Гармаш не виключає виходу зі складу української делегації в ТКГ

Гармаш не виключає виходу зі складу української делегації в ТКГ

19 Лютого 2021
2576
19 Лютого 2021
17:32

Гармаш не виключає виходу зі складу української делегації в ТКГ

2576
Присутність представників «Л/ДНР» на переговорах фактично легітимізує маріонеток Кремля.
Гармаш не виключає виходу зі складу української делегації в ТКГ
Гармаш не виключає виходу зі складу української делегації в ТКГ

Представник окремих районів Донецької області в Тристоронній контактній групі (ТКГ) від України, журналіст Сергій Гармаш не виключає свого виходу з її складу, адже її керівництво недостатньо дієво реагує на спроби суб'єктивізації ОРДЛО в переговорному процесі. Про це Гармаш заявив в інтерв'ю виданню «ОстроВ».

«Усе просто: або я переконую керівництво в правоті своїх аргументів, і ми починаємо дієво реагувати на порушення формату переговорів та режиму конфіденційності. Або треба ставити питання: що я роблю на кораблі, який пливе не в той бік? Тобто, чи не пора на вихід?», – заявив Гармаш.

Він нагадав, що вже на третьому цього року онлайн-засіданні ТКГ присутні «якісь громадські експерти (з ОРДЛО – Ред.), які представляють незрозуміло кого». Гармаш зазначив, що їх не запрошував жоден із членів ТКГ.

«Росія заявила, що вона непричетна до формування складів "інших делегацій". Україна їх не запрошувала. ОБСЄ – також. Тоді – хто? Якщо ми погоджуємося з фактом присутності цих людей, то ми, виходить, визнаємо маріонеток Росії з ОРДЛО окремими делегаціями? Визнаємо їхнє право самим запрошувати на переговори "експертів"? Визнаємо їх повноцінною стороною переговорів? Ми не реагуємо на це, а вони вже третє засідання сидять на ТКГ, і потім нам розповідатимуть про таку переговорну "традицію". Але ж традиції створюємо ми», – наголосив Гармаш.

Він зазначив, що необхідно вимагати дотримання тристороннього формату ТКГ, так, як це записано в Мінських угодах, оскільки «на сьогодні вона де-факто - п'ятистороння, і в цьому головна причина неефективності роботи ТКГ».

За його словами, проводити консультації з ОРДЛО можна лише в робочих групах ТКГ або знизити статус української делегації.

Головред видання ОстроВ Сергій Гармаш представляє окупований Донецьк у засіданнях політичної підгрупи в ТКГ з Донбасу з 9 червня 2020 року.

19 січня 2021 року Гармаш повідомив, що на засіданні ТКГ були присутні «громадські радники» окупованих територій Донецької та Луганської області. Питання української делегації до координатора ОБСЄ про те, хто ці люди, залишилося без відповіді.

15 лютого очільник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук взяв участь у програмі «Время покажет» російського «Первого канала», де в прямому етері під час включення поспілкувався з ватажком «ДНР» Денисом Пушиліним.  Його суперечка з Пушиліним стосувалася доктрини «Російський Донбас».

Появу Кравчука в етері пропагандистського каналу неоднозначно сприйняли в Україні, окремі оглядачі звинуватили українського політика в легітимізації бойовиків.

Леонід Кравчук не вперше з'являється в етері російських телеканалів. Зокрема, 31 липня 2020 року Кравчук дав коментар російській пропагандистці Ользі Скабєєвій. Кравчук заявив, що поважає Скабєєву та не вважає її противником. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав, що голові української делегації в Тристоронній контактній групі Леоніду Кравчуку «дозволяє статус» робити більше, ніж можуть інші посадовці. 

Сам Кравчук заявив, що розмовляє з представниками бойовиків не лише в етері російського телебачення, але і у Контактній групі. За його словами, він ніколи не озвучував шкідливих для України меседжів, а своїх критиків звинуватив у сповідуванні подвійних стандартів.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

Кремль заперечує участь РФ у війні на Донбасі, називаючи її «громадянським конфліктом». Росія продовжує підживлювати війну на Донбасі грошима й озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію з кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистів.

Фото: ОстроВ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2576
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду