Кримську активістку Ірину Данилович у російській колонії позбавили можливості приймати ліки

Кримську активістку Ірину Данилович у російській колонії позбавили можливості приймати ліки

5 Лютого 2024
7382
5 Лютого 2024
18:15

Кримську активістку Ірину Данилович у російській колонії позбавили можливості приймати ліки

7382
За інформацією її батька, у колонії виділяють 90 хвилин двічі на тиждень для роздачі медикаментів, тому лише 20-30 людей із черги з кількасот ув’язнених встигають отримати свої ліки.
Кримську активістку Ірину Данилович у російській колонії позбавили можливості приймати ліки
Кримську активістку Ірину Данилович у російській колонії позбавили можливості приймати ліки

Правозахисниці, громадянській журналістці з Криму Ірині Данилович у російській колонії впродовж кількох місяців не дають необхідних ліків. Без них вона зазнає тяжких нападів головного та вушного болю. Про це повідомив її батько Броніслав Данилович у розмові з «Крим.Реалії».

За його даними, в колонії виділяють 90 хвилин на роздачу медикаментів по вівторках і четвергах, тому лише 20–30 людей із черги з кількасот ув’язнених отримують свої ліки.

«За можливість бути у прохідній частині черги та отримати ліки серед хворих періодично відбуваються бійки. Ірина в цьому не бере участі і вже кілька місяців позбавлена доступу до медикаментів, які їй виписали лікарі, які ми регулярно відправляємо в посилках. Це просто садизм якийсь», — розповів Данилович.

Окрім цього, він зауважив, що в колонії немає можливості помитися через відсутність гарячої води, а недостатнє очищення посуду для їжі спричиняє зростання кишкових захворювань у в’язнів, лікуванням яких ніхто не займається.

Нагадаємо, Ірина Данилович працювала медсестрою, була журналісткою, висвітлювала проблеми системи охорони здоров’я в Криму та поширювала інформацію про війну в Україні. До початку повномасштабного вторгнення вона співпрацювала з кількома медійними й правозахисними ініціативами («InЖир-медіа», «Кримський процес») та вела власний проєкт «Кримська медицина без обкладинки», де поширювала інформацію про права медичних працівників.

29 квітня 2022 року окупанти затримали її по дорозі з Коктебеля у Феодосію, коли вона їхала з роботи. 

У грудні того ж року окупаційний «суд» Феодосії засудив Данилович до семи років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному зберіганні та виготовленні вибухових речовин. Своєї вини активістка не визнала.

21 березня 2023 року Ірина Данилович втратила свідомість під час перевезення до окупаційного «Феодосійського міського суду». Наступного дня вона оголосила сухе голодування. Причиною такого рішення стала відсутність лікування та медичної допомоги в СІЗО міста Сімферополя. 

6 квітня громадянська журналістка припинила голодування. Їй дозволили зустрітися з адвокатом і пообіцяли надати лікування. Однак обіцянки не виконали.

15 червня 2023 року Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) взяв до розгляду звернення щодо незаконного затримання Ірини Данилович.

Українські правозахисні організації висунули вимогу до російської влади звільнити Ірину Данилович, а Україну закликали внести активістку до списку на обмін та перешкоджати її етапуванню до Росії.

У серпні Ірину Данилович етапували до виправної колонії №7 у місті Зеленокумськ Ставропольського краю Росії.

Фото: Ірина Данилович / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7382
Читайте також
28.07.2023 14:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
3 656
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду