КЖЕ винесла дружнє попередження «Історичній правді»

КЖЕ винесла дружнє попередження «Історичній правді»

13 Квітня 2021
1912

КЖЕ винесла дружнє попередження «Історичній правді»

1912
У матеріалі, на який поскаржилися, йдеться про реабілітацію німців в Росії та про плани створення автономної республіки німців у РФ.
КЖЕ винесла дружнє попередження «Історичній правді»
КЖЕ винесла дружнє попередження «Історичній правді»

Комісія з журналістської етики винесла дружнє попередження інтернет-виданню «Історична правда» за матеріал журналіста Анатолія Іваха від 30 липня 2020 року «Навіщо Путіну в Криму Республіка російських німців?». Про це КЖЕ повідомила 12 квітня.

У матеріалі Іваха розповідає про реабілітацію німців в Росії та про плани створення автономної республіки німців у РФ, які пов’язують з пропагандистською кампанією російської влади.

На матеріал видання поскаржився член НСЖУ Євген Гессен, якого згадували в матеріалі: «У 2017 році питання щодо створення німецької автономії в Україні порушив голова Дніпропетровського товариства німецької молоді «Данпарштадт» Євгеній Гессен. У своєму зверненні він заявив, що етнічні німці можуть залишитись ні з чим, у разі якщо Україну буде поділено і попросив всіх німців України підтримати ідею створення автономії. Щоправда, вона не була підтримана німцями України, а сам Євгеній Гессен зараз переховується в Росії від українських правоохоронних органів».

Гессен просив КЖЕ посприяти у вилученні «неправдивої інформації з матеріалу» та «наданні виданням спростування опублікованої інформації».

Головний редактор «Історичної правди» Вахтанг Кіпіані повідомив КЖЕ, що Анатолій Івах з власних джерел серед правоохоронців дізнався, що «Гессен був фігурантом кримінального провадження щодо поширення неонацистської символіки, а в його помешканні у Полтаві було проведено обшуки»; «Євген Гессен у серпні 2019 року перетнув україно-білоруський кордон та з того часу не повертався на територію України». Крім того, «Історична правда» надала копію листа, який заявник відправляв у 2017 році і в якому закликав звернутися за допомогою до Росії.

Під час розгляду звернення Комісія встановила порушення вимог пункту 6 (повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста) Кодексу етики українського журналіста та винесла дружнє попередження «Історичній правді» та Анатолію Іваху.

«Комісія в рамках цього звернення не виступатиме арбітром правдивості того, чи заявник надсилав від імені ГО "Данпарштадт" лист з закликами до автономії, про який йдеться у матеріалі. Водночас, видання могло б розмістити копію цього листа у матеріалі або ж надати з нього цитати, а також спробувати з’ясувати автентичність цього листа – наприклад, шляхом доведення того, що подібні листи отримувалися з відповідної електронної адреси раніше. Окрім того, журналіст мав би докласти більше зусиль для доведення власної тези, наведеної у формі факту, про переховування Євгенія Гессена на території Росії. Факт, наведений у відповіді видання щодо перетину україно-білоруського кордону заявником не є таким, що свідчить про його переховування в Росії. Його місце перебування також можна було додатково верифікувати або спробувати верифікувати за допомогою відкритих джерел», – пояснили в КЖЕ.

Нагадаємо, 18 жовтня 2020 року виданню «Історична правда» виповнилося 10 років. Видання засноване журналістами та істориками Вахтангом Кіпіані, Павлом Солодьком та Олександром Зінченком.

Фото: Історична правда

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1912
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду