Той, хто грає в карти із шулером, робить одну помилку

21 Липня 2008
10345

Той, хто грає в карти із шулером, робить одну помилку

10345
Репліка щодо конфлікту у Незалежній медіа-профспілці.
Той, хто грає в карти із шулером, робить одну помилку
Як уже повідомляла«Детектор медіа», 19 липня під час засідання Комітету Незалежної медіа-профспілки України, де розглядалось питання щодо можливості використання Київською незалежною медіа-профспілкою грошей, призначених для благодійної допомоги журналістам, не було прийнято жодного рішення через відсутність кворуму. Член Комітету НМПУ Кирило Булкін, який був присутній на засіданні, висловив свій погляд на конфлікт між КНМП та НМПУ. «Детектор медіа» запрошує всіх охочих долучитись до дискусії щодо сьогоднішньої ситуації в профспілці, шляхів виходу із кризи та майбутнього розвитку КНМП та НМПУ.
 
Конфліктна ситуація в медіапрофспілці набула подальшого розвитку: засідання комітету НМПУ, на яке були запрошені представники комітету КНМП для пошуку компромісу та спільного виходу із ситуації, завершилося безрезультатно. Михайлина Скорик, образившись, пішла – і зник кворум…
 
З комітету КНМП були присутні лише голова КНМП Михайлина Скорик (із правом голосу як також член Комітету НМПУ) та (без права голосу) Андрій Лаврик, який перед тим оголосив про свій вихід із комітету КНМП у зв’язку з тим, що названий комітет втратив повноваження (минув визначений статутом річний термін його діяльності, а перевиборів і досі не було). Насправді демарш Лаврика мав на меті привернути увагу до ситуації з витрачанням коштів так званого 53-го рахунку – фонду соціальної допомоги журналістам.
 
Оскільки ця ситуація і залишається основним яблуком розбрату, доведеться трохи сказати про формальний бік справи. Комітет КНМП нещодавно ухвалив рішення спрямувати на допомогу для оздоровлення дітей журналістів-профспілковців певну кількість коштів, отриманих рік тому на благодійні цілі від деяких представників Партії регіонів. Це рішення Київського комітету (як свого часу і сам факт отримання цих грошей) викликало категоричні заперечення у багатьох членів НМПУ з інших міст, та й серед київських журналістів багато хто не погоджується. Голова комітету НМПУ Роман Скрипін своїм розпорядженням призупинив це рішення.
 
З формального боку є численні зачіпки і нюанси, в яких можна тривалий час копирсатися: хто має і хто не має права й повноваження ухвалювати ті чи інші фінансові та організаційні рішення; що говориться у статутах КНМП і НМПУ, в положенні про відповідний благодійний фонд і т. п.
 
Свою рацію (знову ж таки, зараз ідеться про формальний бік), напевне, має кожна зі сторін. На мій погляд, комітет НМПУ навіть із цього формального боку має дещо сильніші позиції, оскільки аргумент, що комітет КНМП ухвалив рішення про спрямування коштів на допомогу для відпочинку дітей тоді, коли, за статутом його, повноваження вже завершилися, є доволі сильним. Сильнішим навіть за те, що в листі-проханні КНМП до донорів про благодійну допомогу, на підставі якого кошти свого часу і було перераховано, таке призначення, як оздоровлення дітей, не вказано. На цю другу заувагу комітет КНМП має свої контраргументи, пов’язані зі статутними документами та положенням, і можливо, юристи могли би довести слушність цих аргументів, якби – знову таки – не вичерпаний термін повноважень комітету КНМП.
 
Та це все лише формальності, й усім зрозуміло, що за ними стоять глибші причини незгоди. Для столичного комітету, гадаю, основною рушійною силою є бажання не втратити своєї автономії і не віддати бодай частини своїх повноважень (як стосовно розпорядження коштами, так і організаційних) Всеукраїнській профспілці. Підозри щодо особистої фінансової чи іншої зацікавленості будь-кого з комітету КНМП я відкидаю і виходжу з переконання, що обидві сторони діють щиро (так само категорично відкидаю припущення, що комітет НМПУ бореться насамперед за контроль над грошима).
 
Проблема в тому, що конфлікт набув розголосу і, триваючи далі, несе катастрофічні наслідки для престижу профспілок (обох) та опосередковано – для всієї української журналістики (якщо найактивніші її представники, що об’єдналися в Незалежну медіапрофспілку заради допомоги один одному і свободи професії, тонуть у таких чварах, то що казати про решту?).
 
І тут, мені здається, комітет НМПУ має більшу рацію. За намаганнями Романа Скрипіна розв’язати конфлікт я бачу саме прагнення зберегти добре ім’я профспілки та української журналістики. Якщо свого часу Михайлина Скорик в інтерв’ю сказала, що благодійні гроші від депутатів із Партії регіонів будуть спрямовані виключно на допомогу незаконно звільненим журналістам, то спрямовувати їх на оздоровлення дітей не можна, навіть якщо формально юридичних протипоказань немає. Тож, як не шкода говорити це, Михайлина та колеги з КНМП, на мій погляд, за деревами перестають бачити ліс. Допомога дітям на оздоровлення і навіть боротьба за повноваження КНМП – це дерева. Добре ім’я профспілки та української журналістики загалом – ліс.
 
Взагалі нинішня прикра ситуація ілюструє одну відому істину: той, хто грає в карти із шулером, робить лише одну помилку – що взагалі сів грати. На мою думку, цей вислів у нашому випадку стосується самого факту прийняття грошей від депутатів ПР. Перш ніж брати небезпечні гроші від небезпечних людей, подивись у призначення платежу – чи не проступають між рядками за словами про благодійні цілі слова «на розбрат, сварки і дискредитацію активних журналістів».
 
Оскільки політики – люди, схильні до образ із подальшою реабілітацією своєї чутливої гідності у суді, зауважу: слова про шулерів і небезпечних людей – образна фігура, яка нікого конкретно не стосується. Те саме написав би, якби гроші давали представники інших політичних сил.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Кирило Булкін, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10345
Теги:
Читайте також
24.12.2008 06:57
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
15 865
01.08.2008 10:01
Юрій Шеляженко
, для «Детектор медіа»
13 537
31.07.2008 08:15
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
11 747
24.07.2008 09:30
Андрій Лаврик, для «Детектор медіа»
11 759
23.07.2008 11:00
Павло Булгак
, для «Детектор медіа»
12 574
22.07.2008 11:42
Николай Фельдман, для «Детектор медіа»
11 795
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Член НСЖУ
5766 дн. тому
Тєлєкрітіко, ну що ти робиш? Ну напиши ти, які суми мали піти на оздоровлення дітей, яких саме дітей та яких саме журналістів. Що це за журналіст, що не має грошей на дитину? Інвалід? Тоді йому потрібна допомога. А якщо це на дітей Скрипіна чи там Скорик (прізвища умовні), то це зовсім інша справа. Фактів немає (на Тєлєкрітікє), а обговорення триває.
Андрій Лаврик
5766 дн. тому
Бачу, щось багато сцикливих "профспілчан" розвелось, що не ризикують власним ім"ям підписуватись.
Профспілчанин
5766 дн. тому
А-га, так значить це Партія регіонів винувата, що гроші вам дала! Так ось хто бяка і спокусник - грошики підсунув, що всіх журналістів пересварити! Ти ба, куме, яка капосна ця партія! Як у неї все стратегічно точно вирахувано! Як же ж уміло підставила вона журналістів! (Та вас і підставляти не треба, ви самі через сотню баксів перегризетеся, як зараз) А Булкіну - зачот. Тепер тебе, булкін, шеф профспілки Роман Скрипін точно приголубить, бо ти ж Михайлику Скорик лайном облив :-) Хоча, як кажуть, вчасно зрадити, це не значить зрадити, це значить - передбачати. Вперед, Булкін за правдою! Ти коли, Булкін, свій останній журналістський матеріал зробив?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду