ІМІ зафіксував 16 випадків порушень свободи слова в Україні у березні

ІМІ зафіксував 16 випадків порушень свободи слова в Україні у березні

5 Квітня 2024
481
5 Квітня 2024
15:21

ІМІ зафіксував 16 випадків порушень свободи слова в Україні у березні

481
Серед них сім випадків — це злочини Росії, за дев’ять порушень відповідальні громадяни України.
ІМІ зафіксував 16 випадків порушень свободи слова в Україні у березні
ІМІ зафіксував 16 випадків порушень свободи слова в Україні у березні

У березні експерти Інституту масової інформації зафіксували в Україні 16 випадків порушень свободи слова. Серед них сім випадків — це злочини Росії. Такими є дані щомісячного моніторингу ІМІ «Барометр свободи слова».

Серед російських злочинів — кібератаки, обстріли телевеж на Харківщині та Сумщині, пошкодження офісу медіа та вимкнення українського мовлення внаслідок обстрілів.

Зокрема, росіяни поновили обстріл української теле- та радіоінфраструктури. У березні 2024 року росіяни цілеспрямовано атакували дронами об'єкти телевізійної інфраструктури Харківської області та завдали ракетно-авіаційних ударів по радіотехнічних об'єктах Сумської області. Низка населених пунктів Сумщини перебуває без теле- і радіосигналу. Внаслідок цих обстрілів Суспільне повідомило, що в обох регіонах тимчасово відсутні сигнали його телеканалів Т2 та радіоканалів.

На Сумщині росіяни знову пошкодили редакцію газети «Ворскла» в селищі Велика Писарівка, скинувши керовану авіаційну бомбу на приміщення «Укрпошти» в центрі селища. Сусідня будівля — приміщення газети «Ворскла». В редакції є значні руйнування, і працювати там неможливо.

Крім того, росіяни атакували українські медіа. Так, кібератаки зазнав сайт диджитал-агрегатора новин  «FreeДом». Сайт отримав 33 млн запитів за короткий час, проте продовжував роботу з незначними ускладненнями. Водночас із Росії атакували сигнал Суспільного на супутнику Astra. Сигнал глушили з центру космічного зв’язку «Медвежі озера», що розташований у Підмосков’ї. Атака тривала протягом години й призвела до відсутності теле- та радіоканалів на супутнику. Проте мовлення було відновлено.

Також ІМІ зафіксував дев’ять порушень свободи слова, за які відповідальні громадяни України. Це випадки побиття, погроз, обмеження доступу до публічної інформації, непрямий тиск та кібератаки.

Найбільше зафіксовано випадків відмови журналістам у доступі до публічної інформації — чотири. Деякі редакції вирішили судитися з розпорядниками інформації.

Зокрема, «Слідство.Інфо» та хмельницьке медіа «Жар.Info» подали судові позови до Апарату Верховної Ради через відмову надати публічну інформацію на журналістський запит. Журналісти редакцій тричі надсилали запити до Апарату ВР із проханням надати інформацію про службові відрядження народних депутатів за кордон від часу повномасштабного вторгнення.

Про тиск із боку депутата Сумської обласної ради Магомеда Галаєва заявив місцевий телеканал «Відікон». Редакція пов'язує це з виходом в ефір сюжету про земельні питання, в якому фігурує дружина депутата Наталія Галаєва. Після виходу в ефір сюжету депутат зателефонував директорці телеканалу Наталії Братушці й погрожував війною та інформаційною «травлею» в усіх медіа Сумщини. Водночас сам депутат запевняв, що він не погрожував.

Сайти двох медіа з Волині зазнали кібератаки. Рівненська «Четверта влада» зазнала потужної  DDoS-атаки після публікації матеріалу про депутата Рівненської міської ради Святослава Стельмащука. У ньому йшлося про розкішний спосіб життя депутата, який складно пояснити офіційними доходами. 

Редакція луцької «Сили правди» отримала на електронну пошту листа з фішингом, у якому йшлося про нібито тимчасове блокування фейсбук-сторінки видання. Журналістам пропонували натиснути на посилання, щоб підтвердити власність сторінки.

Ілюстрація: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
481
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду