ОБСЄ призначила нового представника в Україні та ТКГ

ОБСЄ призначила нового представника в Україні та ТКГ

20 Липня 2021
4032
20 Липня 2021
08:20

ОБСЄ призначила нового представника в Україні та ТКГ

4032
Мікко Кіннунен змінить дипломатку Швейцарії Хайді Грау.
ОБСЄ призначила нового представника в Україні та ТКГ
ОБСЄ призначила нового представника в Україні та ТКГ

З 1 серпня 2021 року спеціальним представником ОБСЄ в Україні та Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України стане фінський дипломат Мікко Кіннунен. Про це 19 липня повідомило Міністерство закордонних справ Фінляндії.

На цю посаду Кіннунена призначила міністерка закордонних справ Швеції Ен Лінде, яка є діючим головою ОБСЄ в 2021 році.

Він змінить дипломатку Швейцарії Хайді Грау, яка займала цей пост з грудня 2019 року, її попередником був австрійський дипломат Мартін Сайдік.

Мікко Кіннунен є генеральним директором з політичних питань у Міністерстві закордонних справ Фінляндії. Він приєднався до відомства в 1996 році і працював, серед іншого, директором підрозділу з питань політики безпеки та першим послом Фінляндії з питань протидії гібридним загрозам. У 2009–2013 роках Кіннунен працював послом Фінляндії в Казахстані та Киргизії. Він також працював у посольствах Москви та Вашингтона, а також у Постійному представництві Фінляндії при ООН в Нью-Йорку.

Нагадаємо, 11 березня 2020 року на засіданні Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі у Мінську сторони домовилися запровадити Консультативну раду, до якої мали увійти представники окремих районів Донецької та Луганської областей (фактично окупованих Росією територій).

Низка громадських організацій виступила проти прямого діалогу України з представниками ОРДЛО. Частина народних депутатів з владної фракції «Слуга народу» підписала відкрите звернення щодо неприпустимості визнання бойовиків стороною переговорів.

9 червня 2020 року журналісти Денис Казанський і Сергій Гармаш взяли участь у консультаціях у робочій групі з політичних питань Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з мирного врегулювання ситуації на сході України. Їх залучили до консультацій як представників окремих районів Донецької області. Луганську область представляли юрист, голова Міжнародної громадської організації «Луганське земляцтво» Вадим Горан і відомий лікар Костянтин Лібстер. Денис Казанський і Сергій Гармаш наголосили, що наразі вже не йдеться про Консультаційну раду, яку раніше планували створити та проти якої виступило громадянське суспільство

У лютому 2021 року Гармаш повідомив, що не виключає свого виходу з складу української делегації в ТКГ, адже її керівництво недостатньо дієво реагує на спроби суб'єктивізації ОРДЛО в переговорному процесі.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

Кремль заперечує участь РФ у війні на Донбасі, називаючи її «громадянським конфліктом». Росія продовжує підживлювати війну на Донбасі грошима й озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію з кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистів.

Фото: Petri Krook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4032
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду