Низка громадських організацій виступила проти прямого діалогу України з представниками ОРДЛО (заява)

Низка громадських організацій виступила проти прямого діалогу України з представниками ОРДЛО (заява)

10:00,
14 Березня 2020
5636

Низка громадських організацій виступила проти прямого діалогу України з представниками ОРДЛО (заява)

10:00,
14 Березня 2020
5636
Низка громадських організацій виступила проти прямого діалогу України з представниками ОРДЛО (заява)
Низка громадських організацій виступила проти прямого діалогу України з представниками ОРДЛО (заява)
11 березня на черговому засіданні Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі у Мінську сторони домовились запровадити Консультативну раду. Це означає створення спільної платформи фактично прямого діалогу між офіційним Києвом та представниками окремих районів Донецької і Луганської областей.

Низка громадських організацій виступила проти такого діалогу з представниками бойовиків і визнання їх стороною конфлікту, а не Росії, яка фактично є агресором. Переговори щодо припинення збройної агресії Росії проти України мають вестися винятково з Російською Федерацією та її представниками при посередництві міжнародних партнерів.

«Детектор медіа» публікує текст заяви повністю.

Прямий діалог України з представниками ОРДЛО – неприпустимий. Заява громадських організацій

Ми, громадські організації, аналітичні центри та представники громадянського суспільства, що підписалися нижче, висловлюємо своє обурення останніми рішеннями української делегації в Мінську, які стосуються шляхів та механізмів врегулювання збройного конфлікту між Україною та Росією на Донбасі.

Відповідно до Протоколу засідання Тристоронньої контактної групи, який було підписано 11 березня 2020 року у м. Мінськ та Рішення про запровадження Консультативної ради, сторони дійшли згоди щодо створення спільної платформи фактично прямого діалогу між офіційним Києвом та представниками окремих районів Донецької і Луганської областей.

Згідно з документами, які були погоджені главою Офісу Президента України Андрієм Єрмаком та заступником керівника Адміністрації президента РФ Дмитром Козаком (що засвідчено їхніми підписами) пропонується запровадити новий механізм, в якому представники ОРДЛО будуть представлені як суб’єкт, тоді як лише Росія, як агресор, є стороною конфлікту з Україною.

Це не відповідає Конституції та законам України. Згідно з Законом України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» № 2268 від 2018 року, Російська Федерація здійснює тимчасову окупацію територій України в Донецькій та Луганській областях.

Відтак, українське законодавство унеможливлює визнання в будь-якій формі будь-яких органів влади так званих ЛНР та ДНР. Усі переговори щодо забезпечення прав та інтересів громадян України на тимчасово окупованих територіях України, а також щодо припинення збройної агресії Росії проти України мають вестися винятково з Російською Федерацією та її представниками при посередництві міжнародних партнерів.

Нагадаємо, що раніше представники самопроголошених і не визнаних псевдореспублік були присутні у  Мінській групі, але вони мали принципово інший статус – без права голосу. Підвищення їх до статусу самостійних суб’єктів даватиме можливість Росії та міжнародній спільноті трактувати збройний конфлікт на території України «внутрішнім конфліктом», а не результатом збройної агресії Російської Федерації проти України.

Вважаємо, що створення нового механізму перемовин руйнує логіку та формат діяльності Мінської Тристоронньої контактної групи, яка наразі існує у форматі переговорів поміж Росією та Україною за посередництва ОБСЄ.

Ми переконані, що своїми діями в Мінську українська влада підриває довіру громадянського суспільства до себе: адже усі попередні ідеї щодо оновлення діалогу з Донбасом, зокрема, озвучені при підготовці зустрічі у Нормандському форматі у грудні 2019-го року, стосувалися залучення до цього діалогу людей, які представляють тимчасово окуповані території України, але які є вимушеними переселенцями. Водночас, у нинішніх пропозиціях представників від ОРДЛО призначає самопроголошена Прямий діалог України з представниками «влади» цих окупованих територій.

Нас також дуже турбує, що українська влада запозичила і використовує маніпулятивні методи очільників Росії для просування своїх рішень, які мають національне значення. Саме під час поширення пандемії коронавірусу, з якою пов’язані необхідні обмежувальні заходи, серед яких заборона масових зібрань, приймаються рішення, які вочевидь суперечать інтересам українських громадян. Цим унеможливлюється проведення передбачених Конституцією і законами України акцій протесту.

Ми вимагаємо від Президента України Володимира Зеленського не допустити реалізації підписаних рішень, негайно відмовитися від ідеї створення Консультативної ради у згаданому форматі, доручити переговорникам від України діяти виключно в правовому полі і в рамках їх повноважень та унеможливити в подальшому здійснення кроків, які збурюють громадянське суспільство України, віддаляють Україну від встановлення миру, протирічать діючому законодавству та національним інтересам України. 

Український кризовий медіа-центр

ГО «Детектор медіа» 

ГО «Українська призма»

ГО «Центр медіареформи» (Проект StopFake.org)

ГО «Інтерньюз-Україна»

Данило Лубківський, дипломат, заступник міністра закордонних справ (2014) 

Інститут масової інформації

Аналітична Платформа стратегічних комунікацій Франція-Україна

***

Щоб підписатись під заявою, необхідно надіслати назву своєї організації, або своє ім'я та прізвище у повідомлення Українському кризовому медіа-центру у Facebook або на пошту press@uacrisis.org.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду