Глобального конфлікту між НМПУ та КНМП немає

23 Липня 2008
12570

Глобального конфлікту між НМПУ та КНМП немає

12570
Ініціатива обговорення 53-го рахунку належить членам КНМП, а не НМПУ. Не треба роз’єднувати профспілковий рух, аби сховатися від відповідальності.
Глобального конфлікту між НМПУ та КНМП немає
У запалі публічного обміну думками щодо так званого 53-го рахунку члени комітету НМПУ та ті люди з керівництва КНМП, що стали ініціаторами нелегітимної роздачі коштів на оздоровлення дітей, забули звернути увагу на один важливий факт. Точніше, ті, хто намагається сьогодні скинути із себе відповідальність за маніпуляції навколо благодійної допомоги, отриманої КНМП, і спроб її нецільового використання, навмисне обставили ситуацію так, наче стався черговий конфлікт між НМПУ та КНМП.
 
Насправді справа не у глобальному конфлікті між НМПУ та КНМП чи персональному протистоянні Скорик – Скрипін, Шеляженко – Фельдман чи будь-кого іншого з НМПУ чи КНМП. Історія з 53-м рахунком почалася з обурення профспілковців із Київської незалежної медіа-профспілки неадекватними і таємними рішеннями керівництва організації щодо виділення коштів на оздоровлення дітей, що прямо не вказано у цільовому призначенні 53-го рахунку, без відповідного положення й вибірково, очевидно, лише тим, хто завчасно знав про такий намір. Схема розподілу коштів від початку вимальовувалася, як нечесна, непрозора і вкрай конфліктна, уже потім сліди незграбно замасковувалися.
 
На засідання комітету, на котрому готувалася схема, не було запрошено жодного члена ревізійної комісії КНМП, проходило воно в таємному режимі. Про намір прийняти таке рішення ревком КНМП дізнався від члена комітету Андрія Лаврика. Особисто для мене та голови ревкому Тетяни Акімової ця звістка стала справжнім шоком.
 
Чудово усвідомлюючи, які деструктивні наслідки для КНМП матиме це рішення, особливо враховуючи те, що комітет є, на наше переконання (і статут це підтверджує: минув 1 рік повноважень), нелегітимним – ревком КНМП у своїй більшості спільно з членом комітету КНМП Андрієм Лавриком виступили проти намірів комітету «злити» кошти перед черговою конференцією КНМП.
 
Михайлина Скорик зі зрозумілих причин у своїх коментарях про це чомусь не згадує. Не згадує про те, що проти її ідеї виступили не в НМПУ, а саме в КНМП, роблячи при цьому Андрія Лаврика ледь не ініціатором сумнозвісного виділення коштів на оздоровлення дітей, а це неправда.
 
Усередині КНМП розпочалася широка внутрішня дискусія, під час якої ревкому КНМП стали очевидні інші неприємні подробиці подій навколо 53-го рахунку, які, на наше переконання, загрожували всій медіапрофспілці. Ми просили комітет КНМП відкласти сумнівний намір виділити кошти на оздоровлення дітей до конференції, коли буде обрано легітимний, новий склад комітету.
 
Ми пропонували, щоб, усвідомивши всі ризики й відповідальність перед благодійниками та іншими членами КНМП, питання виділяти чи не виділяти ці кошти у запропонований Михайлиною спосіб вирішив з’їзд. Так само з’їзд мав би затвердити загальне, велике положення про порядок виділення і використання коштів із благодійних рахунків КНМП.
 
Виходило так, що Михайлина мала намір роздати усі кошти, тобто майже 300 тис. грн., на оздоровлення дітей. Особисто я, як член ревкому, і багато інших профспілковців вважаємо, що, роздавши 300 тис. під шумок виборів, ми залишили би наступний склад комітету і його керівника без коштів на виконання найголовнішої наразі функції КНМП – реального захисту незаконно звільнених, репресованих з різних причин журналістів.
 
Оздоровлення ж дітей та інші соціальні пільги, скажімо, елементарні медичні страховки, КНМП мало б вимагати від працедавців, у яких створено наші численні осередки. Це була б реальна і корисна робота – замість імітації діяльності на давно заїждженій темі про Калашникова.
 
Винесення питання 53-го рахунку на з’їзд, на наш погляд, унеможливило б той скандал, який усі охочі мають змогу спостерігати. Однак керівництво КНМП не пішло на ці пропозиції навіть після того, як член комітету Андрій Лаврик демонстративно склав із себе повноваження члена комітету, щоб продемонструвати його нелегітимність і незгоду з рішенням щодо 53-го рахунку.
 
У свою чергу, саме ревком КНМП звернувся до комітету НМПУ та його голови Романа Скрипіна з проханням накласти вето на рішення комітету КНМП щодо 53-го рахунку і терміново провести відповідне засідання комітету НМПУ для з’ясування усіх обставин навколо 53-го рахунку, але з цього засідання, як відомо, Михайлина Скорик утекла. Тому ніякого глобального розколу по лінії КНМП і НМПУ немає.
 
Що робити зараз? У цій ситуації є один плюс: ми отримали ту публічність, якої так давно прагнули багато рядових членів КНМП. Цієї публічності дуже бракує нашій організації. По-друге, особисто для мене стало очевидним, що період сепаратизму, який був притаманний КНМП, треба завершувати, та він би давно і завершився, якби не персональні амбіції керівництва КНМП.
 
У ситуації явного згортання розвитку журналістики в Україні перспектива профспілкового руху залежить від розбудови єдиної, сильної, загальнонаціональної організації, із самоокупністю, реальною роботою по лінії захисту прав журналістів, вибивання їх соціальних гарантій із працедавців. Однак, за словами голови НМПУ Романа Скрипіна, Михайлина Скорик блокує остаточне злиття КНМП та НМПУ.
 
Тим часом, перед медіапрофспілкою стоїть питання протистояти намірам Верховної Ради прийняти новий Трудовий кодекс, який загрожує журналістам новою, ще більшою панщиною на володіннях цинічних медіаменеджерів. Перед КНМП стоїться питання провести з’їзд, ревізувати членство (адже в нас повно «мертвих душ»), обрати новий склад комітету, ревкому, затвердити нові положення про ревком та порядок використання коштів благодійників. На жаль, зараз керівництво КНМП більше переймається збереженням власного іміджу, аніж реальною роботою з підготовки з’їзду, всі інші висновки щодо їх роботи зробить з’їзд, а ревком КНМП, зі свого боку, докладе для цього максимум зусиль.
 
Павло Булгак, член ревізійної комісії КНМП
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12570
Теги:
Читайте також
01.08.2008 10:01
Юрій Шеляженко
, для «Детектор медіа»
13 536
31.07.2008 08:15
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
11 744
24.07.2008 09:30
Андрій Лаврик, для «Детектор медіа»
11 755
22.07.2008 11:42
Николай Фельдман, для «Детектор медіа»
11 792
24.04.2008 14:17
Роман Скрипін
, для «Детектор медіа»
10 262
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Павло Булгак
5757 дн. тому
Знову переходимо на непотрібний нікому галдьож... Кажу давайте говорити про проблеми організацій, обєднання, а не про якійсь апішніки пятирічки, це взагалі не стосується теми.
5757 дн. тому
Глюпенький:) Тебе Рома не подсказал как айпишками пользоваться? Взял ружжо - так отстреливай:) Зеленый исчо, да? Тогда учись мыслить системно и не мелкими категориями.Знаешь, в Союзе практиковалось такое понятие "пятилетка"? Ну план( по-сельскому, по- простому). Кишка тонка - деньги, коррупция, должности:) Не, канешно, конечная цель журналиста - самопиар. И никакой конструктивной работы.
Павло Булгак
5758 дн. тому
Мені немає чого виправдовуватися, для початку я пишу не під анонімом а під своїм прізвищем та імям - і не від кого не ховаюся на відміну від Свиридів, Знатоків та інших "дописувачів". Виправдовуватися фізично не можу не бо мені немає за що виправдовуватися, я на відміну від інших ніяких скандальних рішень не приймав, з засідання комітету НМПУ не втікав, грошима КНМП також не розпоряджаюся. Якщо профспілчани вважатимтуь що я за щось маю виправдовуватися то вони це скажуть на зїзді і дадуть мені оцінку. Я вважаю, що як член ревкому виконав свій обовязок. Знову ж таки за посади не тримаюся, на відміну наприклад від деяких членів КНМП, які десятками років просиджують штани у комітеті.
Свирид
5758 дн. тому
Який демарш? Елементарне почуття самозбереження! Лаврик міняє думку щоранку. Ввечері каже і думає одне, а після консультацій на найвищому рівні - діаметрально інше. А паша прагне величі і влади. Бачите, як виправдовується бідолашний? Значить знає чиє сало з"їв.
Йоп
5759 дн. тому
Пашо правильно все написау. Якби не демарш Лаврика, який Пашо підтримау, ніхто б з НМПУ не дізнауся нічого б про те, що гроші хочуть тихенько роздати. Я знаю бо отримую россилку профспілкову. Скорік і цього {CENSORED} Шиляженка треба загнати за Можай
Павло Булгак
5759 дн. тому
Внески я здаю на рік вперед, перед кожним зїздом, цього разу планую зробити так само. Перед минулим зїздом здав на рік уперед.Тоді мені завадив як ви кажете "взяти участь у роботі ревкому" банальний грип, на який я хворів цілий місяць, й голова Ревкому може це підтвердити, бо щодо зїзду та звіту я з нею тримав постійний контакт по телефону. Тепер по суті, хотілося б говорити про проблеми, а не опускатися до рівня персоналій. Наприклад є така проблема як роздутість нашого реального членства. У нас сотні людей не сплачують членських внесків, у нас повно мертвих душ, ми хвалимося нашим членством що внас 400 чоловік, а реально їх давно ледь 200. У нас членські внески не проходять через бухгалтерію, бо голова КНМП тримає їх у себе налом - і це те ж проблема. Комітет КНМП порушив статут коли не провів зіїзд, минулого року до речі він був проведений вчасно 28 червня, а на дворі вже кінець липня.
ЗнатОК
5759 дн. тому
Павлику, ну дуже правдоподібно! Молодець!!! А скажи, любий, що тобі завадило взяти участь у роботі Рев.кому напередодні з"їзду КНМП у лютому, га? Ти був такий зайнятий, такий зайнятий, що аж двічі чи тричі не прийшов... Тому й Акімову з Якубович плутаєш - не знаєш, хто і де. Патріот ти наш, профспілковий. А ще скажи, ти памятаєш, коли в останнє внески здавав??? Хоч раз цього року здав? Боюсь, що ні. Ти у всьому - супер-пупер, а от тут троха облажався...
Павло Булгак
5759 дн. тому
То закралася технічна помилка, яку зараз виправлять, перепрошую. Щодо мого нібито виходу, малося на увазі не вихід, а вставання на облік, як в НМПУ так і в КНМП одночасно, до повного злиття двох організацій. Так само як цього хотів наприклад особисто пан Юрій Шеляженко будучи одночасно членом ревкому КНМП і НМПУ. (До речі вдячний тобі Юро за виявлення помилки). Так само на подвійному обліку стоїть багато членів КНМП. Проблеми тут немає, навпаки чим більше людей стануть на такий облік тим швидше ми зєднаємось в одну організацію! Я брався до інформування на позиціях прес-секретаря на громадських засадах. І на початку справно виконував свої обовязки, поки справа не дійшла до повного занедбання роботи профспілки верхівкою КНМП, повного ігнору Ревкому, сепаратизму і на мій погляд неадекватних рішень верхвіки КНМП, про які я бажання не маю інформувати. Мені так само не потрібна влада, я є патріотом як КНМП так і НМПУ і профспілкового руху в цілому за посади не тримаюся, на відміну від інших.
5759 дн. тому
Поднимать знамя борьбы за справедливость нужно сначала удостоверившись, что ты действительно - борец. А так ты всего навсего член.Ревизионной комиссии. Ну тогда расскажи широкой публике уже не о 53 счете, а о 51 . Куда заходят определенные денежки, как тратятся, кто в разделе пирога участвует. Чьи члены семьи активно за эти деньги продвигают"профсоюзное движение" вперед. Словом, дядя, не держи всех журналистов за лохов.
Юрій Шеляженко
5759 дн. тому
Пане Булгак, при всій повазі до Вас голову ревізійної комісії КНМП звуть не Тетяна Якубович, а Тетяна Акімова. По-друге, ревком не звертався до НМПУ ні з якими проханнями, оскільки ще жодного разу не збирався і не ухвалював ніяких рішень з січня-лютого.
Діма
5759 дн. тому
Якби ви знали, що стоїть за цією зваженою позицією, то мали би іншу думку. Паша вже просився у Скрипіна вийти з КНМП і напряму зайти в НМПУ. Він неодмінно хоче отримати посаду в профспілці. Ревізійної комісї виявилося замало. Критикувати легше, аніж щось робити. Паша брав на себе зобов'язання займатися інформуванням про стправи КНМП та так у нього руки до цього не дійшли. Він інформує всіх лище про чужі на його особисту думку підозрілі дії. Дайте владу Паші і профспілка буде білою і пухнастою, бо там буде Паша!
Член НМПУ
5759 дн. тому
Мені також сподобалось. Побільше б таких молодих профспілковців у комітетах та ревкомах з новим мисленням і бажанням займатися реальною роботою!
Сергій Зінченко
5759 дн. тому
ПОСТАНОВКА ПИТАННЯ З ОРІЄНТАЦІЄЮ НА ПУБЛІЧНІСТЬ І НА СПРАВЖНІЙ (А НЕ ЧАСТО УДАВАНИЙ) ЗАХИСТ ПРАВ ЖУРНАЛІСТІВ МЕНІ СПОДОБАЛАСЬ. ДЯКУЮ!
Член КНМП
5759 дн. тому
Єдина зважена і конструктивна позиція, яку довелося чути останнім часом. Дякую.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду