Асєєв про інтерв'ю каналу «Россия-24» у полоні: «Саму програму відповідей мені не прописували»

Асєєв про інтерв'ю каналу «Россия-24» у полоні: «Саму програму відповідей мені не прописували»

8 Лютого 2020
3354

Асєєв про інтерв'ю каналу «Россия-24» у полоні: «Саму програму відповідей мені не прописували»

3354
Журналіст та колишній в'язень бойовиків «ДНР» Станіслав Асєєв зазначив, що під час інтерв'ю російському каналу казав те, що від нього хотіли почути, заради безпеки родини.
Асєєв про інтерв'ю каналу «Россия-24» у полоні: «Саму програму відповідей мені не прописували»
Асєєв про інтерв'ю каналу «Россия-24» у полоні: «Саму програму відповідей мені не прописували»

Про це він розповів в інтерв'ю «Громадському радіо».

«Цьому інтерв’ю передувала низка подій. По-перше, це видання моєї книги. Журналісти об’єднали ряд моїх статей для "Дзеркала тижня", "Українського тижня", "Радіо Свободи" і видали в одній книзі. Це чомусь сильно зачепило "МГБ" (так зване "Миністерство державної безпеки "ДНР" - ред.), мене спеціально вивезли з ізоляції, де я був, в їхню контору, показали саму презентацію, на якій був присутній Ігор Козловський — також колишній політв’язень. Цьому так само передувало і моє голодування, яке тривала всього п’ять днів, але, ймовірно, на "МГБ" йшов серйозний тиск. Вони мені прямо сказали, що "нам потрібно з тобою закрити питання". По-перше, "показати, що ти живий, здоровий, не голодуєш і взагалі ніякого голодування не було" (вони зняли окремий сюжет, де можна було побачити, як я їм гречку, яку спеціально для мене зварили, бо ми такої їжі не бачили)», - зазначив журналіст.

На питання, чи були його відповіді в інтерв'ю російському телебаченню щирими, Асєєв відповів, що казав те, що від нього хотіли почути.

«Переді мною стояла така задача. Адже під великим ризиком була безпека моєї родини, в першу чергу, матері. Тому я мав робити все, що від мене залежало, аби це все виглядало максимально природньо. Коли я відмовився давати інтерв’ю, вони казали, що влаштують мені "веселе життя" в ізоляції, не будуть включати мене до списків на обмін, проте все це на мене не діяло. Але коли розпочався шантаж стосовно моєї родини, коли вони сказали, що відправлять групу людей до моєї матері, яка живе в окупованій Макіївці, то я змушений був відступити. Мати прив’язана до 90-річної бабусі, тому я навіть зараз не можу її фізично звідти вивезти. Тому моя задача була максимально правдиво зіграти ту роль, яка мені була відведена», - розповів він.

Також Станіслав Асєєв поділився враженнями, що російський «журналіст», який брав у нього інтерв'ю, поводився «абсолютно адекватно», поки не увімкнули камеру.

«Що стосується інтерв’ю, то вони сказали бути мені максимально природнім та просто відповідати на питання, які буде ставити ця людина — Сладков. А питання начебто він буде ставити виключно по моїй карній справі. Тобто саму програму відповідей мені не прописували, мене ніхто не попереджав, що буде інтерв’ю. До інтерв’ю цей "журналіст" поводив себе як абсолютно адекватна людина, навіть спитав, чим він може мені допомогти. У самому ж інтерв’ю питання були дуже провокативного характеру, виходячи з задач, які поставило перед ним "МГБ" або якісь інші служби. Проте там були і цікаві теми, які повністю всі вирізані. Вони стосувалися Чечні, Ігоря Козловського. Це все було видалено, проте наліплено фрагменти зі вбитими дітьми та кадри з ізоляції, де я утримувався», - зазначив журналіст.

Нагадаємо, 29 грудня відбувся обмін утримуваними особами між Україною та бойовиками ОРДЛО. Обмін відбувся на КПВВ «Майорське» у Донецькій області. Україні повернули 76 осіб, серед яких – журналісти Станіслав Асєєв та Олег Галазюк, яких незаконно утримували в окупованому Донецьку.

Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР». Пізніше представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження Асєєва.

17 серпня 2018 року російський телеканал «Россия 24» оприлюднив інтерв’ю з полоненим журналістом «Радіо Свобода». На відео він заявляє, що нібито визнає, що винен у шпигунстві, у якому його звинувачують бойовики. 2 січня 2019 року Станіслав Асєєв повідомив, що дав інтерв’ю телеканалу «Россия 24» через погрози бойовиків «розправитися з його близькими».

22 жовтня 2019 сайти бойовиків поширили інформацію, що так звана «прокуратура ДНР» засудила українського журналіста Станіслава Асєєва до 15 років ув’язнення з позбавленням права займатися журналістською діяльністю терміном на два роки і шість місяців, з обмеженням свободи терміном на один рік, з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3354
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду