У Білорусі затримали редактора спецпроєктів видання Hrodna.life Ірину Новік

У Білорусі затримали редактора спецпроєктів видання Hrodna.life Ірину Новік

1 Червня 2021
1090
1 Червня 2021
12:47

У Білорусі затримали редактора спецпроєктів видання Hrodna.life Ірину Новік

1090
Ірину Новік затримали у відділку міліції після того, як її викликав на «бесіду» дільничий.
У Білорусі затримали редактора спецпроєктів видання Hrodna.life Ірину Новік
У Білорусі затримали редактора спецпроєктів видання Hrodna.life Ірину Новік

Правоохоронці Білорусі затримали редактора спецпроєктів гродненського видання Hrodna.life Ірину Новік, повідомляє Білоруська асоціація журналістів.

«Її викликали до дільничного, Ірина прийшла у відділення міліції, де її і затримали. Зараз співробітники міліції їдуть до будинку Ірини для проведення огляду», – повідомляє БАЖ.

30 травня у Гродно затримали головного редактора порталу Hrodna.life Олексія Шота. Пізніше його відпустили.

Стосовно Шота порушено справу через поширення «екстремістських матеріалів», під час обшуків в нього вилучили ноутбук, телефон, три старих жорстких диска і парасольку. Журналісту загрожує штраф в розмірі до 500 базових величин (14,5 тис. білоруських рублів, або 5,7 тис. доларів США).

У березні Шота вже оштрафували на 12 тисяч білоруських рублів за матеріали з посиланнями на Telegram-канал, який влада Білорусі віднесла до екстремістських. 

Додамо, що раніше Олексій Шота працював у виданні Tut.by, проти якого влада Білорусі розгорнула нову репресивну кампанію.

18 травня влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

Правозахисники визнали затриманих у справі Tut.by політичними в'язнями.

Співзасновник Tut.by Кирило Волошин заявив, що репресії влади проти команди видання нагадують рейдерське захоплення. Також Волошин допустив видалення матеріалів, які не влаштовують владу заради відновлення повноцінної роботи сайту.

Із закликом до влади Білорусі припинити переслідування порталу виступили США, Євросоюз, Україна. 

Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

Фото: Лена Майсюк (з сайту Білоруської асоціації журналістів)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1090
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду