Бронювання від мобілізації отримали понад 700 медійників і 1150 працівників культури, — МКІП

Бронювання від мобілізації отримали понад 700 медійників і 1150 працівників культури, — МКІП

10 Квітня 2024
1296

Бронювання від мобілізації отримали понад 700 медійників і 1150 працівників культури, — МКІП

1296
Міністерство стверджує, що це дуже незначна кількість людей, проте ці люди критично важливі для своїх підприємств і перебування їх на своїх посадах дає змогу зберегти сферу від занепаду.
Бронювання від мобілізації отримали понад 700 медійників і 1150 працівників культури, — МКІП
Бронювання від мобілізації отримали понад 700 медійників і 1150 працівників культури, — МКІП

Станом на сьогодні за поданням Міністерства культури та інформаційної політики статус заброньованих по всій країні отримали лише 1150 працівників сфери культури і трохи більше 700 медійників. Про це повідомляється на сторінці МКІП.

Ці люди критично важливі для своїх підприємств. Це дуже незначна кількість людей. Проте перебування їх на своїх посадах дає змогу вберегти сферу від занепаду. 

«Обов’язок влади — забезпечити хоча б мінімальну спроможність функціонування кожного закладу культури, який, попри виклики війни, не припинив свою діяльність, а відповідально виконує своє мистецьке мобілізаційне завдання.

Можливо, не зовсім правильно називати заклади культури критично важливими для функціонування економіки підприємствами. Правильно було б їх  назвати критично важливими для нашого життя, духовної стійкості та опору», — пише міністерство.

МКІП пояснює, що від дати прийняття Порядку бронювання військовозобов’язаних понад рік тому він не зазнав жодних змін.

Порядок бронювання військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, а також Порядок та критерії віднесення підприємств, установ, організацій до критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року №76.

Згідно з цим Порядком, підприємства, установи, організації, що відповідають встановленим критеріям, подають до МКІП звернення та відповідні підтверджувальні документи, які розглядає спеціальна комісія міністерства. МКІП бронює працівників усіх закладів, які формують систему культури і медіа.

Після отримання статусу критично важливого заклад надає міністерству список військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період воєнного стану. Кількість таких осіб не може перевищувати 50% від загальної кількості військовозобов’язаних працівників підприємства. 

Після розгляду в міністерстві матеріали щодо бронювання військовозобов’язаних працівників направляються для погодження до Генерального штабу ЗСУ. Остаточне рішення про бронювання по кожній окремій особі ухвалює Мінекономіки. 

Нагадаємо, напередодні, 8 квітня, стало відомо, що Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) підтвердило телеканалам, які беруть участь у створенні телемарафону «Єдині новини», статус організацій, критично важливих для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Ідеться про ТОВ «Ми — Україна» (телеканал «Ми —Україна»), ТОВ «ТРК "Студія 1+1"» (телеканал «1+1»), ТОВ «МК ТРК» (телеканал ICTV), ПрАТ «Телеканал "Інтер"» (телеканал «Інтер»), державне підприємство «Парламентський телеканал "Рада"» (телеканал «Рада») та АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

Крім того, такий же статус МКІП надав Національній спілці журналістів України (відповідний наказ був підписаний ще 19 січня), а також компанії «Кінокіт», яка виробляє контент державному телеканалу «Рада» для телемарафону «Єдині новини».

За даними «Інтерфакс — Україна», від початку 2024 року такий статус уже надали представництву Британської телерадіомовної корпорації (ВВС), Українському національному інформаційному агентству «Укрінформ», ТОВ «Новий канал», ТОВ «Старлайт медіа», ТОВ «Телеканал СТБ», ТОВ «Хмарочос медіа», ТОВ «УНІАН ТБ», представництву Deutsche Welle, ПрАТ «ТК "ТЕТ"», ТОВ «ТРК "НБМ"», а також низці інших підприємств, установ та організацій, що перебувають у сфері відання МКІП.

За даними інформагентства, станом на лютий 2024 року в Україні було 143 підприємства, установи та організації у сфері культури та інформаційної політики, які є критично важливими для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Читайте також: 

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1296
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду