Комітет гуманітарної та інформполітики заслухає очільника Мінкульту щодо бронювання дієвців культури та медійників

Комітет гуманітарної та інформполітики заслухає очільника Мінкульту щодо бронювання дієвців культури та медійників

12 Квітня 2024
1425
12 Квітня 2024
13:06

Комітет гуманітарної та інформполітики заслухає очільника Мінкульту щодо бронювання дієвців культури та медійників

1425
Парламентський комітет хоче захистити унікальних, талановитих професіоналів галузі культури та медіа.
Комітет гуманітарної та інформполітики заслухає очільника Мінкульту щодо бронювання дієвців культури та медійників
Комітет гуманітарної та інформполітики заслухає очільника Мінкульту щодо бронювання дієвців культури та медійників

Члени Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики вирішили заслухати звіт тимчасового виконувача обов’язків міністра культури та інформполітики Ростислава Карандєєва щодо процедури бронювання від мобілізації дієвців культури та представників медіа. Таке рішення обговорили та ухвалили на черговому засіданні комітету 12 квітня 2024 року.

За словами заступниці голови комітету Євгенії Кравчук, а також інших його членів, якщо Україна втратить унікальних професіоналів галузі культури, то на підготовку нових підуть десятки років. Членкиня комітету Єлизавета Богуцька додала, що якщо професіоналів ще можна буде підготувати, то таланти Україна може втратити назавжди. Член комітету Гео Лерос зауважив, що серед таких талановитих дієвців є відомі скульптори, які не працюють на якихось підприємствах.

Член комітету Микола Княжицький запропонував заслухати на засіданні комітету т. в. о. міністра культури та інформполітики Ростислава Карандєєва, щоб зрозуміти логіку бронювання дієвців культури та медійників. За його словами, надзвичайно важливо захистити українську культуру, бо Росія має намір її повністю знищити.

Членкиня комітету Софія Федина зауважила, що до бронювання тих, хто працює на телемарафон, є питання, бо, на її думку, телемарафон провалив підготовку до ефективної мобілізації, розповідаючи, що Україна вже скоро переможе.

Члени комітету вирішили на найближчому засіданні заслухати т. в. о. міністра культури та інформполітики, доручивши Гео Леросу підготувати список відомих скульпторів. А також вирішили провести комітетські слухання, присвячені інформаційній політиці в Україні.

Нагадаємо, за інформацією Міністерства культури та інформаційної політики (МКІП) статус заброньованих по всій країні отримали лише 1150 працівників сфери культури і трохи більше 700 медійників. 

Раніше, 8 квітня, стало відомо, що Мінкультури та інформполітики підтвердило телеканалам, які беруть участь у створенні телемарафону «Єдині новини», статус організацій, критично важливих для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Ідеться про ТОВ «Ми — Україна» (телеканал «Ми —Україна»), ТОВ «ТРК "Студія 1+1"» (телеканал «1+1»), ТОВ «МК ТРК» (телеканал ICTV), ПрАТ «Телеканал "Інтер"» (телеканал «Інтер»), державне підприємство «Парламентський телеканал "Рада"» (телеканал «Рада») та АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

Крім того, такий же статус МКІП надав Національній спілці журналістів України (відповідний наказ був підписаний ще 19 січня), а також компанії «Кінокіт», яка виробляє контент державному телеканалу «Рада» для телемарафону «Єдині новини».

За даними «Інтерфакс — Україна», від початку 2024 року такий статус уже надали представництву Британської телерадіомовної корпорації (ВВС), Українському національному інформаційному агентству «Укрінформ», ТОВ «Новий канал», ТОВ «Старлайт медіа», ТОВ «Телеканал СТБ», ТОВ «Хмарочос медіа», ТОВ «УНІАН ТБ», представництву Deutsche Welle, ПрАТ «ТК "ТЕТ"», ТОВ «ТРК "НБМ"», а також низці інших підприємств, установ та організацій, що перебувають у сфері відання МКІП. Станом на лютий 2024 року в Україні було 143 підприємства, установи та організації у сфері культури та інформаційної політики, які є критично важливими для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Також комітет вирішив у липні провести виїзне засідання до Луцька (Волинська область) на тему: «Реалізація гуманітарно-культурних політик в умовах війни і поствоєнного часу: регіональні моделі, їх множинність і трансформації». Члени комітету також вирішили провести виїзне засідання у Полтаві, щоби проконтролювати, як виконується закон про деколонізацію.

Члени комітету одноголосно підтримали рішення про обрання головою підкомітету розвитку гуманітарної сфери в умовах розвитку децентралізації Андрія Бобляха (фракція «Слуга народу»). Нагадаємо, цей підкомітет раніше очолював представник «ОПЗЖ» Олександр Качний, який у жовтні 2022 року вийшов зі складу комітету гуманітарної та інформполітики.

Архівне фото: Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1425
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду