В Україні стартувала кампанія Ради Європи «Журналісти мають значення»

В Україні стартувала кампанія Ради Європи «Журналісти мають значення»

9 Квітня 2024
1473
9 Квітня 2024
11:56

В Україні стартувала кампанія Ради Європи «Журналісти мають значення»

1473
Її головна мета — виробити ефективні рішення для захисту представників українських медіа, які працюють в умовах підвищених ризиків, спричинених російською агресією.
В Україні стартувала кампанія Ради Європи «Журналісти мають значення»
В Україні стартувала кампанія Ради Європи «Журналісти мають значення»

В Україні розпочалася кампанія Ради Європи «Журналісти мають значення». Її ціль — поглибити в суспільстві розуміння проблем безпеки, з якими стикаються журналісти в Україні, та збільшити прихильність до захисту журналістів із боку політиків, правоохоронних органів та інших відповідальних суб'єктів. Крім того, в ході цієї кампанії будуть розроблені практичні рекомендації щодо покращення безпеки журналістів та працівників медіа.

У зв’язку з цим при Міністерстві культури та інформаційної політики створено Координаційний комітет з реалізації цієї кампанії, до складу якого ввійшла заступниця шефредакторки «Детектора медіа», голова наглядової ради Суспільного Світлана Остапа. Про це свідчить наказ міністра культури та інформаційної політики, текст якого є в розпорядженні «ДМ».

Як зазначено в наказі, ключовими завданнями Координаційного комітету з реалізації кампанії Ради Європи «Журналісти мають значення» в Україні буде:

  • надавати оцінки існуючим викликам і потребам (з огляду на внутрішнє середовище, в якому працюють журналісти та інші представники суб’єктів у сфері медіа);
  • визначати шляхи, механізми та способи вирішення проблемних питань, які пов’язані з безпекою журналістів, провадженням ними професійної діяльності під час правового режиму воєнного стану;
  • виробляти рекомендації щодо реалізації в Україні кампанії Ради Європи «Журналісти мають значення» на національному рівні;
  • узагальнювати практику та надавати пропозиції зі створення сприятливих умов провадження в Україні професійної діяльності журналістами та іншими представниками суб’єктів у сфері медіа. 

Робота Координаційного комітету здійснюється на громадських засадах і до неї можуть залучатися представники МКІП, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Генеральної прокуратури України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства внутрішніх справ України, представники інших центральних і місцевих органів виконавчої влади, Національної спілки журналістів України, Комісії з журналістської етики, незалежні медіаексперти. 

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що під час обстрілу Запоріжжя отримали поранення журналістка «Укрінформу» Ольга Звонарьова та журналістка «1+1» Кіра Овес.

Також ми писали про те, що протягом 2023 року ІМІ зафіксував в Україні 150 порушень свободи слова. Майже половину з них вчинила Росія. Загалом найчастіше 2023 року право журналістів на професію порушували приватні особи, правоохоронці, органи місцевого самоврядування, судова влада, а також  представники російської церкви тощо.

Читайте також: 

Фото: IFJ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1473
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду