У Білорусі суд у закритому режимі розглядає справу журналістки Tut.by

У Білорусі суд у закритому режимі розглядає справу журналістки Tut.by

19 Лютого 2021
1660

У Білорусі суд у закритому режимі розглядає справу журналістки Tut.by

1660
Лікаря та журналісту звинувачують у справі про «розголошення лікарської таємниці» та «надання недостовірної інформації». Їм може загрожувати до трьох років позбавлення волі.
У Білорусі суд у закритому режимі розглядає справу журналістки Tut.by
У Білорусі суд у закритому режимі розглядає справу журналістки Tut.by

У Білорусі 19 лютого 2021 року суд вирішив у закритому режимі розглядати справу проти журналістки Tut.by Катерини Борисевич та лікаря Артема Сорокіна, які розповіли про загиблого учасника акцій протесту Романа Бондаренка. Про це пише Tut.by.

Мати загиблого Олена Бондаренко перед початком засідання заявила, що Катерина Борисевич та Артем Сорокін нічого не порушили, адже вона дала їм дозвіл на поширення інформацію про свого сина. З обвинуваченими спілкуватися забороняли, оскільки вони перебувають під вартою.

Після початку засідання прокурор заявив клопотання, щоб слухання проходило в закритому режимі. Журналістка та лікар, їх захисники та мати загиблого виступали проти й наполягали на відкритому засіданні. Попри це, суд закрив засідання «з метою уникнення розголошення медичної таємниці, що охороняється законом, і даних попереднього розслідування», а також тому, що «матеріали справи містять медичні документи, у тому числі, що раніше не публікувалися».

«Це означає, що суспільство не зможе дізнатися правду про те, у чому саме полягає злочин журналістки і лікаря, які розповіли правду про "нуль проміле" в крові Романа Бондаренко, – повідомило Tut.by. – Це означає, що ми не дізнаємося, у чому звинувачують і за що конкретно судять лікаря і журналістку, які розповіли правду про стан загиблого Романа Бондаренко. На засіданні не зможуть бути присутніми навіть рідні Катерини Борисевич і Артема Сорокіна».

Лікаря та журналісту звинувачують у справі про «розголошення лікарської таємниці» та «надання недостовірної інформації». Їм може загрожувати до трьох років позбавлення волі. На засідання спершу пустили працівників ЗМІ, яких акредитували на процес, однак журналістів незалежних видань серед них не було. Потім вони були змушені залишити залу.

Нагадаємо, лікар Артем Сорокін спростував заяви Слідчого комітету Білорусі й Олександра Лукашенка, що Роман Бондаренко був п’яний під час бійки на «Площі Змін» у Мінську. Tut.by опублікував документ, який свідчить про те, що в крові Романа Бондаренко не було алкоголю. 

19 листопада 2020 року в Білорусі силовики обшукали й затримали журналістку Tut.by Катерину Борисевич, яка готувала матеріал про загиблого Романа Бондаренка. У статті стверджувалось, що в крові загиблого не було алкоголю.

Генеральна прокуратура Білорусі повідомила про порушення кримінальної справи проти лікаря та журналістки через «розголошення лікарської таємниці» та «надання недостовірної інформації».

Працівники лікарні швидкої допомоги та журналісти Tut.by у відповідь на арешти провели акцію солідарності. Вони стали обличчям до стіни та тримали в руках аркуші з написом «0‰» («нуль проміле»). Білоруська асоціація журналістів закликала владу країни відпустити Катерину Борисевич і припинити кримінальне переслідування.

Катерину Борисевич та Артема Сорокіна утримують під вартою вже три місяці. Зокрема, адвокати Борисевич через підписку про нерозголошення не можуть розповісти, чим мотивований саме арешт і чому не застосований запобіжний захід, не пов'язаний із перебуванням під вартою.

Фото: Tut.by 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1660
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду