Підривна діяльність

24 Липня 2008
11759

Підривна діяльність

11759
Підривна діяльність
Триває дискусія щодо ситуації у Київській незалежній медіа-профспілці та Незалежній медіа-профспілці України. Висловились голова НМПУ Роман Скрипін, члени Комітету НМПУ Кирило Булкін і Микола Фельдман, член ревізійної комісії КНМП Павло Булгак. Сьогодні ми публікуємо позицію Андрія Лаврика – члена Комітету КНМП, який склав свої повноваження внаслідок конфлікту у профспілковому середовищі. Нагадуємо, що на головній сторінці «ТК» створено блок «Медіа-профспілка», в якому ви можете побачити заголовки останніх статей на цю тему.
 
Причина скандалу, що триває всередині медіапрофспілки, не в грошах і їх походженні. І відповідальність лежить не лише на групі «розпалювачів» цієї маленької внутрішньої війни. Учасники жвавої дискусії усіляко уникають слова «розкол», попри те що фактично він стався п’ять років тому. Давайте говорити про це відверто.
 
Увесь цей процес мені довелося спостерігати як іззовні, так і зсередини – в комітеті КНМП я пробув не один рік. Починаючи з моменту створення Незалежної медіа-профспілки України у 2003 році, ведеться системна робота, спрямована проти об’єднання Київської незалежної медіа-профспілки із загальноукраїнською. Тривалий час це списували на міжособистісні конфлікти, самолюбство та амбіції окремих лідерів. Але зараз це вже більше схоже на цілеспрямовану підривну діяльність.
 
Нагадаю, що 2003 року КНМП на рівні своїх лідерів відмовилася увійти до НМПУ, натомість майже половина первинних осередків київської організації виступили співзасновниками НМПУ. Це ті, кого тогочасному голові КНМП не вдалося переконати в тому, що «регіональні осередки хочуть підім’яти під себе київську профспілку». Така, не побоюся цього слова, сепаратистська «лінія» утримується вже п’ятий рік. Пояснити це раціонально, не вдаючись до конспірології, неможливо. Адже КНМП сьогодні має і матиме в подальшому найширше представництво в керівному органі НМПУ. Більше того, колишній голова НМПУ (Сергій Гузь) і нинішній (Роман Скрипін) – це люди, які безпосередньо створювали КНМП. Стійке небажання теперішніх лідерів київської організації об’єднуватися з НМПУ (повторюся: це питання «динамиться» вже п’ятий рік!) не можна пояснити і боротьбою за гроші – якби у профспілці можна було зірвати великий куш, я б уже ходив у шкарпетках від Версаче.
 
Тож що штовхає лідерів КНМП на такі дії? Відповідь на це питання, навіть пропрацювавши з ними в комітеті кілька років, я знайти не можу. Натомість варто звернути увагу на те, що без нормального представництва у Києві, місті, де зосереджені головні офіси загальнонаціональних ЗМІ і працюють тисячі журналістів, Незалежна медіа-профспілка України неповноцінна. Ба більше – приречена. У самій КНМП справи не набагато кращі. Між тим ні для кого не секрет, що незалежні медіапрофспілки мають вдосталь ворогів, зацікавлених у зникненні подібних професійних об’єднань. І що існують сили, зацікавлені «підім’яти» профспілковий рух під себе.
 
Про так званий 53-й рахунок і оздоровлення дітей сказано тут чимало. Поправлю попередніх авторів: розробити те спірне положення дійсно запропонував я. Оскільки голова КНМП від початку пропонувала голосувати заяви на оздоровлення «сходу» – без жодних положень і обмежень на розмір фінансової допомоги. І я дійсно погодився повернутися до голосування після вироблення положень. Водночас проконсультувався з головою ревізійної комісії, і, власне, думка Тетяни Акімової вплинула на мою позицію щодо цього питання.
 
У цьому контексті мене непокоїть одна проблема. Річ у тім, що навряд чи голова КНМП і член комітету НМПУ Михайлина Скорик (переконаний, що ініціатива з путівками належить саме їй), яку я вважаю адекватною, розумною і прагматичною людиною, відпочатку не розуміла, якою буде реакція комітету НМПУ і низки членів КНМП – багато хто з них давно наполягає на поверненні «грошей Партії регіонів». Тобто, сам по собі напрошується висновок, що Михайлина свідомо йшла на конфлікт і гучний скандал. Навіщо? Сподіваюсь, заради якоїсь благородної мети.
 
Крім усього іншого, мушу констатувати, що в комітеті КНМП є певне небажання скликати з’їзд організації. Навіть лунали пропозиції відкласти його на наступний рік або скликати так, «щоб не було кворуму». Врешті-решт названо дату – 13 вересня. Але якось невпевнено. Натомість нагадаю, що повноваження комітету, надані зборами профспілки, сплинули майже місяць тому. Можна, звісно, закривати на цей нюанс очі і продовжувати працювати в комітеті. Адже роботи лишилося багато – багатьом журналістам досі не допомогли, більшість грошей з 53-го рахунку ще не витрачено. Але я не хочу брати участь у тому, проти чого протестує безліч людей, і це стало причиною складання мною повноважень члена комітету КНМП.
 
Наостанок констатую: профспілка сьогодні переживає серйозну кризу, причому передусім це стосується київської організації (попри те, що вона має новий гарний офіс). Звісно, велика відповідальність за це лежить на профспілкових лідерах, у тому числі й на мені. Але чимала провина у цьому решти профспілчан, які вибрали пасивну позицію «якщо так, то пішли ви!», замість того, аби ткнути своїх лідерів носом у те, що вони роблять.
 
Андрій Лаврик, колишній член комітету КНМП
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Андрій Лаврик, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11759
Теги:
Читайте також
01.08.2008 10:01
Юрій Шеляженко
, для «Детектор медіа»
13 537
31.07.2008 08:15
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
11 748
23.07.2008 11:00
Павло Булгак
, для «Детектор медіа»
12 574
22.07.2008 11:42
Николай Фельдман, для «Детектор медіа»
11 795
04.06.2008 20:33
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
8 950
24.04.2008 14:17
Роман Скрипін
, для «Детектор медіа»
10 265
Коментарі
19
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
георгій васильович
5761 дн. тому
Юрій Шеляженко // 25.07.2008 12:36:03 "Георгій Васильович, людей без вад, без комплексів, без збочень в природі не існує". Шановний пане ЮРІЮ! Не про фізичні вади мова. Наприклад, можуть бути пристойними журналістами особи з надмірною вагою, або ж з ухилом у дистрофію. Я мав на увазі конкретні збочення. Приміром, гомосексуалісти постійно перебувають у неврівноваженому стані, навіть, коли знаходяиться в барі "69". А, якщо, він до того ж "всюдихід", це фізіологічне роздвоєння постійно давить на його психіку. Такі особи від природи не здатні бути врівноваженими. Корумпована влада завжди використовувала "ущербних" і залежних (збочення в сексі, наркотики, алкоголізм) в своїх брудни оборудках. З такими легше домовитись, ніж с нормально орієнтованими особами. Приклади з всесвітньої історії показові!
А. Лаврик
5762 дн. тому
Народ, про що ви?!
Людська ницість та ідіотизм
5762 дн. тому
Мій колишній чоловік - остання тварюка, яка не гребує переступати через закон. Але якщо якась гидота спробує сказати, що моя дитина із-за цього також є поганню - очі вирву. Разом з язиком. Гидко, член НПМУ, секретар НСЖУ, Павло Булгак. Ви самі собі вже поставили пам"ятник.
Юрій Шеляженко
5762 дн. тому
Георгій Васильович, людей без вад, без комплексів, без збочень в природі не існує. Якщо хтось каже, що у нього зазначеного багажу зовсім нема і на цих підставах рветься до влади, треба як мінімум обізвати його фашистам і послати фтопку.
Павло Булгак
5762 дн. тому
Перепрошую у секретаря НСЖУ за певну некоректність в постановці питання, але ви таки допомогли перевірити одну інформацію і зняти з вашої організації певні підозри, що турбували багатьох профспілчан.
Член НМПУ
5762 дн. тому
За недотримання вимог Статуту НСЖУ та Кодексу професійної журналістської етики був виключений з її лав у березні 2001 року!? А за що Конкретно? Оце вже цікаво?
Секретар НСЖУ
5763 дн. тому
Павле, батько Михайлини Скорик БУВ членом НСЖУ, але за недотримання вимог Статуту НСЖУ та Кодексу професійної журналістської етики був виключений з її лав у березні 2001 року! Тож, перед тим, як звинувачувати в чомусь НСЖУ - перевіряйте факти. У ваших медіа-профспілках, як у приказці:З такими друзями - ніякі вороги не потрібні! (Павло Булгак // 24.07.2008 11:04:45 НАскільки мені відомо у Скорик є близькі родичі в НСЖУ а ця організація ой як не бажає появи обєднаного конкурента.)
otar
5763 дн. тому
2 Георгій Васильович - Перш ніж ляпнути, перевіряйте інформацію. Бувають різні люди з одним прізвищем, якщо ви не знали. На вашому місці нормальній людині було б соромно за написане вами.
Георгій Васильович
5763 дн. тому
Людський фактор - причина конфліктів. У Михайлини Скорик {CENSORED} заважають бути врівноваженою. Ромчику місце не в профспільці, взагалі, не в журналістиці, а {CENSORED} А тепер подумайте, чи зацікавлена корумпована влада, щоб профспілку журналістів очолювали люди без вад, без комплексів, без збочень?
urr
5763 дн. тому
конец вороньей слободки: с приходом скрипина скандал только разрастется. Роман без скандала жить не может - боится что его забудут окончательно.
Оля
5763 дн. тому
розкажіть тоді де є родичі у Скрипина - якщо обираєте такі аргументи в дискусії! Намагаються розвалити профспілку насамперед на політзамовлення. А от хто і через кого - треба дивитися під поверхнею. Рома- звичайний псих і дуже нестримана людина. можливо - він не головний герой цього "роману", але він підливає масла у вогонь свїм дурнуватим характером. І дуже шкода, що робить такі недорослі речі! Є багато осередкіів і людей, для який КНМП - життєво важлива. Падтримую телекритику - молодці, що створили осередок!
Лаврику, Васе
5763 дн. тому
Заканчивайте. Без персоналий. Наделали глупостей - умейте из них выходить как взрослые люди.Кому-то явно нужен очередной кандидат на исключение из профсоюза за неправильную позицию. Ку-клус-клан организовали. Исключить Шеляженка:))) Ага, общество масонов - все решения комитетов проводить втайне:)) Ребята, заигрались.
Вася
5763 дн. тому
А докази є? Хай той, хто отримав відкат назве себе! Злодій завжди підозрює в злодійстві інших.
для Васы
5763 дн. тому
Вася возню з баблом затіяли зовсім інші товарищі, які все це придумали і відкат на тому прагнули отримати чималий.
Вася
5763 дн. тому
Лаврик - це ти затіяв з Булгаком цю "возню", а тепер намагаєтесь виправдовуватись благими намірами. Що на дає спати слава "мороза"? Так ти ж знаєш, що буває зі зрадниками. Їх щонайменше не поважають. Бути маріонеткою лідерів - невтішна слава. КНМП є про що звітувати, а що зробила НМПУ? Скандал на все королівство... В королівстві кривих дзеркал Булгак і Лаврик виглядають дуже високими.
А. Лаврик
5763 дн. тому
Чогось мене не дивує, що дурниці пишуть в основному аноніми. Щоправда, по стилістиці впізнаються конкретні люди.
Отож...
5763 дн. тому
І чому б це знову, як завжди... Всі профспілки нібито створюються з благородною метою захисту прав своїх членів, обєднаних за професійною ознакою. А насправді, виявляється, - задля реалізвації амбіцій і корупційних планів "лідерів"! ;) І чого це мене не дивує? ;) ;) ;)
5763 дн. тому
Ну вот скажи , Лаврик, чисто конкретно: сколько судебных дел против работодателей, которые ущемляют права журналистов, выиграла твоя спылка? Один, два, десяток? За столько лет существования профсоюза? А профсоюз ли это вообще? Сколько судебных исков лично как член комитета составил ты? Ан нет, все как везде в этом долбаном государстве: только имитация деятельности и освоение то ли бюджетных денег, то ли грантов, то ли кредитов. Типичная лавочка серых. А вот за денежку гвалт поднять - всегда пожалуйста. Хотишь рецепт? НМПУ - банкрот. Который шантажировал КНМП приостановлением членства. А давай наоборот смоделируем ситуацию: задолбает КНМП вся эта суета и грязь и КНМП решит на сьезде, что ей самой лучше выйти из НМПУ в связи с сложившейся ситуацией? Перспективы? Революционеры, твою дивизию.
Павло Булгак
5763 дн. тому
Абсолютно вірно і відверто Андрій все написав. Особливо у чиємось небажанні злуки КНМП і НМПУ і підбурюванні сепаратизму. Спочатку здавалося що то був особистий конфлікт між Гузем і Михайлиною. Але Гузь уже не голова НМПУ там нова людина Скрипін і здавалося б ніякого особистого конфлікту вже не може бути. Але ось раптом знову іде особистий конфлікт між Скрипіним і Скорик. Чому? Повторюється стара схема, за нібито особистим конфліктом ховається схема недопущенням злиття КНМП і НМПУ. НАскільки мені відомо у Скорик є близькі родичі в НСЖУ а ця організація ой як не бажає появи обєднаного конкурента.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду