Денис Казанський і Сергій Гармаш представляють ОРДЛО в консультаціях Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу

Денис Казанський і Сергій Гармаш представляють ОРДЛО в консультаціях Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу

9 Червня 2020
3889
9 Червня 2020
11:46

Денис Казанський і Сергій Гармаш представляють ОРДЛО в консультаціях Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу

3889
9 червня вони вперше беруть участь у консультаціях ТКГ як представники окремих районів Донецької та Луганської областей, залучені українською стороною переговорів.
Денис Казанський і Сергій Гармаш представляють ОРДЛО в консультаціях Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу
Денис Казанський і Сергій Гармаш представляють ОРДЛО в консультаціях Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу

Журналісти Денис Казанський і Сергій Гармаш залучені до консультацій у робочій групі з політичних питань Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з мирного врегулювання ситуації на сході України. Про це повідомила пресслужба Офісу президента України.

Денис Казанський і Сергій Гармаш представляють Донецьку область. А Луганську область представляють юрист, голова Міжнародної громадської організації «Луганське земляцтво» Вадим Горан і відомий лікар Костянтин Лібстер.

За словами Дениса Казанського, група вимушених переселенців долучені до переговорів як представники Окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), які консультують українську сторону. ОРДЛО не є стороною переговорів, трьома сторонами переговорів є Україна, Росія та ОБСЄ.

«До переговорів залучена група корінних мешканців Донбасу, які виїхали у 2014 році через переслідування та погрози, до їхнього числа увійшов і я, – повідомив пан Казанський. – І в нас точно не менше прав представляти окремі райони (ніж у запрошених Росією представників ОРДЛО Владислава Дейнего та Наталі Ніконорової. – ДМ). По-перше, на відміну від бойовиків ЛДНР, ми не є злочинцями (не віджимали, не мародерствували, не катували людей на підвалах), по-друге, ми не є громадянами Росії та маємо лише українські паспорти».

Денис Казанський і Сергій Гармаш наголосили, що наразі вже не йдеться про Консультаційну раду, яку раніше планували створити та проти якої виступило громадянське суспільство. «Це замість неї», – повідомив пан Гармаш.

«Ми беремо участь у ТКГ не для того, щоби щось узгоджувати з представниками незаконних організацій ЛДНР, а саме для консультацій української делегації та обговорення тих пунктів, які Україна зобов’язалася обговорювати, коли підписувала мінські домовленості», – пояснив пан Казанський.

Він нагадав, що в комплексі заходів з виконання Мінських домовленостей є пункти 11 і 12 про те, що питання місцевих виборів в ОРДЛО і закону про особливий статус ОРДЛО мають обговорюватися та узгоджуватися з представниками ОРДЛО. При цьому в документі немає вказівок, які саме представники мають представляти ОРДЛО, і немає згадок про такі організації, як «ЛНР» і «ДНР».

За словами Дениса Казанського, залучені до переговорів представники Донбасу виступають проти закріплення особливого статусу ОРДЛО в Конституції України. Щодо можливих майбутніх виборів на непідконтрольній території позиція в них така: «Вони можливі тільки після отримання Україною контролю над кордоном і проходити можуть виключно за українськими законами – з поверненням українського ТБ, українських журналістів, українських політичних партій і переселенців».

За словами пана Гармаша, Росія як сторона переговорів теж може запрошувати до консультацій кого завгодно. «Та оскільки Донецька й Луганська області (разом з їхніми окремими районами) є адміністративними одиницями України (і це визнає весь світ, у тому числі й Москва), то логічно, що Київ сам визначає, з ким йому консультуватися на переговорах з Росією», – написав пан Гармаш.

Нагадаємо, 11 березня на черговому засіданні Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі у Мінську сторони домовилися запровадити Консультативну раду, до якої мали увійти представники окремих районів Донецької та Луганської областей (фактично окупованих Росією територій).

Низка громадських організацій виступила проти прямого діалогу України з представниками ОРДЛО. Частина народних депутатів з владної фракції «Слуга народу» підписала відкрите звернення щодо неприпустимості визнання бойовиків стороною переговорів.

Консультативну раду так і не створили. А 7 травня керівник Офісу президента Андрій Єрмак анонсував запрошення на засідання ТКГ переселенців з Донбасу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3889
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду