Звичайне «кидалово», або Підривна діяльність – 2 (ОНОВЛЕНО)

22 Вересня 2008
12636
22 Вересня 2008
10:03

Звичайне «кидалово», або Підривна діяльність – 2 (ОНОВЛЕНО)

12636
Звичайне «кидалово», або Підривна діяльність – 2 (ОНОВЛЕНО)
У спадок Юрію Луканову, новому голові Київської незалежної медіа-профспілки, дістався важкий спадок: напівзруйнована скомпрометована організація, багатотисячні борги темного походження, і політтехнологи Партії регіонів у виконавчому комітеті організації.
 
На останній конференції (з’їзді) КНМП, що відбулася 20 вересня, я присутній не був. Як і десятки інших членів профспілки, які вступили в організацію до 2004-го року, коли вона боролася швидше за принципи, виживання професії, ніж за гроші. Чесно кажучи, я навіть сумнівався, що з’їзд відбудеться. Я знаю ситуацію усередині КНМП – більша частина профспілчан або просто забула про неї, або відвернулася після дивної історії з Ганною Герман, підозрілого (я особисто нікого ні в чому не підозрюю, але у купи людей підозри є) «вливання» грошей «регіоналів» та недолугих PR-акцій із бородатими зайчиками, після яких над КНМП відверто зловтішно кепкують.
 
Осередок КНМП, до складу якого я входжу, просто технічно не міг провести збори, аби направити делегатів на конференцію. З одної простої причини: комітет КНМП до останнього моменту відмовлявся ставити його на реєстрацію. За версію вже колишньої голови Михайлини Скорик, через неправильно заповнену форму реєстрації – не було в ній номеру мобільного телефону голови осередку. Михайлина писала електронною поштою, мовляв, не може додзвонитися до нашого осередку. Зателефонувати Сергію Гузю чи мені, напевне, їй не дозволяло почуття гідності. До речі, швидше за все, нашими делегатами були б саме Гузь і я, і без малого двадцять делегованих голосів внесли б певний дисонанс при голосуванні за принципові рішення. Такі як об’єднання КНМП з Незалежною медіа-профспілкою України в одну організацію, що делегати конференції успішно «злили».  Але це так, нюанси.
 
Комітет КНМП за день до свого переобрання, нарешті прийняв болюче, але, у принципі, важливе рішення – виключив усіх, хто заборгував членські внески за тривалий термін. Про необхідність такого кроку говорили не один рік, але пішли на нього тільки зараз. Розкрию вам «військову» таємницю: якби не вигнання «боржників», на з’їзді не було б кворуму. Тож донедавна КНМП, вірніше, її виконавчі органи декларували понад 400 членів профспілки, тепер же з’ясувалось, що їх менше 200.
 
Екс-голова КНМП, складаючи свої повноваження, пояснила, що то всі люди, з якими вдалося зв’язатися та «вибити» з них борг. Але чомусь ніхто не зв’язувався зі мною (я там щось винен за літо) і з добрим десятком моїх знайомих боржників. Звідси висновок: працювали з боргами недбало або вибірково. До речі, один із учасників з’їзду розповів мені, що на заході було досить безлюдно. «Рішення приймалось кількома людьми, яким було делеговано по 30-40 голосів», - сказав він.
 
Кумедна деталь: частково відповідальність за досить невисоку явку на конференцію екс-голова КНМП поклала на мою скромну персону. Мовляв, комітет київської профспілки доручив Андрію Лаврику підготувати з’їзд, а той злякався відповідальності і склав із себе повноваження члена комітету. Не знаю навіть, як це коментувати. Зазначу тільки, що такого рішення виконавчий орган не приймав. А про обставини складання мною повноважень на «Детектор медіа» вже сказано досить.
 
А от що одночасно і кумедно і трошки лякає, так це те, що явку і необхідну кількість голосів «за», образно кажучи, «правильні» рішення забезпечували делегати переважно з тих осередків, від яких були заявки на фінансування оздоровлення дітей (навмисне їх не називаю, оскільки, впевнений, звичайні члени цих організацій навіть не здогадуються про неприємний душок тієї історії – подробиці теж були на «Детектор медіа»).
 
Оскільки делегати на з‘їзд підібралися переважно лояльні до групи окремих «товаришів», то висновок ревізійної комісії щодо фінансової діяльності КНМП особливого враження на присутніх не склав. А був він негативним. Адже і голова, і комітет, що переобирались, так і не змогли надати ревкому всі документи, які б підтверджували правомірність надання фінансової допомоги окремим колегам. Також не надано достатніх пояснень щодо появи у профспілки боргу у понад 10 тис. грн за офісне приміщення, і чому той офіс закрився саме напередодні відставки Михайлини Скорик. Що, награлася? (вибачте, не стримався).
 
Знаковим я вважаю обрання до комітету КНМП Юрія М., імпозантного молодого чоловіка, що вважає себе політтехнологом (принаймні, переконав у своїй профпридатності роботодавців із Партії регіонів). За спостереженням очевидців, саме він на минулому з’їзді КНМП найбільш емоційно виступав проти об’єднання Київської медіа-профспілки із загальноукраїнською. Ні, я все ще відмовляюсь вірити у прогнози скептиків, що пророкують КНМП «прогинання» під певних грошовитих «дядь», деградацію і повний розпад. Не вірю, але тенденцію помічаю.
 
Фактично останній з’їзд Київської незалежної медіа-профспілки остаточно окреслив розкол у журналістському профспілковому русі. Попри запевняння окремих діячів, КНМП позиціонує себе як окрему від НМПУ організацію. А без київської організації всеукраїнській загрожує повне знищення – я про це вже писав. Тож тепер ситуація виглядає навіть гірше, ніж коли незалежна медіа-профспілка створювалась.
 
Я щиро сподіваюсь, що новий голова КНМП Юрій Луканов зможе врятувати київську профспілку від розпаду. Але, попри обрання на посаду голови цієї чудової людини, перебування у лавах такої організації починає компрометувати. Особисто я лишаюсь у Незалежній медіа-профспілці України, але з КНМП змушений вийти.
 

Від редакції: «Детектор медіа» надасть можливість публічно відповісти на закиди Андрія Лаврика усім згаданим у тексті (прямо чи непрямо) особам. Також запрошуємо всіх охочих долучатись до дискусії про долю профспілки, яка ніколи не припиняється на сторінках «ТК».

 

Голова КНМП Юрій Луканов так прокоментував статтю Андрія Лаврика:
- Я дуже зворушений, що автор статті, відомий журналіст Андрій Лаврик, так високо оцінив мої людські якості. І дякую за мою особисту оцінку і за критичні зауваження щодо профспілки. Я прихильник того, що критика повинна звучати. Особливо, коли ця критика конструктивна. Я уважно вивчаю всі критичні зауваження. Але я вже висловив своє загальне бачення діяльності профспілки і на цьому етапі мені додати нічого. Я прихильник ідеї, що, крім дискусій, повинні робитися конкретні справи. До мене вже звернулися журналісти з проханням по допомогу, і ми працюємо над тим, як задовольнити їхні інтереси. А також я вивчаю можливості того, як піднести діяльність профспілки на вищий рівень. Якщо у когось є пропозиції в цьому плані, то буду вдячний їх вислухати або про читати. Я переконаний, що у нас є чимало зацікавлених колег, які мають ідеї і готові їх реалізувати. Я завжди готовий до співпраці. Певен, що і новообраний комітет теж відкритий до нових ідей.  
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Андрій Лаврик, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12636
Теги:
Читайте також
24.12.2008 06:57
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
15 865
29.08.2008 12:05
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
13 038
01.08.2008 10:01
Юрій Шеляженко
, для «Детектор медіа»
13 537
31.07.2008 08:15
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
11 748
24.07.2008 09:30
Андрій Лаврик, для «Детектор медіа»
11 759
23.07.2008 11:00
Павло Булгак
, для «Детектор медіа»
12 574
22.07.2008 11:42
Николай Фельдман, для «Детектор медіа»
11 795
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
GG
5695 дн. тому
В коментарі Луканова забагато "я"
HBMA
5702 дн. тому
Товарищи пассажири! Хватит срать в камментах. Вы сначала до Гузя доростите а потом каменте.
Гузю
5702 дн. тому
Гузь, обманює! Він не міг пригадати жодної корисної справи НМПУ за пів року роботи в регіонах. Він навіть мав намір знову балотуватися на голову КНМП! Обгузівши в регіноах довівши НМПУ до банкрутства легше критикуваи та звинувачувати. Ганьба!
insider
5702 дн. тому
нда, не думав, що Лаврик - повний совок, нічого не зробивши, аби щось покращити
Мердок
5703 дн. тому
Маячня, а не стаття. Критикувати в медіях - не людські права в реалі захищати.
Юрій Шеляженко
5703 дн. тому
Я в шоці від статті Лаврика. Це вже не дискредитація профспілки, а щось поза межами моралі та здорового глузду. Стосовно недолугих і маргінальних претензій до акції на захист журналістів СТБ, то хай пан Лаврик розповість, які більш серйозні акції він організував після лютневої конференції. Може, у пана Лаврика окрім голослівних звинувачень є конкретний план розвитку профспілки або конкретне звернення до ревкому з приводу порушень Статуту і українського законодавства керівними органами КНМП? Тоді хай він покаже ці документи, а поки я бачу просто непристойний маргінальний срач. Окреме питання до Телекритики: чому така неповна інформація з конференції? В новині, яка в суботу і неділю просто не відкривалася ( http://www.telekritika.ua/news/2008-09-20/40723 ), зрештою не виявилось інформації про склад ревізійної комісії. З повагою, голова ревізійної комісії КНМП, член ревізійної комісії НМПУ Юрій Шеляженко.
Не член профспілки
5703 дн. тому
Профспілковим діячам! Киньте вже "зчіплюватися" на Телекритиці! Це ж професійний сайт не для ваших "дрязг" тощо
Максим
5703 дн. тому
Взагалі про всю нашу продажну журналістику добре сказано в матеріалі "Журналістика - найдавніша професія", дивись http://www.balagan.fm/articles/
Сергій Зінченко
5703 дн. тому
ВИБАЧТЕ, ШАНОВНІ, АЛЕ ВИ ТАМ У КИЄВІ ВЖЕ ОСТАТОЧНО РОЗБЕСТИЛИСЬ І ЗОВСІМ ВІДІЙШЛИ ВІД НОРМАЛЬНИХ ЗАГАЛЬНОЛЮДСЬКИХ НОРМ, НЕЗАБАРОМ (ЧОГО ДОБРОГО!) БУДЕТЕ РОЗДЯГАТИСЯ ПЕРЕД ВІДЕОКАМЕРАМИ. ТОЖ НЕ ТРЕБА ВИНОСИТИ НА ВЕСЬ ІНТЕРНЕТ-ПРОСТІР ВАШІ МІСЦЕВІ КОНФЛІКТИКИ. КРАЩЕ Б ЗАДУМАЛИСЯ НАД ТИМ, ЯК ЖУРНАЛІСТИКУ ІЗ БОРДЕЛЮ ВИВЕСТИ ДО ЛЮДЕЙ, ЯКІ ХОЧУТЬ ЖИТИ ПРАВДОЮ І ТВОРИТИ.
Украинскый тиждень лайно!
5703 дн. тому
Украинскый тиждень {CENSORED}
Блин похоронили профспилку
5703 дн. тому
Лаврик и Гузь. Ну насмешили. Идите лучше пишите, что нибудь нормальное, а не то, что в Украинском тыжне лепите. Один гранты деребанил, вторая деньги партии Регионов. Обосрали идею, похоронили профспилку. Бог вам судью, дурни. Кроме наврядли Луканов, что-то сделает из живого мертвеца.
Сергій Гузь
5703 дн. тому
Михайлина, я був на з"їзді і можу відповісти за фактаж. Наприклад, коли голосувались останні питання порядку денного, у тому числі щодо виконання рішення з"їзду КНМП у лютому, то у залі було усього 18 осіб. Ти просиш ім"я хоч одного делегата - Катерина Кацан, яка останні питання голосувала пакетом голосів осередку УТ - 48 голосів.
Андрій Лаврик
5703 дн. тому
Привіт, Михасю! Нічого особистого, але ти доросла дівчинка, і чудово розумієш, у що вплуталась. Я не збираюсь тут щось комусь доводити. Стосовно закулісних інтриг – цілком із тобою згоден. Але це не у моїх силах – я в них участі не брав і не беру. Можливо, я в чомусь помиляюсь. Але чи змінює це суть? Боюсь, що ні.
Михайлина
5703 дн. тому
Який ти все-таки, Лаврик, не чесний на слово і фактаж. Спитай у Толіка, голови осередку "Український тиждень", про що ми з ним говорили і коли він мені обіцяв передати документи осередку? Або назви імя хоч одного делегата, якому було делеговано бодай 30 голосів, я не кажу вже про 40? Твої емоційні тексти - просто "фі". Я знаю, що ти потім маєш звичку вибачатися за надмірну емоційність і фактологічні помилки (як було в історії з Герман), але ж бруд ти ллєш публічно, а вибачаєшся приватно. Припини, будь ласка. І перестань виконувати чужий сценарій з розколу організації. На конференції КНМП ніхто з делегатів не виступав за РОЗКОЛ, а говорили лише про принципи обєднання і місце КНМП і НМПУ. І саме про це мають переговорити два комітети - НМПУ і КНМП. Можливо, пора припинити закулісні інтриги й спроби під тиском встановити контроль над фінансами КНМП, а сісти й чесно вирішити всі дискусійні питання?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду