Black Lives Matter: поліцейського, який вбив Флойда, засудили до понад 22 років ув’язнення

Black Lives Matter: поліцейського, який вбив Флойда, засудили до понад 22 років ув’язнення

26 Червня 2021
2930
26 Червня 2021
11:08

Black Lives Matter: поліцейського, який вбив Флойда, засудили до понад 22 років ув’язнення

2930
Ця подія стала тригером хвилі протестів проти поліцейського свавілля та расової дискримінації в США та в інших частинах світу, відомих під загальною назвою Black Lives Matter.
Black Lives Matter: поліцейського, який вбив Флойда, засудили до понад 22 років ув’язнення
Black Lives Matter: поліцейського, який вбив Флойда, засудили до понад 22 років ув’язнення

Суд визнав винним колишнього поліцейського міста Міннеаполіс Дерека Шовіна у вбивстві афроамериканця Джорджа Флойда у травні 2020 року. Його засудили до 22,5 років ув'язнення, пише Associated Press.

Ще наприкінці квітня суд визнав Шовіна винним у цьому злочині. З того часу Шовін перебував в одиночній камері, очікуючи на вирок. Колишнього поліцейського визнали винним у вбивстві другого й третього ступеня і ненавмисному вбивстві другого ступеня.

  • У звинуваченні у вбивстві другого ступеня йшлося, що Шовін став коліном на Флойда, що ненавмисно спричинило смерть чоловіка.
  • У звинуваченні у вбивстві третього ступеня говорили, що Шовін поводився з «розбещеним розумом».
  • У звинуваченні про ненавмисне вбивство йшлося, що до смерті Флойда призвела «злочинна недбалість».

Колишньому офіцеру поліції загрожувало до 40 років ув'язнення. Обвинувачення просило для Шовіна 30 років позбавлення волі. Натомість захист експоліцейського просив не призначати йому тюремний строк і відпустити з зали суду. Також адвокати експоліцейського планували оскаржити рішення про винуватість клієнта через порушення процедури, але в них не вдалося.

Згідно з вироком, Шовін може вийти на волю достроково, відбувши дві треті терміну ув'язнення (близько 15 років), у разі гарної поведінки.

Сам він на суді висловив співчуття сім'ї Флойда. «У майбутньому з'явиться нова інформація, яка буде цікавою. Сподіваюсь, речі подарують вам хоча б якийсь спокій», — сказав Шовін, не пояснивши, що мав на увазі.

Передісторія

46-річний афроамериканець Джордж Флойд помер 25 травня 2020 року після того, як його затримала поліція у Міннеаполісі, головному місті штату Міннесота. Поліція приїхала на виклик продавця супермаркету, який запідозрив Флойда у використанні фальшивих банкнот.

Шовін, який затримував чоловіка, притис його шию коліном і не відпускав протягом понад восьми хвилин – навіть тоді, коли затриманий говорив, що не може дихати. Обвинувачення стверджувало, що саме це призвело до смерті афроамериканця, і дії Шовіна були надмірними та непотрібними у тій ситуації.

Захист колишнього поліцейського вказував, що в крові Флойда були виявлені сліди наркотиків, мовляв, вони й спричинили смерть затриманого. Також адвокати Шовіна наполягали, що той діяв у межах своїх повноважень, а надати Флойду першу медичну допомогу заважали люди, які стояли поруч і критикували дії правоохоронців.

Історія Флойда спричинила хвилю протестів проти неправомірних дій поліції у США та по всьому світу. Його фраза «I can't breathe» стала гаслом активістів, які протестують проти поліцейського насильства щодо темношкірого населення. Хвиля цих протестів також відома під назвою Black Lives Matter. Крім Шовіна, звинувачення у справі оголосили ще трьом колишнім поліцейським. Суд над ними має відбутися до кінця 2021 року.

Нагадаємо, що ці події по-різному висвітлювали різні ЗМІ. Наприклад, тріада каналів Медведчука, «Наш» та «Інтер» намагалися донести до глядачів дві думки: «Протести — це погано» і «Жорсткі дії поліції — це правильно».

Також ця подія знов підняла проблему расизму та ставлення до нього. Наприклад, під час матчу Росія–Бельгія у Петербурзі футболісти бельгійської команди схилили коліно в підтримку руху Black Lives Matter («Життя темношкірих важливі»). Гравці російської збірної не приєдналися до жесту. А російські вболівальники освистали бельгійських футболістів. У FARE (організація «Футбол проти расизму в Європі») відреагували на свист росіян на адресу збірної Бельгії, назвавши його «расистським сигналом».

Фото: Дерек Шовін / AP

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2930
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду