«Вб’ють без суду, якщо я там з’явлюся». Журналіст Казанський повідомив, що бойовики порушили проти нього «справу»

«Вб’ють без суду, якщо я там з’явлюся». Журналіст Казанський повідомив, що бойовики порушили проти нього «справу»

13 Квітня 2021
2357

«Вб’ють без суду, якщо я там з’явлюся». Журналіст Казанський повідомив, що бойовики порушили проти нього «справу»

2357
Також терористи зажадали змінити Казанського в ТКГ на терористку Пирогову, засуджену за тероризм.
«Вб’ють без суду, якщо я там з’явлюся». Журналіст Казанський повідомив, що бойовики порушили проти нього «справу»
«Вб’ють без суду, якщо я там з’явлюся». Журналіст Казанський повідомив, що бойовики порушили проти нього «справу»

Бойовики терористичної організації «ДНР» повідомили, що порушили «справу» проти представника окремих районів Донецької області в Тристоронній контактній групі (ТКГ) від України та журналіста Дениса Казанського. Про це 13 квітня представник окремих районів Донецької області в ТКГ від України та журналіст Сергій Гармаш написав у Facebook та сам Казанський підтвердив «Детектору медіа».

Казанський уточнив, що бойовики не сказали, у чому його звинувачують. Він припустив, що його можуть звинувачувати в «шпигунстві», як журналіста Станіслава Асєєва.

«Ми самі не зрозуміли, бо вони потім відмовлялися казати який саме суд і в чому мене звинувачує. Взагалі це не новина, я там ворог республіки, напевно формально звинувачують мене у тому ж, у чому звинувачували Асєєва, але я особливо не цікавився. Це не має значення, я і так знаю, що мене вб’ють, якщо я там з’явлюся, без усякого суду, як вже вбили купу людей з 2014 року», – сказав Казанський.

Водночас Гармаш розповів, що терористи зажадали змінити Казанського в ТКГ на терористку Маю Пирогову, засуджену за тероризм. Цю пропозицію запрошені РФ бойовики оголосили під час засідання робочої групи ТКГ з політичних питань. Раніше українська делегація вже заявила, що не вестиме переговори з терористами.

«Запрошені РФ представники ОРДО, сьогодні підійшли до проблеми "творчо" і, симетрично Україні, заявили, що в "республіці" відкрито справу проти члена української делегації Дениса Казанського, тому для них є неприйнятним його участь в переговорах. Це через 11 місяців роботи Дениса в ТКГ! Його звинувачують за статтею, яка передбачає смертну кару з конфіскацією майна. Правда, запрошена РФ з ОРДЛО експерт товариш Михайлова не змогла відповісти на питання офіційного представника України в політичній підгрупі Андрія Костіна, "судом якої держави засуджений пан Казанський?"», – повідомив Гармаш.

За його словами, російські представники з ОРДЛО запропонували ще два варіанти: «ігнорувати факт наявності кримінальних справ і продовжувати працювати з Пироговою та Казанським» або «продовжувати переговори тільки "офіційними" представниками "сторін", без участі експертів і радників».

Представники України відмовилися, зазначивши, що всі члени української делегації введені в неї офіційними нотами Міністерства закордонних справ і будуть брати участь в засіданнях робочих груп та Тристоронній контактній групі.  

«Загалом, трюк, задуманий Росією для усунення з переговорного процесу легітимних представників ОРДЛО від України, або перетворення політгруппи в пріснопам'ятну "Консультативну рада" – не вдався. Навіть на тлі військово-психологічного та інформаційного тиску Росії на Україну», – додав Сергій Гармаш.

Нагадаємо, 11 березня 2020 року на засіданні Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі у Мінську сторони домовилися запровадити Консультативну раду, до якої мали увійти представники окремих районів Донецької та Луганської областей (фактично окупованих Росією територій).

Низка громадських організацій виступила проти прямого діалогу України з представниками ОРДЛО. Частина народних депутатів з владної фракції «Слуга народу» підписала відкрите звернення щодо неприпустимості визнання бойовиків стороною переговорів.

9 червня 2020 року журналісти Денис Казанський і Сергій Гармаш взяли участь у консультаціях у робочій групі з політичних питань Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з мирного врегулювання ситуації на сході України. Їх залучили до консультацій як представників окремих районів Донецької області. Луганську область представляли юрист, голова Міжнародної громадської організації «Луганське земляцтво» Вадим Горан і відомий лікар Костянтин Лібстер. Денис Казанський і Сергій Гармаш наголосили, що наразі вже не йдеться про Консультаційну раду, яку раніше планували створити та проти якої виступило громадянське суспільство

У лютому 2021 року Гармаш повідомив, що не виключає свого виходу з складу української делегації в ТКГ, адже її керівництво недостатньо дієво реагує на спроби суб'єктивізації ОРДЛО в переговорному процесі.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

Кремль заперечує участь РФ у війні на Донбасі, називаючи її «громадянським конфліктом». Росія продовжує підживлювати війну на Донбасі грошима й озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію з кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистів.

Фото: Денис Казанський/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2357
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду