«Tut.by нікуди не зникне». Головред Марина Золотова написала перші листи з СІЗО після затримання

«Tut.by нікуди не зникне». Головред Марина Золотова написала перші листи з СІЗО після затримання

17 Червня 2021
1744
17 Червня 2021
10:15

«Tut.by нікуди не зникне». Головред Марина Золотова написала перші листи з СІЗО після затримання

1744
Марина Золотова: Перше, що я подумала, коли ми сюди потрапили, що моя бабуся під час окупації сиділа ось тут, в підвалі на Володарці.
«Tut.by нікуди не зникне». Головред Марина Золотова написала перші листи з СІЗО після затримання
«Tut.by нікуди не зникне». Головред Марина Золотова написала перші листи з СІЗО після затримання

Головна редакторка Tut.by Марина Золотова написала перші листи з СІЗО, в якому перебуває вже майже місяць, де розповіла про умови утримання, роботу порталу після закриття та свої очікування щодо майбутньої ситуації в Білорусі.

Коментуючи розгром Tut.by владою Білорусі Золотова зазначила, що очікувала на продовження репресій, і що рано чи пізно це зачепить і Tut.by. Наприклад, що заблокують ресурс, та й нові закони свідчили про таку імовірність. Але що водночас затримали стількох співробітників – її здивувало.

До цього моменту представники влади ніяк з нею не зв’язувались. Хоча Марина «не знає всієї ситуації» і їй складно оцінити наслідки для країни, але Tut.by, за її словами, нікуди не зникне.

«Хоч сайт заблокували, продовжують діяти соцмережі команди, за що вона вдячна своїм співробітникам. І відсутність ресурсу не означає, що 3 мільйони користувачів сайту "підуть дивитися БТ" ("Білорусь 1" – основний державний телеканал Білорусі – Ред.). Це тимчасова ситуація, поки йде тотальне зачищення інформаційного поля білоруською владою. І хоча репресії зачеплять ще багатьох людей, я переконана, що справедливість рано чи пізно переможе», – пише Золотова.

У листах Золотова пише, що перші три дні після затримання 18 травня вона була одна в камері, і тільки першу ніч спала на матраці. Далі його забрали «на прожарку» й більше не віддавали. Було холодно, доводилось робити фізичні вправи, щоб зігрітися. Рятувало шерстяне пальто, яке Марина встигла прихопити з собою – «спала в ньому на голій шконці» (спальне місце у виправних закладах – Ред.).

Вранці 20 травня родичі працівників сайту принесли їй передачу, але в той час підозрювані були на допиті. Тому передачу прийняли лише з другого разу й віддавали частинами. Золотова описує епізод, як в один з цих днів хтось у коридорі їй крикнув, що прийшла передача від її чоловіка, але передачу не віддадуть. На запитання, чому так, їй відповіли, бо «ваша "шарашкіна контора" вже про це написала новину».

21 травня Золотову перевели до СІЗО на вулиці Володарського, кількох фігурантів відправили під варту до СІЗО КДБ. Тут, вона відмітила, ставлення до затриманих було більш гуманним.

«Перше, що я подумала, коли ми сюди потрапили, що моя бабуся під час окупації сиділа ось тут, в підвалі на Володарці. І коли нас ведуть на прогулянку підвалом, я згадую її розповіді й думаю: "чи не той це підвал?". Вона дивом уникла смерті, її мали розстріляти. Потім її взяли в полон. Але вона повернулася додому, і ми повернемося. Найважче – відсутність інформації, зв'язку з рідними людьми. Син без мене відзначив 15-річчя, а дочка провела без мене випускний і буде вступати до університету», – розповіла вона.

Також вона описала, як проходять будні затриманих: «З 6 до 22 годин практично кожен день грає радіо, але новини не чути зовсім. Спимо, їмо, читаємо, пишемо, виходимо (тобто виводять) на прогулянку в крихітний дворик – там теж робимо зарядку, граємо в крокодила або слова. Щопонеділка ходимо в душ. Вранці в камеру світить сонце. Якщо забути про ґрати, а думати тільки про «вії» (спеціальне огородження в тюремних камерах – Tut.by), можна уявити, що перебуваєш всередині якогось італійського житла, де на весь день закривають вікна від сонця. Заново вчуся писати від руки і жити без Google».

18 травня влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

Наразі відомо про 15 затриманих у справі Tut.by, правозахисні організації Білорусі визнали їх політичними в'язнями. Серед них головред Золотова, журналісти, редактори, інші співробітники медіа-порталу Tut.by, а також директор провайдера Hoster.by.

Співзасновник Tut.by Кирило Волошин заявив, що репресії влади проти команди видання нагадують рейдерське захоплення. Також Волошин допустив видалення матеріалів, які не влаштовують владу заради відновлення повноцінної роботи сайту.

Із закликом до влади Білорусі припинити переслідування порталу виступили США, Євросоюз, Україна. 

Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

Генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Крістоф Делуар закликав ООН та ОБСЄ відреагувати на ситуацію у Білорусі.

У свою чергу, директор програм Європи та Євразії Freedom House Марк Берендт назвав атаку білоруської влади на Tut.by свідченням бажання режиму Олександра Лукашенка знищити залишки незалежної журналістики у Білорусі.

Фото: Tut.by

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1744
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду