійної корови, яка тільки те й робить, що надає матеріальну допомогу всім нужденним.  

 

Ось і Денис Жарких  у коментарях до своєї власної статті критикує підхід, коли профспілка функціонує, наче сільрада: хто до неї звернувся - з тим і працює. (До речі, він ніби виправдовується переді мною, кажучи, що він нічого поганого не мав на увазі. А я й не підозрював, що він мав щось погане на думці. І завжди спокійно ставлюся до критичної розмови по суті справи).   

 

Якщо розвивати цю його  думку, то професійна організація, знову ж таки, має сама йти до всіх підряд журналістів і казати: ми все врегулюємо, а ви тільки відпочивайте і пожинайте плоди нашої роботи. А мені здається, що з таким підходом справа дійде до того, що профспілка муситиме писати статті за журналістів, робити радіопрограми і знімати телевізійні репортажі.

 

Звісно, щодо найбільш одіозних випадків ми реагували самі й робили це послідовно. Наприклад, намагаємося дотиснути Генеральну прокуратуру, щоб вона порушила кримінальну справу проти ментів, які не втрутилися у побиття журналістів 2 жовтня минулого року у конфлікті біля Будинку звукозапису в Києві. Але загалом профспілка має бути не мамою-годувальницею, а  інструментом, який допомагає захищати свої права. Хто хоче цим інструментом скористатися - будь ласка, ми до ваших послуг. Останнім часом ми виграли кілька справ у суді. З нами працюють віддані юристи Роман Головенко, Валентина Прибильська та Андрій Нечипоренко. Отож, судові справи - це найпопулярніший спосіб захисту своїх прав на сьогоднішній день.

 

Але як використати такий інструмент як профспілка, знову ж таки, вирішують самі журналісти. На мій погляд, у тих випадках, коли журналістські колективи особливо брутально  «кидають» їхні власники, логічніше було би влаштовувати публічні акції - мітинги, пікети, страйки тощо. Профспілка готова підтримувати такі акції. Ці підходи навіть обговорювалися, але до справи ніколи не  доходило. Враження складається таке, що журналісти просто бояться публічних конфліктів. Тим часом бодай одна така виграшна справа змусила б власників медіа сто разів продумати перед тим, як відверто дурити колектив. Адже проблемний з точки зору конфліктності  ЗМІ настільки падає в ціні, що власник починає усвідомлювати - розрахуватися по-чесному вийде дешевше.

 

Автор цих рядків, хоча й лисий, але не Ленін і не зможе полум'яними революційними промовами підняти журналістські маси на вигнання власників із їхніх ЗМІ. А тим більше я не Сталін - не лише через те, що в мене вусів немає. Якби я й хотів погрожувати всім неслухняним ГУЛАГом  і таким чином примусити їх діяти, то не зміг би це зробити, бо час дещо змінився. Профспілка не функціонуватиме через те, що когось примушують у ній працювати, або спонукають до неї вступити. Лише коли журналістська спільнота УСВІДОМЛЮЄ, що така організація їй потрібна, профспілка може функціонувати з користю для зацікавлених у ній членів.

 

За час перебування на посаді голови Комітету КНМП - з вересня минулого року  - автор цих рядків дозрів до створення комплексного плану розвитку профспілки. Зараз ми  з допомогою експертів-консультантів аналізуємо плюси й мінуси нашої роботи, вирішуємо, як активізувати нашу діяльність.  Ми плануємо проведення комплексних заходів для захисту роботи журналістів загалом. Приміром, існує необхідність активізувати роботу із переконання власників ЗМІ підписувати колективні угоди. Мабуть, наближається час, коли варто ставити питання про тарифні угоди з власниками ЗМІ. Є чимало інших питань, вирішення яких допомогло б створити нормальну атмосферу у стосунках із медіавласниками. 

 

Є група активістів, готових брати участь у цьому процесі. Але сам лише голова Комітету і сам лише Комітет КНМП, попри всю його енергійність, із цією роботою не впорається. Тим більше, коли працювати доводиться на громадських засадах.

 

Юрій Луканов, голова Комітету Київської незалежної медіа-профспілки

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14026
Читайте також
29.03.2010 09:00
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
10 011
03.09.2009 18:42
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
48 485
27.08.2009 19:08
Денис Жарких
, для «Детектор медіа»
24 736
26.05.2009 17:19
Юрий Константинов, «Столичные новости»
50 901
24.12.2008 06:57
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
15 863
29.08.2008 12:05
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
13 036
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
zombi
5290 дн. тому
Коли мова йде про звільнення з роботи,то якщо кодекс законів про працю не допоможе,то вже ніщо не допоможе. А тим паче Профспілка,особливо центральна- всеукраїнська. Дуже зайняті люди... нема часу.
Денис Жарких
5435 дн. тому
Юрий, разговор был адресован не лично Вам, но очень касается организации профсоюзного движения. Одно дело - союз обиженных (если не нравится комбед), другое дело - влиятельный игрок на рынке труда. Последнее требует большей квалификации, но намного влиятельней. Доктор Преображенский не любил пролетариат, возможно, тоже пахнул гордыней. Если хотите выйти из разговора, то извольте, но он будет продолжаться. С уважением!
Луканов
5435 дн. тому
Денисе, в такому випадку цю розмову взагалі не варто було починати, бо вона ядресована явно не профспілкам. Ну а зауваження про комітет бідноти воно гординею попахує.
Денис Жарких
5435 дн. тому
Луканову. Спасибо за ответ. Вот тут и выяснилось серьезное разногласие. Я не думаю, что защита по формальному признаку принесет ощутимые плоды. А насчет вузов Вы совершенно правы. Вузы выпускают каждый год море неквалифицированных журналистов и это делает положение на рынке просто катастрофическим (никакая скорая помощь не поможет). Но это только часть проблемы. Дело не в том, чтобы делить журналистов на плохих и хороших (все равно никто не застрахован от ошибки), а в том, чтобы понять, что, собственно, защищать и как организовать рынок. Когда на дороге пробка, водители сами выходят из машин, перекрывают то в одном, то в другом месте дорогу и все разъезжаются. Но для этого надо знать куда кто движется. С рынком труда сложнее. С разных сторон в профессию ринулось много людей и образовалась свалка. Такого большого количества СМИ и журналистов стране не нужно. Значит нужно где-то перекрывать движение. А для этого надо знать куда двигается профессия. Перекрывать нужно тех, кто мешает ей двигаться. Это очень интересная и взрослая задача. А работать в комитете бедноты благородно, но неинтересно. Кроме того, в отличии от сельской бедноты 20-х годов прошлого века, информационный планктон (пролетариат) ничего толком не производит. Он просто переписывает чужую информацию.
Юрій Луканов
5436 дн. тому
Freeman Шановний, тільки не плутайте авторів констатацій і авторів ідей. Бо у своєму коментарі я називав авторів констатацій, а не авторів ідей. Констатувати факт я і сам можу. А ось запропонувати ідею як вирішити проблему, та ще й втілити це вирішення у життя - це значно складніше.
Юрій Луканов
5436 дн. тому
Денисе, список принципів я виголошувати не буду. Бо тут не місце для такого списку. Ці принципи вироблялися іще до мого обрання на посаду. Відбувалися дискусії і всі бажаючі можуть з ними ознайомитися. Якщо брати засадничо, то захищати професію як таку - це правильно. Але, боюся, що це не до профспілок питання. Професію загалом треба захищати ще на рівні підготовки кадрів у вишах. А профспілки мусять діяти за формальною ознакою, захищати тих людей, які належать до професії, а не розбиратися хороший він чи поганий журналіст. Це справа не наша а читачів і глядачів, і слухачів. Дякую за відгук
Юрій Луканов
5436 дн. тому
Freeman. Шановний, вибачте, але ви дієте як нечистоплотний політтехнолог. Ви вклали мені у вуста те, чого я не говорив. Де ви бачили, щоб я затикав рота комусь і пропонував не думати? Прошу цитатку. Навпаки, я задоволений, що така розмова відбувається. Це значить, що інтерес не зник. Навпаки - наявність ідей вітається. Хоча не менше вітається і вміння втілити ці ідеї в життя. Відносно перетвоерня профспілки на швидку допомогу ви праві лише частково. Вона повинна бути швидкою допомогою. Особливо зараз, коли журналістів часто звільняють. Функію швидкої допомги ми виконуємо більш-менш успішно. А ось стратегічно до цього зараз тільки доходять руки. Вибачайте мене обрали лише у вересні. Треба було в"їхати і розібратися. Інші постулати теоретично у вас правильні. Але біда в тому, що теоретично у внас і конституація мала б працювати чітко і громадянське суспільство існувати. Але практика, на жаль, дуже часто коригує теорію.
Денис Жарких
5436 дн. тому
Луканову. Если вы, как профсоюз, уже работаете над принципами, и выработали их настолько, что нужны только исполнители, то огласите весь список, пожалуйста. Расскажите о своих идеях и будем "втілювати в життя". В СССР каждый год выходили на "новий рівень" и грозно требовали "виконавців". У меня есть, что предложить. Статья, на которую Вы ответили, как раз и есть начало разговора о новых принципах работы. Предложена следующая идеология - защищать профессию, а потом уже конкретного человека. Пока ответ примерно такой - "некогда думать - работать надо. Исполнителей не хватает, а думать мы и сами умеем. Дайте нам тех, кто не думает, и пусть они нам подчиняются, и все будет хорошо. А пока нам очень тяжело, и вы нас своими речами раздражаете". Так, или я ошибся? Хотелось бы ошибиться.
Freeman
5436 дн. тому
Как много эмоций в статье и попыток отбиться и защититься. Когда любой общественник начинает говорить, что хватит "критиковать", а станьте и сделайте сами - какая знакомая советсткая риторика!_ в этот момент заканчивается общественник. Потому как его-то функция - отражать интересы и потребности группы, которую он прдставляет. А то, что у группы могут быть завышенные ожидания, так это тоже проблема общественников - информирование и просвещение всех включенных. Да и создание общей платформы, выработки стратегии, общих мероприятий, а не становиться скорой помощью. И факт, что работают там бесплатно - минус и можно понять только на этапе становления структуры. Если работать, то нужно тратить много сил. Да были бы серьезные, видимые результаты, увидели бы в профсоюзах реальную силу, субъекта социальных отношений, и журналисты бы платили. Знали бы, за что. Хорошо, что автор хотя бы в конце удостоил вниманием публику перечислением своих планов (будто то не планы журналистов, профсоюзов) и хотя бы в общем виде рассказал, чем планирует заниматься. А "затыкать" рот - нам тут советчики не нужны и так много говорящих, так то недостойно. Кто ж после этого говорить и обращаться будет? Кому-то оказали доверие. Ежели не можешь его оправдать, так дай другому. Ну или с людьми посоветуйся. Особенно после работы с экспертами - что за эксперты, в чем они такие специалисты? Кто из обычных членов профсоюзов об этом узнал? Так что, уважаемый председатель, общественником быть - не журналистика. Не красное словцо и красивый оборот и образ ценяться. А способность слышать, понимать и говорить от лица тех, кто вам доверил. Имхо
Луканов
5438 дн. тому
Денисе, ви кажете речі, які є очевидними. Ми над цим зараз працюємо. Ми провели разом з фахівцями аналіз діяльності КНМП. І ми зараз працюватимемо над тим, щоб піднести систему захисту на новий рівень. Але констатувати факт, що така система потрібна - цього мало. Бо констатарів у нас до біса. Бракує виконавців, тих, які могли втілювати ідеї в життя. Отож, якщо ви маєте щоьс крім коснаттацій, то ласкаво просимо до сіпвпраці.
Денис Жарких
5438 дн. тому
Вот я и говорю, что нужна детальная отработка приципов профсоюза, его идеологии, общих стратегий работы. А пока получается некий комитет бедноты. Обездоленный журналист бежит к такому же бедняку жаловаться. Могут они, конечно, доброго адвоката привлечь. Бросит пан в лицо бедняку его кусок хлеба, да и только. Это все не умаляет ни доброты комитета, ни гражданского мужества адвоката...
Юрій Луканов
5439 дн. тому
Шновний! Керівництво профспілки працює безкоштовно. Отож, гроші отрібні на офіс та на утримання виконавчого секретаря. Навіть бухгалтерка працює безкоштовно. Я вам не готовий сказати точно, бо ми оголосили про виключення тих членів, які мають кількарічну заборгованість. Зараз відбуватиметься певна ревізія. За приблизними підрахунками в Київські незалежній медіа-профспілци є біля 300 членів. Ми зараз провели щоьс на зразок аудиту профспілки і плануємо вживати заходи щодо залучення нових членів. На адвокатів ми знаходимо деякі ресурси. Або домовляємося з ними про безкоштовну роботу.
Andre
5439 дн. тому
Интересно сколько людей готово платить профсоюзные взносы,чтобы хватало на содержание руководства профсоюза и хотябы пару хороших адвокатов
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду