detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
13.04.2021 16:05
«Вб’ють без суду, якщо я там з’явлюся». Журналіст Казанський повідомив, що бойовики порушили проти нього «справу»
«Вб’ють без суду, якщо я там з’явлюся». Журналіст Казанський повідомив, що бойовики порушили проти нього «справу»
Також терористи зажадали змінити Казанського в ТКГ на терористку Пирогову, засуджену за тероризм.

Бойовики терористичної організації «ДНР» повідомили, що порушили «справу» проти представника окремих районів Донецької області в Тристоронній контактній групі (ТКГ) від України та журналіста Дениса Казанського. Про це 13 квітня представник окремих районів Донецької області в ТКГ від України та журналіст Сергій Гармаш написав у Facebook та сам Казанський підтвердив «Детектору медіа».

Казанський уточнив, що бойовики не сказали, у чому його звинувачують. Він припустив, що його можуть звинувачувати в «шпигунстві», як журналіста Станіслава Асєєва.

«Ми самі не зрозуміли, бо вони потім відмовлялися казати який саме суд і в чому мене звинувачує. Взагалі це не новина, я там ворог республіки, напевно формально звинувачують мене у тому ж, у чому звинувачували Асєєва, але я особливо не цікавився. Це не має значення, я і так знаю, що мене вб’ють, якщо я там з’явлюся, без усякого суду, як вже вбили купу людей з 2014 року», – сказав Казанський.

Водночас Гармаш розповів, що терористи зажадали змінити Казанського в ТКГ на терористку Маю Пирогову, засуджену за тероризм. Цю пропозицію запрошені РФ бойовики оголосили під час засідання робочої групи ТКГ з політичних питань. Раніше українська делегація вже заявила, що не вестиме переговори з терористами.

«Запрошені РФ представники ОРДО, сьогодні підійшли до проблеми "творчо" і, симетрично Україні, заявили, що в "республіці" відкрито справу проти члена української делегації Дениса Казанського, тому для них є неприйнятним його участь в переговорах. Це через 11 місяців роботи Дениса в ТКГ! Його звинувачують за статтею, яка передбачає смертну кару з конфіскацією майна. Правда, запрошена РФ з ОРДЛО експерт товариш Михайлова не змогла відповісти на питання офіційного представника України в політичній підгрупі Андрія Костіна, "судом якої держави засуджений пан Казанський?"», – повідомив Гармаш.

За його словами, російські представники з ОРДЛО запропонували ще два варіанти: «ігнорувати факт наявності кримінальних справ і продовжувати працювати з Пироговою та Казанським» або «продовжувати переговори тільки "офіційними" представниками "сторін", без участі експертів і радників».

Представники України відмовилися, зазначивши, що всі члени української делегації введені в неї офіційними нотами Міністерства закордонних справ і будуть брати участь в засіданнях робочих груп та Тристоронній контактній групі.  

«Загалом, трюк, задуманий Росією для усунення з переговорного процесу легітимних представників ОРДЛО від України, або перетворення політгруппи в пріснопам'ятну "Консультативну рада" – не вдався. Навіть на тлі військово-психологічного та інформаційного тиску Росії на Україну», – додав Сергій Гармаш.

Нагадаємо, 11 березня 2020 року на засіданні Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі у Мінську сторони домовилися запровадити Консультативну раду, до якої мали увійти представники окремих районів Донецької та Луганської областей (фактично окупованих Росією територій).

Низка громадських організацій виступила проти прямого діалогу України з представниками ОРДЛО. Частина народних депутатів з владної фракції «Слуга народу» підписала відкрите звернення щодо неприпустимості визнання бойовиків стороною переговорів.

9 червня 2020 року журналісти Денис Казанський і Сергій Гармаш взяли участь у консультаціях у робочій групі з політичних питань Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з мирного врегулювання ситуації на сході України. Їх залучили до консультацій як представників окремих районів Донецької області. Луганську область представляли юрист, голова Міжнародної громадської організації «Луганське земляцтво» Вадим Горан і відомий лікар Костянтин Лібстер. Денис Казанський і Сергій Гармаш наголосили, що наразі вже не йдеться про Консультаційну раду, яку раніше планували створити та проти якої виступило громадянське суспільство

У лютому 2021 року Гармаш повідомив, що не виключає свого виходу з складу української делегації в ТКГ, адже її керівництво недостатньо дієво реагує на спроби суб'єктивізації ОРДЛО в переговорному процесі.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

Кремль заперечує участь РФ у війні на Донбасі, називаючи її «громадянським конфліктом». Росія продовжує підживлювати війну на Донбасі грошима й озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію з кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистів.

Фото: Денис Казанський/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY